Nakon pisanja portala volimzrenjanin.com obnovljen spomenik Crvenoarmejcima u “Plankert” parku!

Zrenjanin – Crvenoarmejci

Podelite vest

17. februara ove godine, redakcija portala volimzrenjanin.com napisala je članak o propadanju jednog važnog spomenika. Pisali smo: U jednom od najlepših parkova u gradu u Parku pionira ili kako većina voli da kaže Plankovom parku kod Kulturnog centra nalazi se spomenik palim Crvenoarmejcima koji je odavno prepušten vandalima (jer je noću u mrklom mraku) i zubu vremena…

Ovako je izgledao spomenik februara 2022.

Portal volimzrenjanin.com

Obnova još dva spomen-obeležja iz perioda Drugog svetskog rata: završena “Rotonda” u parku kod Kulturnog centra

Nastavljaju se aktivnosti koje Zavod za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu realizuje u saradnji s Gradom Zrenjaninom i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, a tiču se projekata obnove – restauracije i konzervacije – spomen-obeležja iz perioda Drugog svetskog rata na teritoriji našeg grada. 

spomenik rodonda 012
Sadašnji izgled nakon restauracije

Završeni su radovi na obnovi spomenika poginulim Crvenoarmejcima u parku “Plankert”, kod Kulturnog centra Zrenjanina, a u toku su pripreme za početak radova na obnovi spomenika žrtvama fašizma i stradalima u narodno-oslobodilačkoj borbi od 1941-1944. godine i platoa oko njega, u centru Kleka. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, koji realizuje aktivnosti u vezi sa obnovom spomenika, ističu da se radovi u Kleku očekuju već u toku naredne nedelje. 

Obnova spomenika poznatog kao “Rotonda” podrazumevala je uklanjanje grafita, sanaciju različitih oštećenja, zamenu cigli i zaštitnog omotača, postavljanje lima u gornjem delu, a pored spomenika biće postavljene i dve klupe.

spomenik rodonda 014
Sadašnji izgled nakon restauracije

Vrednost izvedenih radova je 671.000 dinara.

Spomenik je rad ruskog inženjera Aleksandra Solodova, iz 1947. godine, i podignut je na mestu gde su se nalazili posmrtni ostaci boraca Crvene armije, poginulih u borbama za oslobođenje grada oktobra 1944. godine. Kasnije su ti ostaci preneti u spomen-kosturnicu na Bagljašu, zajedničku grobnicu svih ruskih vojnika, podignutu 1962. godine. 

Opširnije na sajtu grada OVDE. Foto: Marijan Mahalup

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022