Predavanje u okviru izložbe „Život u Banatskoj vojnoj granici” PLOVIDBA BANATSKIM REKAMA

Zrenjanin – PLOVIDBA BANATSKIM REKAMA

U okviru izložbe „Život u Banatskoj vojnoj granici” u petak, 10. marta 2023. godine, u 18 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održano predavanje brodomodelara Zlatka Pajića pod nazivom „Plovidba banatskim rekama”. U segmentu izložbe posvećenom plovidbi Dunavom tokom kolonizacije Banata i u vreme rata 1716–1718. godine, kao i plovidbi Šajkaške flotile, publika Narodnog muzeja Zrenjanin ima priliku da pogleda modele brodova koje je načinio ovaj brodomodelar.

Zlatko Pajić se bavi brodomodelarstvom od 1991. godine. Iza njega je nekoliko velikih izložbi od kojih ćemo spomenuti izložbu „Brodovi na Dunavu” u Muzeju u Smederevu 2021. godine, kojom je obeležen jubilej 30 godina njegovog rada u brodomodelarstvu. Tokom prethodne decenije, Zlatko je radio isključivo na modelima koji su obeležili plovidbu Dunavom u poslednjih pet vekova.

Na predavanju će se autor posebno osvrnuti na plovila koja su obeležila plovidbu banatskim rekama, šajkama i šajkašima.

plovidba banatskim rekama 3

„Brod je vremenom postajao rezultat ukupnih veština i saznanja svog vremena. On je odraz tehničkog dostignuća čoveka određenog vremena i prostora sa kog potiče.

Na njemu se ogleda ekonomska moć,ratna moć, istorija. Uzdignuta zastava na brodu je označavala prestiž na nekoj teritoriji,suverenitet. Istovremeno, brod je u svojoj pojavi i detalјima nosio i umetnički nivo društva i vremena. Od skromno opremlјenih brodova,sa suptilno izvedenim umetničkim oblicima do bogato ukrašenih skulpturom, rezbarijama, čak i zlatom optočenim, izraz su ne samo ekonomskog prestiža već i umetničkog i zanatskog umeća.U celosti, brod se može posmatrati i kao jedinstveno umetničko delo.” (deo teksta autorke Dušice Stefanović, istoričarke umetnosti)

Da podsetimo: Izložba pod nazivom „Život u Banatskoj vojnoj granici”, čiji je autor Ivan Radić iz Društva za negovanje tradicije Banatske vojne granice, traje do kraja marta 2023. godine u Salonu NMZ. U prvom delu prikazana su istorijska dešavanja pre i oko samog Požarevačkog mira.

Deo o razvoju predela i naselja predstavljen je preko prikaza prvog vojnog, tajnog premera čiji je autor profesor dr Mlađen Jovanović. Evolucija stanovanja i izgleda kuća objašnjena je pomoću maketa i tlocrta od najjednostavnijih privremenih staništa do jozefinske kuće sa kraja 18. veka. Uticaj narodnog odela srpskog stanovništva na razvoj uniforme graničara Banatske vojne granice prikazuje se kroz rekonstrukciju uniformi 18. veka. Ova izložba nastaviće da živi kao deo stalne postavke Muzeja Banatske vojne granice, čije je osnivanje i organizovanje planirano do kraja 2024. godine.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px