Projekat RCR “Banat” o održivoj urbanoj mobilnosti – ADRION – SMILE PLUS

Zrenjanin – ADRION – SMILE PLUS

Podelite vest

Projekat RCR “Banat” o održivoj urbanoj mobilnosti, u okviru Interreg Jadransko-jonskog programa saradnje ADRION - SMILE PLUS

Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj “Banat” promovisao je danas projekte SMILE i nastavak projekta SMILE PLUS. RCR “Banat” partner je na projektu “Prva i poslednja milja intermodalne mobilnosti u zakrčenim urbanim zonama Adrion regiona – SMILE PLUS” koji se realizuje u okviru Interreg Jadransko-jonskog programa saradnje ADRION i predstavlja nastavak istoimenog projekta SMILE.

Promociji je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

Projekat se, između ostalog, bavi rešavanjem saobraćajnih problema umesto na konvencionalan način tj. kroz izgradnju infrastrukture i njeno prilagođavanje zahtevima, na drugačiji način, primenom mera koje motivišu korisnike da manje koriste putnički automobil, a da više svoje svakodnevne aktivnosti realizuju nemotorizovanim načinima kretanja. U evropske zakone uvedeni su planovi održive urbane mobilnosti, strateški dokumenti koji pomažu stvaranju kvalitetnijeg života u gradovima.

Najavljujući današnju promociju, direktorka RCR “Banat” Irena Živković rekla je da i ovaj projekat RCR “Banat” realizuje u saradnji sa Gradom Zrenjaninom. 

Koncept projekta zahteva i razmenu iskustva, od strane većih gradova koji su imali probleme kada je održiva mobilnost u pitanju, kroz njihovo rešavanje tih problema i primere dobre prakse i partneri na projektu su bili u mogućnosti da usvoje ta znanja i da to implementiraju.

rcr smile plus 000

Projekat je podrazumevao i prikupljanje podataka za grad Zrenjanin u oblasti saobraćajne infrastrukture, tokova saobraćaja, turističkih potencijala, smeštajnih kapaciteta. Nakon toga urađen je transnacionalni akcioni plan na nivou projekta i sve što je uneto u njega poslužiće kasnije za izradu Plana održive urbane mobilnosti u gradu Zrenjaninu. Danas se podrazumeva da takav plan ima svaki veći grad u Evropi – objasnila je Živković. 

rcr smile plus 006

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac istakao je da se i Zrenjanin sve više suočava s problemom saobraćaja, posebno u zonama intenzivne stanogradnje, kao i s problemom tranzitnog saobraćaja, te da se traže rešenja za budući period. 

Da bi se našla adekvatna rešenja, potrebno je sagledati trenutno stanje i analizirati potrebe, tako da ćemo rezulate ovog projekta koristiti i prilikom izrade Strategije održivog razvoja grada Zrenjanina, koja treba jasno da predvidi sve što je delom sadržano u projektu…

Izvor i opširnije na sajtu grada

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022