Projekat „Staklena vitrina meseca“ – tema br. 2 IBERFANG – VIŠESLOJNO STAKLO

Zrenjanin – Narodni muzej Zrenjanin

Podelite vest

Stalna postavka Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin

U okviru projekta “Staklena vitrina meseca” od 15. aprila 2022. godine u okviru stalne postavke Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin publika će moći da pogleda kamernu postavku posvećenu višeslojnom (iberfang) staklu.

Iberfang staklo se sastoji od dva ili više slojeva stakla različitih boja. Primarni ukras nastaje brušenjem, a dodatni graviranjem i oslikavanjem. Iberfang je blizak tipu kamejskog stakla, koje je poznato još od antičkog doba. Pravi uspon višeslojnog stakla počinje u planinskim delovima Bohemije, koja je označila novu epohu u staklarskoj industriji. Godine 1828. u grofovskoj staklari Harahov u Novom svetu je počela proizvodnja iberfang stakla sa prevučenim rubin staklom, da bi 1831. prvi put predstavljeno na izložbi u Pragu. Na prostoru Srbije proizvodnja iberfang stakla počinje početkom 60-ih godina XX veka kada u Srpsku fabriku stakla Paraćin dolazi čuveni češki majstor Franta (František).

Zbirka primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin predstaviće pet predmeta izvedenih od iberfang stakla. Četiri predmeta su proizvedena u bohemijskim manufakturama XIX veka u duhu bidermajera i ranog istoricizma (II rokoko i neogotika), dok jedan predmet pripada domaćoj produkciji druge polovine XX veka.

Autor projekta je Dejan Vorgić, kustos Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin, koji je i jedan od članova stručne grupe Nacionalnog komiteta ICOM-a Srbije za saradnju stručnjaka raznih profila u zemlji i inostranstvu.

Da podsetimo:

Ujedinjene nacije proglasile su 2022. godinu Međunarodnom godinom stakla (IYOG22) u cilju afirmacije staklarstva, a Narodni muzej Zrenjanin priključio se obeležavanju Međunarodne godine stakla projektom “Staklena vitrina meseca“.

Projekat „Staklena vitrina meseca“ počinje 15. marta 2022. i trajaće do 15. januara 2023. godine i predstavlja ciklus od deset kamernih tematskih postavki koje će se realizovati u okviru stalne postavke Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin.

Svakog 15. u mesecu sadržaj vitrine će se menjati, čime će se dobiti na dinamici načina prezentacije predmeta vezanih za staklarstvo i umetnost. Tematika vitrina će biti raznovrsna i predstaviće proizvodni program pojedinih staklara, tehnike izrade staklenih predmeta, načine upotrebe stakla, pojedine tipove stakla karakteristične za različite evropske regione i dr.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022