RCR Banat: Promocija korišćenja solarne energije kroz kupac-proizvođač pristup

Zrenjanin – RCR Banat

Podelite vest

Energetski sektor u Srbiji, orijentisan mahom na proizvodnju električne i toplotne energije iz fosilnih goriva, doprinosi emisiji gasova sa efektom staklene bašte sa skoro 80%, što značajno utiče na zagađenje vazduha i zdravlje stanovništva. Sa druge strane, cena električne energije postaje sve nepredvidivija, te da su zato energetska efikasnost i proizvodnja energije iz obnovljivih izvora u interesu održivog ekonomskog razvoja države Srbije, ali i privrede i građana.

Donošenjem Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije u aprilu 2021. godine i Uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača i snabdevača u avgustu 2021. godine, obezbedili su se i zakonski osnovi za pretvaranje kupca električne energije u kupce-proizvođače (prozjumere). U skladu sa naporima Vlade Republike Srbije da krene putem održive energetske tranzicije i da u ovaj proces uključi sve aktere, Ministartvo rudarstva i energetike otvorilo je mogućnost građanima koji žele da postanu prozjumeri da za postavljanje solarnih panela dobiju subvenciju do 50%, što bi trebalo da podstakne upotrebu obnovljivih izvora energije i posledično unapredi energetsku bezbednost sa jedne i očuva životnu sredinu sa druge strane. 

Paralelno sa tim, Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat je juna meseca otpočeo sa realizacijom projekta pod nazivom „Promocija korišćenja solarne energije kroz prozjumer pristup“, koji se realizuje uz finansijsku podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i programa „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“ čiji je cilj da podstakne razvoj pristupa kupac-proizvođač, odnosno da ljudi koji električnu energiju proizvode za sopstvene potrebe iz solarne energije višak ustupaju na korišćenje drugima.

Projekat traje do kraja januara 2023. godine, a predviđa različite aktivnosti kojima će se:

Projekat će u ovaj proces uključiti pre svega lokalne samouprave, kao nosioce energetske tranzicije, ali i energetske stručnjake, obrazovne institucije, nevladine organizacije i građane, kako bi se kroz promociju energetske održivosti u lokalnim zajednicama i unapređenje regionalnih kapaciteta za planiranje i upravljanje integrisanim akcijama za uštedu energije i korišćenje obnovljivih izvora energije, doprinelo ostvarivanju klimatskih i energetskih ciljeva Republike Srbije.

Izvor: RCR Banat

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022