Zanimljive priče iz zrenjaninskog Narodnog muzeja o masovnoj upotrebi opasnog OLOVA!?

Zrenjanin – Narodni muzej Zrenjanin

Da li ste znali da je tokom Rimskog carstva postojala masovna upotreba olova? Velika akumulacija olova u telu izaziva trovanje, a olovo je u to doba korišćeno za izradu cevi za vodovod, prilikom pripreme i čuvanja hrane, zabeležena su i štetna isparenja tokom toplјenja ovog metala.

muezj olovo 2
Olovna prečka antičkog sidra, 1. vek pre. n. e. - 1. vek, Muzej nauke i tehnike

Antičkim piscima i lekarima su bila poznata negativna, često fatalna dejstva pojedinih metala. Širok spektar minerala, a posebno plemeniti metali, iako toksični, korišćeni su u medicini za lečenje povreda i bolesti, o čemu postoje podaci kod Plinija, Galena i Dioskorida.

muezj olovo 1
Rielovo tumačenje Dioskoridovog dela De Materia Medica iz 16. veka, Muzej za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu

Eksploatacija i primena olova su u rimskoj civilizaciji dostigli vrhunac, kada su registrovana i prva velika zagađenja životne sredine. U zlatnom periodu Rimskog carstva proizvodnja olova je dostigla svoj maksimum od 50.000–80.000 tona godišnje, što je približno jednaka količina kao i u vreme industrijske revolucije, nekih 2.000 godina kasnije. Najvažniji rudnici olova u drevnom svetu nalazili su se u Maloj Aziji, na Iberijskom poluostrvu, Balkanu, na teritoriji antičke Grčke, u Galiji i u Britaniji.

muezj olovo 3
Olovna kanalizaciona cev, 2-4. vek, Viminacijum, Narodni muzej Požarevac

Na izložbi „Tanka linija – Između leka i otrova“ prikazana je istorijska perspektiva i pojedinačni fenomeni tanke linije koja je delila život i smrt tokom razvoja lјudske civilizacije. Izložbu koju je realizovao Muzej nauke i tehnike u saradnji sa Muzejem za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu trenutno možete pogledati u Malom salonu NMZ.

Ulaz je besplatan. Dobro došli!

izvor: Narodni muzej Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px