Otvorena izložba „Tanka linija – Između leka i otrova“ u Narodnom muzeju Zrenjanina

Zrenjanin – Narodni muzej Zrenjanina

U gradu na Begeju, čija je tradicija apotekarstva duga više od dva veka sinoć je u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin svečeno otvorena izložba „Tanka linija – Između leka i otrova“ koju je realizovao Muzej nauke i tehnike u saradnji sa Muzejem za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.

Na samom početku, sve prisutne je pozdravio Siniša Onjin, direktor Narodnog muzeja Zrenjanin, Zoran Lević, direktor Muzeja nauke i tehnike, Ivan Stanić iz Muzeja nauke i tehnike, Svetlana Mitrović iz Etnografskog muzeja u Beogradu, Jelena Manojlović iz Muzeja za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta i na kraju Zrenjaninac Stevan Vukov, apotekar koji je i otvorio izložbu. Moderator ove izložbe je bila Sanja Vrzić takođe iz Narodnog muzeja Zrenjanin.

“Uvaženi autori izložbe, poštovane kolege muzealci, cenjeni direktore muzeja Nauke i Tehnike, poštovani posetioci, pozdravljam vas i zahvaljujem vam se na večerašnjem prisustvu.

Značajna je i važna činjenica da izložba “Tanka linija – između leka i otrova“ ima svoje prvo gostovanje baš u našem muzeju. Verujem da postoji razlog, zbog koga je muzej Nauke i Tehnike zajedno sa muzejom istorije farmacije odabrao naš muzej za predstavljanje izložbe, a i nadam se da će nam ga oni otkriti. Podsetiću vas da ovo nije prva izložba kolega kustosa u našem muzeju, izlozba „Usitnjavanje – priča o avanu“ predstavljena je 2019. godine na ovom istom mestu, i bila je veoma posećena.

Sigurno ste se svi nekada zapitali kakva je granica između leka i otrova, a ova izložba je napravljena da kroz istoriju nauke i nasleđa da odgovor na to pitanje.

Istakao bih da je prva apoteka u našem gradu otvorena 1784. godine i da farmacija ovde ima dugu i bogatu tradiciju. Narodni muzej Zrenjanin će ove godine napraviti projekat rekonstrukcije stalne postavke na drugom spratu, a farmaceutska postavka će biti jedna od nekoliko novih stalnih postavki koje će biti inkorporirane celini nove stalne postavke.

I na kraju, želim publici da večeras uživa i nauči nesto novo, a autorima još puno uspešnih izložbi. ”, rekao je Siniša Onjin direktor Narodnog muzeja Zrenjanin.

Na izložbi je prikazana istorijska perspektiva i pojedinačni fenomeni tanke linije koja je delila život i smrt tokom razvoja lјudske civilizacije. Mnoge tanke linije su danas utvrđene zahvalјujući saznanju kroz praksu, ali prvenstveno razvoju nauke.

Autori ovom izložbom žele da podstaknu na razmišlјanje o fenomenu tanke linije između leka i otrova. Ova linija je često skliska, nekada nevidlјiva i kroz istoriju vrlo dinamična. Zahtevala je saradnju sa stručnjacima iz najrazličitijih oblasti nauke i kulture.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo da vas pozdravim ispred Muzeja nauke i tehnike. Ova izložba je proizvod međuinstitucione saradnje više muzeja i ustanova. Ono što mogu da kažem da su na ovoj izložbi radile kolege iz Muzeja nauke i tehnike, Etnografskog muzeja i Muzeja istorije farmacije. Ono što je zanimljivo jeste što je na ovom mestu postavka dopunjena sa predmetima iz zbirke ovog muzeja. Zahvaljujem se svima koji su došli, i želim vam da uživate u izložbi.” rekao je Zoran Lević, direktor Muzeja nauke i tehnike.

“Ja bih samo hteo ispred Muzeja nauke i tehnike da podsetim da iz naše muzejske prespektive, što se tiče izložbe, smo posmatrali naravno sa stanovišta naših zbirki  i ustvari smo hteli da pokažemo da bez nauke i tehnike, današnja tanka linija je mnogo tanja u odnosu na to kako je ranije bilo. Međutim, tokom istraživanja, jako zanimljiva i široka tema, je kako smo shvatili da dok ne dođemo konačno do personalizovane medicine, to je ta tanka linija koja i danas postoji, mi ne možemo da govorimo zaista koja od stvari oko nas koje svakodnevno unosimo i sa kojima dolazimo u dodir, je toksična za nas ili ne. Naravno kao što je rekao Paracelzus, sve je pitanje doze, tako da to pitanje i dalje ostaje otvoreno, a ta tanka linija se naravno ne može sagledati bez nauke i tehnike. Hvala vam što ste došli.  ” zaključio je Ivan Stanić iz Muzeja nauke i tehnike, jedan od autora izložbe.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

2 Comments

  1. Izložba jespektakularna i fenomenalna za struku i laike. Nekoliko puta sam je obilazio u Beogradu u Muzeju nauke i tehnike. Uskoro stižem u Zrenjanin da je ponovo obiđem. Svakim obilaskom novo neponovljivo iskustvo i doživljaj.

  2. Izložba je spektakularna i fenomenalna za struku i laike. Nekoliko puta sam je obilazio u Beogradu u Muzeju nauke i tehnike. Uskoro stižem u Zrenjanin da je ponovo obiđem. Svakim obilaskom novo neponovljivo iskustvo i doživljaj.

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px