NAJAVA: Promocija knjige Zlatne note Begejopolja, porodica Ripka i njen doprinos muzičkom životu

Zrenjanin - Zlatne note Begejopolja

U utorak 5. decembra u sali Muzičke škole „Josif Marinković“ sa početkom u 17 časova održaće se promocija knjige Zlatne note Begejopolja. Porodica Ripka i njen doprinos muzičkom životu Velikog Bečkereka–Petrovgrada (1888–1939). Autor knjige je renomirani orguljaš i muzikolog dr Franc Mec (Franz Metz) iz Minhena, a pored njega, na promociji će o knjizi govoriti prevodilac i priređivač njenog srpskog izdanja dr Filip Krčmar i muzikolog Marijana Kokanović Marković, redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu.

U muzičkom delu programa nastupiće Ana Aleksić Šajrer, Slađana Josić i Marta Ronto. Ulaz je besplatan.

O KNJIZI: Nemačko izdanje knjige (pod originalnim naslovom: Musikstadt Begapolis. Armin Ripka und die Musik der Banater Stadt Groß-Betschkerek (Zrenjanin)) objavljeno je krajem prošle godine, da bi nedavno iz štampe izašao i njen prevod na srpski. Knjiga je nastala na osnovu opsežnog istraživačkog rada autora, koji je imao uvid u bogatu muzičku zbirku Armina (1837–1906) i Imrea Ripke (1877–1939), oca i sina muzičara i kompozitora, koji su imali značajnu ulogu u muzičkom životu Velikog Bečkereka i Petrovgrada u poslednjim decenijama 19. i prvim decenijama 20. veka.

Priču o ocu i sinu – osnivačima Društva prijatelja muzike i Velikobečkerečke filharmonije – Mec je obogatio značajnim pripovedačkim epizodama iz muzičke istorije našeg grada o ovdašnjim orguljama, gostovanjima slavnih muzičara i brojnim drugim, manje poznatim detaljima. Zahvaljujući uvidu u muzikalije Zrenjaninske biskupije, Mec je sačinio uzoran opis muzikalija ovdašnje katoličke crkve, o kojima šira javnost malo zna i još manje ima prilike da ih vidi. O tome najbolje svedoči obilje relevantnih ilustracija kakvo se retko može videti u naslovima zavičajne istoriografije, a koje samo još više pojačava i dočarava utisak o Velikom Bečkereku / Petrovgradu kao gradu koji je nekada imao veoma aktivan i dinamičan muzički život, vođen po srednjoevropskim kulturnim obrascima druge polovine 19. i s početka 20. veka.

Srpsko izdanje knjige je delimično izmenjeno i osetno prošireno neophodnim objašnjenjima manje poznatih, usko stručnih pojmova, kao i sa nekoliko desetina biografija manje ili više poznatih kompozitora čija su dela u prošlosti činila sastavni deo muzičkog repertoara ovdašnjih izvođača.

Izdavači knjige su udruženje istoričara Zrenjanin eksplorativa i Edicija Muzika Jugoistočne Evrope (Edition Musik Südost) iz Minhena. Knjigu je sa nemačkog na srpski preveo dr Filip Krčmar. Lektura i korektura: dr Dragana Sabovljev; prelom: Vuk Gurjanov; štamparija: Diginet (Zrenjanin).

O AUTORU: Dr Franc Mec se rodio 1955. godine u Darovi (Rumunija). Prva znanja o klaviru dobio je u porodici, od oca koji je muzicirao u crkvi u Lugošu. Od 1974. do 1978. studirao je na Visokoj muzičkoj školi u Bukureštu, smer: Orgulje. Prvi koncert, odnosno javni nastup na orguljama, imao je 1975. godine u Temišvaru. Narednu deceniju proveo je muzicirajući po temišvarskim crkvama i delujući kao dirigent Šubertovog hora. Emigrirao je 1985. godine u Nemačku i nastanio se u Minhenu, gde je nastavio da muzicira na orguljama istovremeno se posvetivši muzikologiji.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px