Žitište ima šta da ponudi turistima. „Pile fest“, „Spomenar“ „Žitištanski vašar“ samo su deo bogate ponude

Žitište – Turizam i manifestacije u 2023.

Ekipa portala volimzrenjanin.com ovih dana posetila je Turističku organizaciju Opštine Žitište gde smo u razgovoru sa njenim direktorom, Šarenac Mitrom, pokušali da sumiramo rezultate prošle godine, ali i da najavimo početak ove godine barem što se tiče manifestacija i kulturnih dešavanja kojih u njihovom promo katalogu ima na desetine.

Prošla godina, što se tiče Turističke organizacije Žitišta, je bila veoma uspešna i jedan ozbiljan iskorak i vraćanje iz nekog stanja koje smo imali u 2020. i 2021. godini sa svim nekim ograničenjima i zdravstvenom situacijom koja nije bila baš najbolja pa tako i situacija za društvene aktivnosti i neka kulturna dešavanja nije bila baš na ruku, ali 2021. godine smo dosta uspeli da izguramo, a 2022. godina je zaista bila fenomenalna što se tiče svih dešavanja, možda baš iz tog razloga što su se ljudi uželeli svih dešavanja i druženja i uopšte. Sve ono što smo isplanirali za 2022. godinu smo ispunili i mislim da je cilj, što se nas tiče, maksimalno ispunjen.“

mitzar sarenac to zitiste 002
Mitar Šarenac, TO Žitište
image description

„Naravno, nekako uvek se nameće da je ta centralna manifestacija “Pile fest” zapravo odraz svega što smo radili u prehodnoj godini gde smo stvarno mnogo pohvala dobili za organizaciju te manifestacije i to je bilo ogledalo cele godine. Iskreno se nadam da će ova godina biti, ako ne bolja, onda isto toliko uspešna, a po onome kako smo krenuli ovu godinu i neka dešavanja koja smo imali u dosadašnjem periodu nam dokazuju da će ovo biti jedna zaista uspešna godina.“

Početkom godine smo imali par kulturnih dešavanja i organizovali smo predstave koje su bile baš ozbiljno posećene, zatim premijera filma “Oluja” je zaista bila fantastično prihvaćena u našoj Opštini, tako da smo uspeli da u par naseljenih mesta organizujemo prikazivanje ovog filma, i to je nešto što je novo u našem programu rada ali svakako nešto što je zaista naišlo na dobar odziv.

aco pejovic pile fest zitiste 011a
Aco Pejović na "Pile fest-u"

Naravno manifestacije koje su se dešavale od početka godine su zaista fenomenalno prošle, poslednja je bila Festival veterana folklora koji je trajao četiri nedelje, zapravo četiri vikenda, gde je preko 35 Kulturno umetničkih društava nastupalo svako veče sa po 200 igrača, što je onako zaista fascinantna brojka.

Mislim da nismo odavno imali tako uspešan festival i to je pokazatelj koliko se to temeljno i dobro radi, s obzirom da to traje već 25 godina i to je ozbiljan kontinuitet za nas.

Ono što nas je možda donekle plašilo jeste to što je ova godina bila test da li će se sva društva odazvati na manifestaciju “Spomenar”, jer je ipak bio prisutan jedan period pauze, ali pokazalo se da su se svi vrlo rado odazvali i to je bila jedna ozbiljna i posećena manifestacija i zbog toga smo zadovoljni.

mitzar sarenac to zitiste 005
Mitar Šarenac, TO Žitište

Takođe bih naveo i “Karađorđevačka prela” koja su ove godine bila zaista dobra. Imali smo niz aktivnosti što se tiče promocije, predstavili smo se na Beogradskom sajmu turizma, u planu su još par sajmova, a upravo se spremamo za još jedno takvo predstavljanje u Beogradu. U dogovoru smo da sa gradom Zrenjaninom i opštinama iz Srednjeg Banata napravimo jedinstvenu ponudu, što je onako logično jedan veliki iskorak.

Ove godine smo se u Beogradu predstavljali u okviru Turističke organizacije Vojvodine, ali planiramo da na sajmu gde nećemo biti pod okriljem Turističke organizacije Vojvodine, nastupamo sa Gradom Zrenjaninom kao neki mali klaster Srednjeg Banata.

Ono što nas očekuje krajem meseca je jedan novitet za koji smatram da će biti nešto što je veoma zanimljivo za, pre svega stanovnike naše Opštine, a onda i šire, a to je da pokrećemo ponovo Žitištanski vašar koji je nekada postojao, i nekako kroz priču i razgovor sa ljudima u Žitištu došli smo do zaključka da je to nešto što je potrebno ovom podneblju, jer smo shvatili da u okruženju od oko 80-100 kilometara nema sličnih dešavanja i odlučili smo se da tu građansku inicijativu podržimo maksimalno, obzirom da znamo koliko je teško nešto prvi put organizovati posle mnogo godina i da tu ipak treba i malo iskustva i nekih infrastrukturnih stvari koje trebaju biti urađene, tako da smo se uključili pružajući maksimalnu podršku. Nadam se da će to u nekom narednom periodu zaživeti i da će se iskristalisati neka organizacija ili udruženje koje će to dalje organizovati.

Vašar će biti robno-prodajnog karaktera, ali smatramo da ćemo sam koncept vašara iskristalisati kroz par održanih vašara, prosto da vidimo kakvo će interesovanje biti, a za sada je odlično. Mi ćemo se truditi da pružimo neku logističku podršku što se tiče ljudstva i nekih naših organizacionih kapaciteta.

Čekaju nas i neke manifestacije koje imaju ozbiljnu tradiciju, pre svega Festival dečijeg folklora „Žitnica“, zatim imamo i seosku slavu u Žitištu, onda Festival cveća koji se već 5. put organizuje i dobro je prihvaćen i postao je tradicija. Širok je spektar naših delatnosti i trudimo se da sve to pokrijemo i za sada uspevamo nekako da sve postignemo.

„Pile fest“ sada već ima neku svoju priču, to je manifestacija koja se organizuje već 16. godinu. Za sada smo postigli jedan zavidan nivo organizacije. Sami sebi smo zadali jedan ozbiljan domaći zadatak za ovu godinu tako da ne sumnjam da ćemo biti na visini zadatka. Planiramo neke novitete, uvek je dobrodošlo da se manifestacija osveži nekim novim stvarima, a pritom da se ne menja srž i koncept same manifestacije i da to ostane dosledno. Razmišljalo se, i idalje se razmišlja o promeni lokacije, ali ne znam da li ćemo uspeti da uradimo sve, jer je menjanje lokacije jedan zaista ozbiljan posao i mnogo stvari povlači sa sobom.

Organizovanje besplatnih autobusa iz Zrenjanina za vreme trajanja „Pile festa“ se pokazalo kao pun pogodak i mislim da nema razloga da tako ne bude i ove godine.

Ne mogu još sa sigurnošću da najavim sve koncerte, ali ono što mogu da kažem je da smo već u ozbiljnoj fazi pregovora i mogu da obećam da će sigurno biti kvalitetan muzički program. Dve večeri će biti ove godine, ali ćemo se truditi da koncerti budu što kvalitetniji i da to bude posećeno i na nivou od prošle godine.

pile fest krilca jaja paprikas 063
Detalj sa prošlogodišnjeg "Pile fest-a"

Neke stvari po kojima je „Pile fest“ prepoznatljiv nećemo menjati.

Što se tiče samog Festivala rakije, tu je došlo do nekih promena da, nažalost, čovek koji je sve to pokrenuo i koji je osnivač samog festivala, je nedavno preminuo, tako da sam sada u razgovoru sa ljudima koji su deo Udruženja proizvođača rakije i koji su izrazili želju ove godine da se skupe možda na dan Pile festa ili uokviru neke druge aktivnosti, i da naprave memorijal u čast Aleksandra Tucića koji je to zaista i zaslužio.

Obećavam ljudima da će biti dobar i kvalitetan program, kako dnevni tako i večernji. Potrudićemo se, eto i sa organizovanim besplatnim prevozom, da omogućimo ljudima da dođu i da uživaju.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. rad turističke organizacije u žitištu je za pohvalu jer je žitište na čelu sa direktorom turističke organizacije dalo žitištu prepoznatljivost ne samo po pile festu već i svim ostalim mnogovrojnim manifestacijama tako da žitište zaista ima šta da pokaže u njemu ima šta da se vidi bravo i samo napred

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px