U Galeriji ALUZ-a otvorena izložba radova sa Međunarodnog bijenala grafike u Čačku

Zrenjanin – Galerija ALUZ

Sinoć je u Galeriji ALUZ-a otvorena međunarodna izložba radova grafike koja obuhvata deo radova nastalih na istoimenom bijenalu u Čačku stvorenih poslednjih deset godina.

Međunarodno bijenale grafike u Čačku od svog osnivanja 2012. godine odražava nit između domaće i internacionalne scene. Ove godine manifestacija zaokružuje prvu deceniju postojanja tokom koje je primetno obogaćivala lokalnu i širu kulturnu ponudu kroz konstantnu transformaciju programskih aktivnosti. Organizacija Bijenala je svojim dinamičnim programskim aktivnostima pokrenula projekat dugoročnog karaktera koji se bavi analizom modernog diskursa grafike.

“Imamo priliku da vidimo deo kolekcije “Bijenale grafike” a podsetiću to je kolekcija koja od 2012. godine pristiže i stvara se sama po sebi, sa učesnicima “Bijenala grafike”.

Dakle autori koji učestvuju na Bijenalu doniraju svoje grafike, naravno ko želi, i tako se vremenom ta kolekcija stvorila a kao što vidite obiman broj grafika našao se na gomili a mi smo kao organizacija odlučili da napravimo taj poseban fundus tih grafika koji ostaje u našem vlasništvu sa ciljem da gostujemo po galerijama i da promovišemo grafiku kao umetničku disciplinu koja je moram priznati malo zapostavljena.“

aluz bijenale vrsac n
Rastko Stefanović i Dragan Dobrosavljević

Dakle cilj i misija je da edukujemo ljude na direktan način tj šta je grafika i kako može da se doživi i da se vidi na praktičan i neposredan način. Večeras imamo šesdesetak radova koji su mali deo kolekcije koja bi otprilike brojala 10 puta više radova i mi smo definitvno imali muku da napravimo još užu selekciju za večeras. Dodaću da prvi put izlažemo kako u Galeriji ALUZ-a tako i u Zrenjaninu a zapravo prvi put i u Vojvodini a nameravamo da nastavimo ovu odličnu saradnju sa ALUZ-om.” rekao je za portal volimzrenjanin.com Dragan Dobrosavljević umetnički direktor Bijenala

Pored izuzetne poetske raznovrsnosti i produkcijskih i tehnoloških promena koje (in)direktno impliciraju na grafiku, ova disciplina danas vidno prolazi i kroz izrazitu tranzicionu fazu koja problematizuje njene ontološke pretpostavke. Posledično, promišljanje aktuelnih tokova u grafičkoj umetnosti, kao i umetnosti uopšte, iziskuje kompleksniji pristup od onog klasičnog u vidu preglednih ili revijalnih izložbi; danas je potrebno tumačiti umetničke fenomene podjednako kroz praksu i teoriju.

Najavljujući otvaranje izložbe, akademski slikar i predsednik ALUZ-a, dr Rastko Stefanović, je rekao:

“Pre svega želim da kažem da smo jako srećni što imamo ovakvu izložbu jer ovo je stvarno internacionalna selekcija izuzetno kvalitetnih radova i stvarno smo oberučke prihvatili kada su se pojavili na konkursu a moram dodati da je stvarno fascinantno videti ovakav jedan entuzijazam jednog čoveka i to može svima da služi za primer. Ponoviću počastvovani smo jako i mislim da je ovo najkvalitetnija izložba koju smo imali ove godine. Preporučujem Zrenjanincima da je pogledaju jer je ovo neverovatna selekcija izuzetno kvalitetnih radova iz celog sveta. Izložba će biti otvorena do 27. aprila ove godine a ulaz je slobodan”

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px