Pogledajte kako bi prelepo izgledao spomenik palim Crvenoarmejcima…

Zrenjanin – Spomenik Crvenoarmejcima

U jednom od najlepših parkova u gradu u Parku pionira ili kako većina voli da kaže Plankovom parku kod Kulturnog centra nalazi se spomenik palim Crvenoarmejcima koji je odavno prepušten vandalima (jer je noću u mrklom mraku) i zubu vremena. Fotoreporter portala volimzrenjanin.com vam prenosi fotografije spomenika i jedinstveni prikaz kako bi izgledao da se samo malo uloži volje i truda.

Inače, spomenik palim Crvenoarmejcima iz 1944. godine podignut je po projektu inž. Aleksandra Solodova 1947. godine, a iste godine je i otkriven.

Prema dosadašnjim saznanjima, porodica Solodov je živela u Petrovgradu (današnjem Zrenjaninu) do 1950. godine, kada je nakon Informbiroa, kao sovjetski građani, emigrirala u Budimpeštu.

spomenik crvenoarmejcima zrenjanin 009a
Ovako bi migao izgledati...

Aleksandar Solodov je za kratko posleratno vreme, dok je boravio u Petrovgradu, projektovao još nekoliko spomenika žrtvama fašizma u gradu i okolini.

Restauratorski radovi

U toku restauratorskih radova, na frizu spomenika je vraćen natpis: „Slava herojima palim u borbi protiv fašizma u 1944. god.”, izveden na osnovu sačuvanih starih fotografija. Međutim, simbol večnog plamena koji se nalazio u centru rotonde od koga danas postoji samo kameno postolje, nije vraćen, kao i crne mermerne ploče sa upisanim imenima poginulih koje su stajale u osnovi rotonde i koje se danas nalaze u Narodnom muzeju u Zrenjaninu.

Ploče i večni plamen su uklonjeni nakon što su kosti poginulih prenešene u spomen kosturnicu palim Crvenoarmejcima na Bagljašu, koji je otkriven 1962. godine i u koju su sahranjeni svi pali borci i oficiri Crvene armije na teritoriji Srednjeg Banata.

tekst preuzet sa zrenjaninheritage.com

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

3 Comments

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022