Knjiga “Zlatne note Begejopolja” u prevodu dr Filipa Krčmara promovisana u svečanoj Sali muzičke škole “Josif Marinković” u Zrenjanin

Zrenjanin - Muzička škola "Josif Marinković"

Knjiga „Zlatne note Begejopolja. Porodica Ripka i njen doprinos muzičkom životu životu Velikog Bečkereka – Petrovgrada (1888-1939)“ je srpski prevod knjige dr Franca Meca koja je pre godinu dana objavljena u Minhenu, pod nemačkim naslovom „Musikstadt Begapolis. Armin Rippka und die Musik der Banater Stadt Gross-Betschkerek“. U ovoj knjizi, dr Franc Mec, renomirani muzikolog i orguljaš poreklom iz Banata, istražuje muzički život Velikog Bečkereka – Petrovgrada u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka kroz biografije i zbirku porodice Ripka, čiji su najznačajniji članovi otac i sin – Armin (Herman) i Imre Ripka. Podsticaj za istraživanje ove malo poznate teme iz lokalne istorije javio se 2017. godine, prilikom održavanja izložbe o banatskim orguljama u Zrenjaninskoj katedrali.

Sinoćnoj promociji prisustvovala je i prof. dr Marijana Kokanović Marković, muzikolog i redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu, koja je istakla značaj ove knjige, odnosno njenog srpskog izdanja, ukazavši da domaća muzikologija oskudeva u naslovima ove vrste.

Knjigu je sa nemačkog na srpski jezik preveo dr Filip Krčmar, predsednik Udruženja istoričara „Zrenjanin eksplorativa“. Njenu lekturu i korekturu je izvršila dr Dragana Sabovljev, diplomirani bibliotekar-savetnik, a prelom i pripremu za štampu je uradio Vuk Gurjanov. Ovo je ukupno osmo po redu izdanje „Zrenjanin eksplorative“ posvećeno lokalnoj istoriji Zrenjanina, a ujedno prvi prevodilački poduhvat i prvi međunarodni projekat ovog Udruženja.

„Večeras imamo promociju jedne knjige koja se pojavila pre godinu dana u nemačkom originalu, a mi predstavljamo njeno srpsko izdanje. Autor knjige je renomirani muzikolog i orguljaš dr Franc Mec iz Mihnena, koji se bavi ovom problematikom već dosta dugo i koji je ovom knjigom otvorio jedno novo poglavlje u istoriji muzike Banata u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka kroz prizmu jedne porodice čiji su članovi imali važnu ulogu u muzičkom životu našeg grada, a to su otac i sin – Armin i Imre Ripka, koji su osnovali Velikobečkerečku filharmoniju, preteču današnje Zrenjaninske filharmonije.

Bilo je zahtevno prevesti ovu knjigu, utoliko više što mnogi kompozitori o kojima on piše u svojoj knjizi nisu poznati toliko srpskoj čitalačkoj publici. Bilo je neophodno razjasniti neke nemačke pojmove ili pojmove koji se koriste u katoličkom bogosluženju, isto tako, i biografije nekih kompozitora koji su bili poznati u svoje vreme ali su danas praktično zaboravljeni.

Ja mislim da smo ovo izveli na najbolji mogući način, i vrlo sam zadovoljan kako to izgleda, a vidim da je i autor zadovoljan, a videćemo šta će reći struka. “, rekao je dr Filip Krčmar.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px