Zanimljive priče iz zrenjaninskog Narodnog muzeja o masovnoj upotrebi opasnog OLOVA!?

Zrenjanin – Narodni muzej Zrenjanin

Da li ste znali da je tokom Rimskog carstva postojala masovna upotreba olova? Velika akumulacija olova u telu izaziva trovanje, a olovo je u to doba korišćeno za izradu cevi za vodovod, prilikom pripreme i čuvanja hrane, zabeležena su i štetna isparenja tokom toplјenja ovog metala.

muezj olovo 2
Olovna prečka antičkog sidra, 1. vek pre. n. e. - 1. vek, Muzej nauke i tehnike

Antičkim piscima i lekarima su bila poznata negativna, često fatalna dejstva pojedinih metala. Širok spektar minerala, a posebno plemeniti metali, iako toksični, korišćeni su u medicini za lečenje povreda i bolesti, o čemu postoje podaci kod Plinija, Galena i Dioskorida.

muezj olovo 1
Rielovo tumačenje Dioskoridovog dela De Materia Medica iz 16. veka, Muzej za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu

Eksploatacija i primena olova su u rimskoj civilizaciji dostigli vrhunac, kada su registrovana i prva velika zagađenja životne sredine. U zlatnom periodu Rimskog carstva proizvodnja olova je dostigla svoj maksimum od 50.000–80.000 tona godišnje, što je približno jednaka količina kao i u vreme industrijske revolucije, nekih 2.000 godina kasnije. Najvažniji rudnici olova u drevnom svetu nalazili su se u Maloj Aziji, na Iberijskom poluostrvu, Balkanu, na teritoriji antičke Grčke, u Galiji i u Britaniji.

muezj olovo 3
Olovna kanalizaciona cev, 2-4. vek, Viminacijum, Narodni muzej Požarevac

Na izložbi „Tanka linija – Između leka i otrova“ prikazana je istorijska perspektiva i pojedinačni fenomeni tanke linije koja je delila život i smrt tokom razvoja lјudske civilizacije. Izložbu koju je realizovao Muzej nauke i tehnike u saradnji sa Muzejem za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu trenutno možete pogledati u Malom salonu NMZ.

Ulaz je besplatan. Dobro došli!

izvor: Narodni muzej Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022