Danas se obeležava Međunarodni dan ukidanja ropstva

Zrenjanin - Međunarodni dan ukidanja ropstva

Na današnji dan 2. decembra 1949. godine, u Generalnoj skupštini Organizacije ujedinjenih nacija (UN), usvojena je Konvencija za suzbijanje trgovine ljudima i od tada se ovaj dan u celom svetu obeležava kao Međunarodni dan ukidanja ropstva.

Moderno ropstvo je i dalje opšte prisutno, što nam i statistika jasno pokazuje. Situacija sa epidemijom Kovida 19, i ekonomskom krizom donosi povećan broj vrbovanja, pre svega jer je tržište postalo zahtevnije. 

Kriminalne organizacije i pojedinci žrtve pronalaze posredstvom lažnih oglasa za posao, izradom eksplicitnog materijala koji kasnije koriste za ucene i prinudu. Kada su u pitanju mladi i maloletna lica, društvene mreže, brojne aplikacije i igrice, postaju idealno mesto za takozvani sajber lov na potencijalnu žrtvu.

Najpodložniji u svemu tome jesu deca, koja kako zbog virtuelne pismenosti, online nastave tako i zbog velikog broja sati kod kuće a bez nadzora roditelja, provode na internetu. Načini vrbovanja žrtve dele se u više faza od emotivnog pristupa, psihološkog uticaja pa sve do ucene, nasilja i prinude.

Uvek se apeluje na oprez, roditeljima da imaju uvid u aktivnosti i virtuelni život svoje dece, temeljnu proveru oglasa za posao i posredničkih agencija. Oprez je preko potreban u cilju bezbednosti, pored toga ključnu ulogu ima dobra informisanost, prepoznavanje potencijalne žrtve eksploatacije bilo koje vrste ali na kraju i samo prijavljivanje.

Jedna reč više, jedna žrtva manje!!!

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px