Pogledajte kako bi prelepo izgledao spomenik palim Crvenoarmejcima…

Zrenjanin – Spomenik Crvenoarmejcima

U jednom od najlepših parkova u gradu u Parku pionira ili kako većina voli da kaže Plankovom parku kod Kulturnog centra nalazi se spomenik palim Crvenoarmejcima koji je odavno prepušten vandalima (jer je noću u mrklom mraku) i zubu vremena. Fotoreporter portala volimzrenjanin.com vam prenosi fotografije spomenika i jedinstveni prikaz kako bi izgledao da se samo malo uloži volje i truda.

Inače, spomenik palim Crvenoarmejcima iz 1944. godine podignut je po projektu inž. Aleksandra Solodova 1947. godine, a iste godine je i otkriven.

Prema dosadašnjim saznanjima, porodica Solodov je živela u Petrovgradu (današnjem Zrenjaninu) do 1950. godine, kada je nakon Informbiroa, kao sovjetski građani, emigrirala u Budimpeštu. Aleksandar Solodov je za kratko posleratno vreme, dok je boravio u Petrovgradu, projektovao još nekoliko spomenika žrtvama fašizma u gradu i okolini.

Pomerajte liniju levo i desno da pogledate kako bi izgledao spomenik…

Restauratorski radovi

U toku restauratorskih radova, na frizu spomenika je vraćen natpis: „Slava herojima palim u borbi protiv fašizma u 1944. god.”, izveden na osnovu sačuvanih starih fotografija. Međutim, simbol večnog plamena koji se nalazio u centru rotonde od koga danas postoji samo kameno postolje, nije vraćen, kao i crne mermerne ploče sa upisanim imenima poginulih koje su stajale u osnovi rotonde i koje se danas nalaze u Narodnom muzeju u Zrenjaninu. Ploče i večni plamen su uklonjeni nakon što su kosti poginulih prenešene u spomen kosturnicu palim Crvenoarmejcima na Bagljašu, koji je otkriven 1962. godine i u koju su sahranjeni svi pali borci i oficiri Crvene armije na teritoriji Srednjeg Banata.

tekst preuzet sa zrenjaninheritage.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

3 Comments

Ostavite komentar:

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas...

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo final 2022 500 2