RCR Banat: Promocija korišćenja solarne energije kroz kupac-proizvođač pristup

Zrenjanin – RCR Banat

Podelite vest

Energetski sektor u Srbiji, orijentisan mahom na proizvodnju električne i toplotne energije iz fosilnih goriva, doprinosi emisiji gasova sa efektom staklene bašte sa skoro 80%, što značajno utiče na zagađenje vazduha i zdravlje stanovništva. Sa druge strane, cena električne energije postaje sve nepredvidivija, te da su zato energetska efikasnost i proizvodnja energije iz obnovljivih izvora u interesu održivog ekonomskog razvoja države Srbije, ali i privrede i građana.

Donošenjem Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije u aprilu 2021. godine i Uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača i snabdevača u avgustu 2021. godine, obezbedili su se i zakonski osnovi za pretvaranje kupca električne energije u kupce-proizvođače (prozjumere). U skladu sa naporima Vlade Republike Srbije da krene putem održive energetske tranzicije i da u ovaj proces uključi sve aktere, Ministartvo rudarstva i energetike otvorilo je mogućnost građanima koji žele da postanu prozjumeri da za postavljanje solarnih panela dobiju subvenciju do 50%, što bi trebalo da podstakne upotrebu obnovljivih izvora energije i posledično unapredi energetsku bezbednost sa jedne i očuva životnu sredinu sa druge strane. 

Paralelno sa tim, Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat je juna meseca otpočeo sa realizacijom projekta pod nazivom „Promocija korišćenja solarne energije kroz prozjumer pristup“, koji se realizuje uz finansijsku podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i programa „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“ čiji je cilj da podstakne razvoj pristupa kupac-proizvođač, odnosno da ljudi koji električnu energiju proizvode za sopstvene potrebe iz solarne energije višak ustupaju na korišćenje drugima.

Projekat traje do kraja januara 2023. godine, a predviđa različite aktivnosti kojima će se:

Projekat će u ovaj proces uključiti pre svega lokalne samouprave, kao nosioce energetske tranzicije, ali i energetske stručnjake, obrazovne institucije, nevladine organizacije i građane, kako bi se kroz promociju energetske održivosti u lokalnim zajednicama i unapređenje regionalnih kapaciteta za planiranje i upravljanje integrisanim akcijama za uštedu energije i korišćenje obnovljivih izvora energije, doprinelo ostvarivanju klimatskih i energetskih ciljeva Republike Srbije.

Izvor: RCR Banat

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px