Deveto poglavlje projekata „Staklena vitrina meseca“ u Narodnom muzeju Zrenjanina

Zrenjanin – Narodni muzej

Podelite vest

U okviru projekta “Staklena vitrina meseca” u periodu od 15. novembra do 15. decembra 2022. u stalnoj postavci Zbirke primenjene umetnosti posetioci Narodnog muzeja Zrenjanin moći će da pogledaju kamernu postavku pod nazivom „Vitražno staklo“.

Vitraž kao tehnika javlјa se u ranom srednjem veku u periodu dominacije romaničkog umetničkog stila. Tehnika vodi poreklo sa Bliskog istoka gde su bojeni delovi stakla povezivani gipsanim okvirima. Vitraž dostiže svoj vrhunac tokom umetničkog stila gotike, da bi potom polako počeo da pada u zaborav. Sredinom XIX veka interesovanje za vitraže je ponovo u uzletu, a bojeno staklo uokvireno metalnom olovnom konstrukcijom doživlјava svojevsnu ekspanziju sa pojavom romantizma i neostilova (romanike, gotike i renesanse).

Prvi nagoveštaj vitraža u tadašnjem Velikom Bečkereku imamo u periodu 1866–1869. godine kada je za sanktuarium novoizgrađene rimokatoličke katedrale iz Beča naručen stakleni prozor u lјubičastoj boji. Potom je usledio dekorisanje više javnih, verskih i privatnih objekata u gradu vitražnim ciklusima, kao što su već pomenuta katedrala (1886), Županijska palata (1887–1892), Sinagoga (1895–1896), kuća Vilmoša Grinbauma (1905), Elekova vila (1911) i dr. U međuratnom periodu vitraže dobijaju rimokatolička katedrala (1934) i Vavedenska crkva, a nakon Drugog svetskog rata Zgrada političko-društvenih organizacija je 1967. godine ukrašena radovima profesora Akademije primenjenih umetnosti Dragoslava Stojanovića Sip-a.

vitrazno staklo u nmz 2

Tema broj devet projekta „Staklena vitrina meseca“ predstaviće pet predmeta koji se vezani za tehniku vitražnog stakla. Oni su nastali u poslednjim decenijama XIX veka i svedoci su velike obnove vitražne umetnosti.

U pitanju su dva nacrta (kartona) iz 1887. godine koji su bili namenjeni objektu Županijske palate, ali nažalost nisu realizovani. Tu su još i dva okulusa od obojenog stakla, kakvi su korišćena prilikom izrade vitraža i fragmenti vitraža (u formi lampe) iz 1895–1896. koji se nekada krasili bečkerečku sinagogu.

Autor postavke i projekta je Dejan Vorgić, kustos Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin i jedan od članova stručne grupe Nacionalnog komiteta ICOM-a Srbije za saradnju stručnjaka raznih profila u zemlji i inostranstvu.

Ovu godinu Ujedinjene nacije proglasile su Međunarodnom godinom stakla (IYOG22), a Narodni muzej Zrenjanin priključio se afirmaciji staklarstva projektom “Staklena vitrina meseca“, kao i izložbama „Češko presovano staklo u ogledalu“ i „Umetnice staklenog sjaja: Janja Pađen i Jelena Matejić Taras” koje su trenutno aktuelne u Salonu NMZ.

Da podsetimo:

Projekat „Staklena vitrina meseca“ počeo je 15. marta 2022. i trajaće do 15. januara 2023. godine i predstavlja ciklus od deset kamernih tematskih postavki koje će se realizovati u okviru stalne postavke Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin. Svakog 15. u mesecu sadržaj vitrine se menja, čime se dobija na dinamici načina prezentacije predmeta vezanih za staklarstvo i umetnost.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px