Ivan Radić: „Život u Banatskoj vojnoj granici” izložba u Narodnom muzeju Zrenjanina

Zrenjanin – „Život u Banatskoj vojnoj granici“

Sinoć je u Salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu otvorena izložba „Život u Banatskoj vojnoj granici” autora Ivana Radića iz Društva za negovanje tradicije Banatske vojne granice.

Prisutnima su se na otvaranju obratili, pored autora Ivana Radića, koji nije krio oduševljenje ostvarenom postavkom u Muzeju za koju je rekao da se sa saradnicima i lično trudio da bude doslovce autentična, Srđan Prljeva viši kustos Narodnog muzeja i direktor Narodnog muzeja Zrenjanin Siniša Onjin koji je rekao:

“Velika mi je čast što večeras imamo priliku da ugostimo u našem gradu i našem muzeju jedinstvenu nesvakidašnju i inspirativnu istorijsku izložbu koja govori o vremenima kada su naši preci pre gotovo tri veka osvajali i naseljavali ove naše Banatske predele u kojima danas živimo.”

banatska vojna granica 033
Ivan Radić u Narodnom muzeju Zrenjanina

“Bez puteva, sa izlivenim rekama i čestim upadima raznih osvajača, naši preci su živeli i uređivali ovaj postor u okviru nekih drugih država i carstava. O životu tih ljudi, njihovim ratovima, stradanjima, plovidbi banatskim rekama, stanovanju, odevanju i još mnogo čemu govori ova izložba koja sa velikim poštovanjem prema našim precima nosi naziv „Život u Banatskoj vojnoj granici”, koju je priredila grupa autora okupljenih oko gospodina Ivana Radića iz Društva za negovanje tradicije Banatske vojne granice.”

“Sama izložba je nastala 2018. godine u Kovinu, povodom obeležavanja tristogodišnjice požarevačkog mira. Videvši koji je uspeh imala ova izložba u javnosti, pre svega mislim na pančevački i vršački muzej, i mi smo u našem muzeju odlučili da predstavimo  izložbu našim sugrađanima.

Želeo bih da čestitam Ivanu Radiću i da mu poželim još puno uspešnih izložbi, zaključio je Siniša Onjin, direktor zrenjaninskog muzeja.”

Otvaranje izložbe uveličao je i Vanja Ilijev, folklorni pedagog i strukovni vaspitač za tradicionalne igre sa nekoliko numera koje je izveo koristeći tradicionalan instrument gajde ali i svoje glasovne potencijale. Publika je njegov nastup kao i uvek nagradila dugim aplauzom.

Vojna krajina je, kao pogranični vojno-odbrambeni sistem, vekovima imala značajnu ulogu u odbrani Habzburške monarhije od Osmanskog carstva. Vremenom je menjala svoje teritorijalne okvire, a posebno su bile značajne reforme sprovedene sredinom 18. veka, kada je počelo organizovanje i Banatske vojne granice.

Današnja naseljena mesta srednjeg Banata Orlovat, Tomaševac i Botoš bila su deo Banatske vojne granice tokom njenog jednovekovnog trajanja.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px