Projekat „Staklena vitrina meseca“ – tema br. 8 Uran staklo

Zrenjanin – Narodni muzej

Podelite vest

15. oktobar – 15. novembar 2022. stalna postavka Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin

U okviru projekta “Staklena vitrina meseca” u periodu od 15. oktobra do 15. novembra 2022. u stalnoj postavci Zbirke primenjene umetnosti posetioci Narodnog muzeja Zrenjanin moći će da pogledaju kamernu postavku pod nazivom „Uran staklo“.

Uran(ium) staklo se dobija dodavanjem oksida uranijuma u sirovinu za dobijanje stakla radi kolorisanja. Boja se kreće od žute do zelene zavisno od stepena oksidacije i koncentracije metalnih jona. Uran staklo isijava fluorescentni sjaj pod ultralјubičastim svetlom, a može se registrovati i uz pomoć osetlјivog Gajgerovog brojača. Većina staklenih predmeta obojenih uranijumom se smatra bezopasnim i zanemarlјivo radioaktivnim.

Upotreba uran-stakla prisutna je još u antičko doba i zabeležena je na teserama mozaika iz 79. godine koji je pronađen u jednoj rimskoj vili u Napulјskom zalivu. Kao element uranijum je prvi put identifikovan 1789. godine od strane nemačkog hemičara i od tad njegova upotreba prilikom bojenja stakla i keramike dobija novi uzlet. Prvi veliki priznati proizvođač uran stakla bio je Franc Ridel iz Bohemije. 

nmz uran staklo

Zlatno doba u proizvodnji uran stakla se smatra period od kraja 19. veka, pa sve do početka Drugog svetskog rata. Dostupnost uranijuma staklarskoj industriji je bila ograničena tokom Hladnog rata (1940–1990), usled ubrzanog razvoja i proizvodnje nuklearne energije i oružja. Nakon pada Gvozdene zavese tržište je liberalizovano, pa se početkom 21. veka uran staklo ponovo javlja u nešto većem obimu.

Tema broj osam projekta „Staklena vitrina meseca“ predstaviće šest predmeta od uran stakla iz različitih perioda i različite funkcije (čaše, boca, ručka, činijica, vaza). Svi predmeti pripadaju periodu iz vremena pre Drugog svetskog rata. Najstariji primerak je čaša urađena od neprozirnog uran stakla sa asocijacijom na dragi kamen krisopras. Izvedena je u periodu 1840–1860. u češkoj staklari Harahov (Novi svet) ili manufakturi Franca i Jozefa Ridela u maniru poznog bidermajera sa dekoracijom u stilu drugog rokokoa.

Autor postavke i projekta je Dejan Vorgić, kustos Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin i jedan od članova stručne grupe Nacionalnog komiteta ICOM-a Srbije za saradnju stručnjaka raznih profila u zemlji i inostranstvu. Ovu godinu Ujedinjene nacije proglasile su Međunarodnom godinom stakla (IYOG22), a Narodni muzej Zrenjanin priključio se afirmaciji staklarstva projektom “Staklena vitrina meseca“, kao i izložbom „Češko presovano staklo u ogledalu“ koja je trenutno aktuelna u Salonu NMZ.

Da podsetimo:

Projekat „Staklena vitrina meseca“ počeo je 15. marta 2022. i trajaće do 15. januara 2023. godine i predstavlja ciklus od deset kamernih tematskih postavki koje će se realizovati u okviru stalne postavke Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin. Svakog 15. u mesecu sadržaj vitrine se menja, čime se dobija na dinamici načina prezentacije predmeta vezanih za staklarstvo i umetnost.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px