Gostovanje izložbe „Dakle, vi ste taj Uroš Predić?“ u Herceg-Novom

Zrenjanin – Herceg Novi

Podelite vest

petak, 1. jul 2022. Galerija „Josip Bepo Benković“, Herceg-Novi

Izložba „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“ otvara se 1. jula u  Herceg-Novom u organizaciji Javne ustanove „Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković“. Reč je o postavci koja je premijerno prikazana 2017. godine u Narodnom muzeju Zrenjanin povodom 160 godina od rođenja velikog slikara, a potom je uspešno gostovala u Beogradu, Kraljevu i Kikindi. Do sada je ovu izložbu videlo preko 60.000 posetilaca, a ovog leta će biti predstavljena i publici u Herceg-Novom i Trebinju u delimično izmenjenoj postavci.

 

Posetioci će u Herceg-Novom moći da pogledaju 29 slika i crteža Uroša Predića koji se čuvaju u Narodnom muzeju Zrenjanin, a slikarev život i stvaralaštvo biće prikazani u vidu tematskih segmenata, od njegovog školovanja u rodnom Orlovatu, preko Pančeva, Beča, putovanja po Italiji, te povratka u zavičaj do konačnog preseljenja u Beograd gde je i umro 1953. godine.

autoportret uros predic
vizija u oblacima

Biće istaknut i Predićev rad kao ikonopisca i portretiste, njegov odnos sa članovima familije, sa slikarima Pajom Jovanovićem i Stevanom Aleksićem, te naučnikom Mihajlom Pupinom.

Na izložbi će biti predstavljeni i dečji crteži Uroša Predića koje je radio kada je imao između 10 i 12 godina. Jedna od najpoznatijih Predićevih slika „Vizija u oblacima“ zauzeće posebno mesto uz detaljnu interpretaciju slike sa upisanim objašnjenjima. Publika će moći da vidi i crteže po kojima je radio ikone za Njegoševu kapelu na Lovćenu koja je srušena.

Konačno, jedan segment je posvećen odnosu Predića i Zrenjanina, od prvih dolazaka u taj grad još u detinjstvu, preko velikog uzora koga je imao u bečkerečkom slikaru Konstantinu Danilu, kontakti sa prijateljima i rođacima, do odluke grada da jednu ulicu imenuje po njemu.

Narodni muzej Zrenjanin je jedina ustanova u Srbiji koja čuva vredan Legat Uroša Predića. Samo godinu dana nakon slikareve smrti, 1954. u zrenjaninski Muzej dospeo je gotovo celokupan inventar Predićevog beogradskog ateljea, što je poslužilo kao osnov za ovu izložbu.  

Autor izložbe je viši kustos-istoričar umetnosti Olivera Skoko. Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija Gomex. Izložba će u Herceg-Novom biti otvorena do 14. avgusta 2022. 

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px