Narodni muzej Zrenjanin: Projekat „Staklena vitrina meseca“ – tema br. 7 JAGODINSKO STAKLO

Zrenjanin – Narodni muzej

Podelite vest

Stalna postavka Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin 13. Septembar – 15. Oktobar 2022.

U okviru projekta “Staklena vitrina meseca” posetioci Narodnog muzeja Zrenjanin će u periodu od 13. Septembra do 15. Oktobra 2022. U stalnoj postavci Zbirke primenjene umetnosti moći da pogledaju kamernu postavku posvećenu Jagodinskom staklu.

Jagodina je kolevka srpskog staklarstva. Prvu staklaru na prostoru Srbije pod nazivom Avramovac u neposrednoj blizini Jagodine osnovao je Avram Petronijević (1791-1852), predsednik vlade i ministar spoljnih poslova Kneževine Srbije. Manufaktura pod upravom zemunskog trgovca Konstantina Tomića je radila od 1846. Do 1852. Godine, a radnici su bili poreklom iz Bohemije i Bavarske. Pored ravnog stakla za prozore staklara je proizvodila: pehare, boce (za vino i politre), čaše (za vino i rakiju), čuturice, činijice i tacnice i svećnjake.

jagodinsko staklo

Obnovitelj jagodinskog staklarstva bio je beogradsko-peštanski trgovac Julije Bozitovac, koji osniva novu staklaru 1879. Godine. Do 1884. Ovu relativno primitivnu staklaru otkupljuje jagodinski trgovac Nacko Janković, koji sa svojim partnerom ulaže kapital u unapređenje proizvodnje, koje se odnosi pre svega na uvođenje parne mašine, pres-mašine i druge opreme. Fabrika je proizvodila različite posude za piće i hranu nastale duvanjem (u kalup ili ručnim oblikovanjem) i presovanjem. Takođe je proizvodila različite boce i balone, tegove za papir, cilindre za lampe, medicinsko staklo, staklene crepove i dr. Predmeti su najčešće dekorisani oslikavanjem, brušenjem, matiranjem ili graviranjem. Fabrika je učestvovala na Svetskoj izložbi u Parizu 1889. Godine gde osvaja bronzanu medalju i Kruševačkoj izložbi 1891. Gde takođe dobija posebno priznanje. Staklara je ostvarila zapaženo učešće i na Vranjskoj zanatskoj izložbi 1892. Godine. Za relativno kratko vreme Nacko Janković je napravio uspešno preduzeće, ali je gubitak državnih privilegija i prerana smrt vlasnik ostavilo traga. Godine 1900. Deo nezadovoljnih radnika koji su došli iz Austrougarske napušta staklaru, a potpuni krah fabrike se desio oko 1904. Godine.

Tema broj sedam projekta „Staklena vitrina meseca“ predstaviće predmete iz produkcije obe jagodinske staklare. Iz prvobitne manufakture biće predstavljeni fragmenti staklene mase i deo čaše pronađeni na mestu nekadašnje staklare Avramovac. Iz produkcije Nacka Jankovića biće predstavljena četiri predmeta: bokalčić za tečne kremove i mleko, boca i čaša za piće, kao i posuda za kašičice. Predmeti su nastali tehnikama duvanja i presovanja, a dekorisani su lazurom, emajlom i pozlatom u maniru poznog istoricizma.

Ujedinjene nacije proglasile su 2022. godinu Međunarodnom godinom stakla (IYOG22), a Narodni muzej Zrenjanin priključio se afirmaciji staklarstva projektom “Staklena vitrina meseca“. Autor postavke i projekta je Dejan Vorgić, kustos Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin i jedan od članova stručne grupe Nacionalnog komiteta ICOM-a Srbije za saradnju stručnjaka raznih profila u zemlji i inostranstvu.

Portal volimzrenjanin.com

Da podsetimo:

Projekat „Staklena vitrina meseca“ počeo je 15. Marta 2022. I trajaće do 15. Januara 2023. Godine i predstavlja ciklus od deset kamernih tematskih postavki koje će se realizovati u okviru stalne postavke Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin. Svakog 15. U mesecu sadržaj vitrine se menja, čime se dobija na dinamici načina prezentacije predmeta vezanih za staklarstvo i umetnost.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022