Projekat RCR “Banat” o održivoj urbanoj mobilnosti – ADRION – SMILE PLUS

Zrenjanin – ADRION – SMILE PLUS

Podelite vest

Projekat RCR “Banat” o održivoj urbanoj mobilnosti, u okviru Interreg Jadransko-jonskog programa saradnje ADRION - SMILE PLUS

Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj “Banat” promovisao je danas projekte SMILE i nastavak projekta SMILE PLUS. RCR “Banat” partner je na projektu “Prva i poslednja milja intermodalne mobilnosti u zakrčenim urbanim zonama Adrion regiona – SMILE PLUS” koji se realizuje u okviru Interreg Jadransko-jonskog programa saradnje ADRION i predstavlja nastavak istoimenog projekta SMILE.

Promociji je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

Projekat se, između ostalog, bavi rešavanjem saobraćajnih problema umesto na konvencionalan način tj. kroz izgradnju infrastrukture i njeno prilagođavanje zahtevima, na drugačiji način, primenom mera koje motivišu korisnike da manje koriste putnički automobil, a da više svoje svakodnevne aktivnosti realizuju nemotorizovanim načinima kretanja. U evropske zakone uvedeni su planovi održive urbane mobilnosti, strateški dokumenti koji pomažu stvaranju kvalitetnijeg života u gradovima.

Najavljujući današnju promociju, direktorka RCR “Banat” Irena Živković rekla je da i ovaj projekat RCR “Banat” realizuje u saradnji sa Gradom Zrenjaninom. 

Koncept projekta zahteva i razmenu iskustva, od strane većih gradova koji su imali probleme kada je održiva mobilnost u pitanju, kroz njihovo rešavanje tih problema i primere dobre prakse i partneri na projektu su bili u mogućnosti da usvoje ta znanja i da to implementiraju.

rcr smile plus 000

Projekat je podrazumevao i prikupljanje podataka za grad Zrenjanin u oblasti saobraćajne infrastrukture, tokova saobraćaja, turističkih potencijala, smeštajnih kapaciteta. Nakon toga urađen je transnacionalni akcioni plan na nivou projekta i sve što je uneto u njega poslužiće kasnije za izradu Plana održive urbane mobilnosti u gradu Zrenjaninu. Danas se podrazumeva da takav plan ima svaki veći grad u Evropi – objasnila je Živković. 

rcr smile plus 006

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac istakao je da se i Zrenjanin sve više suočava s problemom saobraćaja, posebno u zonama intenzivne stanogradnje, kao i s problemom tranzitnog saobraćaja, te da se traže rešenja za budući period. 

Da bi se našla adekvatna rešenja, potrebno je sagledati trenutno stanje i analizirati potrebe, tako da ćemo rezulate ovog projekta koristiti i prilikom izrade Strategije održivog razvoja grada Zrenjanina, koja treba jasno da predvidi sve što je delom sadržano u projektu…

Izvor i opširnije na sajtu grada

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px