U Zrenjaninu obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta izložbom i projekcijom filma “Porajmos”

Juče je u Kulturnom centru Zrenjanina Jevrejska opština posebnim programom obeležila Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta u saradnji sa Jevrejskom opštinom Sombor i uz pomoć zrenjaninskih institucija kulture, Kulturnog centra i Narodnog muzeja Zrenjanin.

U okviru programa obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta u 17h je održana projekcija filma “Porajmos” Gorčina Stojanovića u velikoj sali Kulturnog centra, a u 18h otvarena je izložba „Tragovi u 30 slika“ Jevrejske opštine Sombor, uz delove izložbe „Sećanje” autorke Biljane Dimkić Krčmar, Jevrejske opštine i Narodnog muzeja Zrenjanin.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta je međunarodni praznik koji se obeležava 27. januara u sećanju na žrtve Holokausta, genocida nad evropskim Jevrejima od strane nacističke Nemačke i njenih saveznika između 1941. i 1945. godine. Za datum praznika je izabran 27. januara kao dan kada je Crvena armija oslobodila koncentracioni logor Aušvic.

Izložba „Tragovi u 30 slika“ predstavlja uvid u godišnji ciklus jevrejske kulture kao i istorijat somborskih jevrejskih porodica koje su svojim delovanjem ostavile trag u istoriji Sombora. Autorke kataloga „Kad tišina odjekuje“ i izložbe su Milka Ljuboja, muzejski savetnik i Ljubica Bačić, viši kustos etnolog.

Okosnicu izložbe „Sećanje” čine panoi sa spiskovima stradalih, preuzeti iz knjige Pavla Šozbergera „Jevreji u Vojvodini”, dopunjeni arhivskom građom Jevrejske opštine Zrenjanin i Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu. Zamisao je da se više ne govori o broju 1280, koliko je zrenjaninskih Jevreja stradalo, već da svaka žrtva uz dužno poštovanje dobije svoje ime i prezime.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022