Narodni muzej Zrenjanin: Projekat „Staklena vitrina meseca“ – tema br. 7 JAGODINSKO STAKLO

Zrenjanin – Narodni muzej

Podelite vest

Stalna postavka Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin 13. Septembar – 15. Oktobar 2022.

U okviru projekta “Staklena vitrina meseca” posetioci Narodnog muzeja Zrenjanin će u periodu od 13. Septembra do 15. Oktobra 2022. U stalnoj postavci Zbirke primenjene umetnosti moći da pogledaju kamernu postavku posvećenu Jagodinskom staklu.

Jagodina je kolevka srpskog staklarstva. Prvu staklaru na prostoru Srbije pod nazivom Avramovac u neposrednoj blizini Jagodine osnovao je Avram Petronijević (1791-1852), predsednik vlade i ministar spolјnih poslova Kneževine Srbije. Manufaktura pod upravom zemunskog trgovca Konstantina Tomića je radila od 1846. Do 1852. Godine, a radnici su bili poreklom iz Bohemije i Bavarske. Pored ravnog stakla za prozore staklara je proizvodila: pehare, boce (za vino i politre), čaše (za vino i rakiju), čuturice, činijice i tacnice i svećnjake.

jagodinsko staklo

Obnovitelј jagodinskog staklarstva bio je beogradsko-peštanski trgovac Julije Bozitovac, koji osniva novu staklaru 1879. Godine. Do 1884. Ovu relativno primitivnu staklaru otkuplјuje jagodinski trgovac Nacko Janković, koji sa svojim partnerom ulaže kapital u unapređenje proizvodnje, koje se odnosi pre svega na uvođenje parne mašine, pres-mašine i druge opreme. Fabrika je proizvodila različite posude za piće i hranu nastale duvanjem (u kalup ili ručnim oblikovanjem) i presovanjem. Takođe je proizvodila različite boce i balone, tegove za papir, cilindre za lampe, medicinsko staklo, staklene crepove i dr. Predmeti su najčešće dekorisani oslikavanjem, brušenjem, matiranjem ili graviranjem. Fabrika je učestvovala na Svetskoj izložbi u Parizu 1889. Godine gde osvaja bronzanu medalјu i Kruševačkoj izložbi 1891. Gde takođe dobija posebno priznanje. Staklara je ostvarila zapaženo učešće i na Vranjskoj zanatskoj izložbi 1892. Godine. Za relativno kratko vreme Nacko Janković je napravio uspešno preduzeće, ali je gubitak državnih privilegija i prerana smrt vlasnik ostavilo traga. Godine 1900. Deo nezadovolјnih radnika koji su došli iz Austrougarske napušta staklaru, a potpuni krah fabrike se desio oko 1904. Godine.

Tema broj sedam projekta „Staklena vitrina meseca“ predstaviće predmete iz produkcije obe jagodinske staklare. Iz prvobitne manufakture biće predstavlјeni fragmenti staklene mase i deo čaše pronađeni na mestu nekadašnje staklare Avramovac. Iz produkcije Nacka Jankovića biće predstavlјena četiri predmeta: bokalčić za tečne kremove i mleko, boca i čaša za piće, kao i posuda za kašičice. Predmeti su nastali tehnikama duvanja i presovanja, a dekorisani su lazurom, emajlom i pozlatom u maniru poznog istoricizma.

Ujedinjene nacije proglasile su 2022. godinu Međunarodnom godinom stakla (IYOG22), a Narodni muzej Zrenjanin priključio se afirmaciji staklarstva projektom “Staklena vitrina meseca“. Autor postavke i projekta je Dejan Vorgić, kustos Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin i jedan od članova stručne grupe Nacionalnog komiteta ICOM-a Srbije za saradnju stručnjaka raznih profila u zemlji i inostranstvu.

Portal volimzrenjanin.com

Da podsetimo:

Projekat „Staklena vitrina meseca“ počeo je 15. Marta 2022. I trajaće do 15. Januara 2023. Godine i predstavlja ciklus od deset kamernih tematskih postavki koje će se realizovati u okviru stalne postavke Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin. Svakog 15. U mesecu sadržaj vitrine se menja, čime se dobija na dinamici načina prezentacije predmeta vezanih za staklarstvo i umetnost.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px