Otvorena izložba „Tanka linija – Između leka i otrova“ u Narodnom muzeju Zrenjanina

Zrenjanin – Narodni muzej Zrenjanina

U gradu na Begeju, čija je tradicija apotekarstva duga više od dva veka sinoć je u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin svečeno otvorena izložba „Tanka linija – Između leka i otrova“ koju je realizovao Muzej nauke i tehnike u saradnji sa Muzejem za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.

Na samom početku, sve prisutne je pozdravio Siniša Onjin, direktor Narodnog muzeja Zrenjanin, Zoran Lević, direktor Muzeja nauke i tehnike, Ivan Stanić iz Muzeja nauke i tehnike, Svetlana Mitrović iz Etnografskog muzeja u Beogradu, Jelena Manojlović iz Muzeja za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta i na kraju Zrenjaninac Stevan Vukov, apotekar koji je i otvorio izložbu. Moderator ove izložbe je bila Sanja Vrzić takođe iz Narodnog muzeja Zrenjanin.

“Uvaženi autori izložbe, poštovane kolege muzealci, cenjeni direktore muzeja Nauke i Tehnike, poštovani posetioci, pozdravljam vas i zahvaljujem vam se na večerašnjem prisustvu.

Značajna je i važna činjenica da izložba “Tanka linija – između leka i otrova“ ima svoje prvo gostovanje baš u našem muzeju. Verujem da postoji razlog, zbog koga je muzej Nauke i Tehnike zajedno sa muzejom istorije farmacije odabrao naš muzej za predstavljanje izložbe, a i nadam se da će nam ga oni otkriti. Podsetiću vas da ovo nije prva izložba kolega kustosa u našem muzeju, izlozba „Usitnjavanje – priča o avanu“ predstavljena je 2019. godine na ovom istom mestu, i bila je veoma posećena.

Sigurno ste se svi nekada zapitali kakva je granica između leka i otrova, a ova izložba je napravljena da kroz istoriju nauke i nasleđa da odgovor na to pitanje.

Istakao bih da je prva apoteka u našem gradu otvorena 1784. godine i da farmacija ovde ima dugu i bogatu tradiciju. Narodni muzej Zrenjanin će ove godine napraviti projekat rekonstrukcije stalne postavke na drugom spratu, a farmaceutska postavka će biti jedna od nekoliko novih stalnih postavki koje će biti inkorporirane celini nove stalne postavke.

I na kraju, želim publici da večeras uživa i nauči nesto novo, a autorima još puno uspešnih izložbi. ”, rekao je Siniša Onjin direktor Narodnog muzeja Zrenjanin.

Na izložbi je prikazana istorijska perspektiva i pojedinačni fenomeni tanke linije koja je delila život i smrt tokom razvoja lјudske civilizacije. Mnoge tanke linije su danas utvrđene zahvalјujući saznanju kroz praksu, ali prvenstveno razvoju nauke.

Autori ovom izložbom žele da podstaknu na razmišlјanje o fenomenu tanke linije između leka i otrova. Ova linija je često skliska, nekada nevidlјiva i kroz istoriju vrlo dinamična. Zahtevala je saradnju sa stručnjacima iz najrazličitijih oblasti nauke i kulture.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo da vas pozdravim ispred Muzeja nauke i tehnike. Ova izložba je proizvod međuinstitucione saradnje više muzeja i ustanova. Ono što mogu da kažem da su na ovoj izložbi radile kolege iz Muzeja nauke i tehnike, Etnografskog muzeja i Muzeja istorije farmacije. Ono što je zanimljivo jeste što je na ovom mestu postavka dopunjena sa predmetima iz zbirke ovog muzeja. Zahvaljujem se svima koji su došli, i želim vam da uživate u izložbi.” rekao je Zoran Lević, direktor Muzeja nauke i tehnike.

“Ja bih samo hteo ispred Muzeja nauke i tehnike da podsetim da iz naše muzejske prespektive, što se tiče izložbe, smo posmatrali naravno sa stanovišta naših zbirki  i ustvari smo hteli da pokažemo da bez nauke i tehnike, današnja tanka linija je mnogo tanja u odnosu na to kako je ranije bilo. Međutim, tokom istraživanja, jako zanimljiva i široka tema, je kako smo shvatili da dok ne dođemo konačno do personalizovane medicine, to je ta tanka linija koja i danas postoji, mi ne možemo da govorimo zaista koja od stvari oko nas koje svakodnevno unosimo i sa kojima dolazimo u dodir, je toksična za nas ili ne. Naravno kao što je rekao Paracelzus, sve je pitanje doze, tako da to pitanje i dalje ostaje otvoreno, a ta tanka linija se naravno ne može sagledati bez nauke i tehnike. Hvala vam što ste došli.  ” zaključio je Ivan Stanić iz Muzeja nauke i tehnike, jedan od autora izložbe.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

2 Comments

  1. Izložba jespektakularna i fenomenalna za struku i laike. Nekoliko puta sam je obilazio u Beogradu u Muzeju nauke i tehnike. Uskoro stižem u Zrenjanin da je ponovo obiđem. Svakim obilaskom novo neponovljivo iskustvo i doživljaj.

  2. Izložba je spektakularna i fenomenalna za struku i laike. Nekoliko puta sam je obilazio u Beogradu u Muzeju nauke i tehnike. Uskoro stižem u Zrenjanin da je ponovo obiđem. Svakim obilaskom novo neponovljivo iskustvo i doživljaj.

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022