U Trebinju otvorena izložba iz fonda Narodnog muzeja Zrenjanin pod nazivom „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“

Trebinje – „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“

Podelite vest

Sinoć je u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju povodom obeležavanja slave Grada Trebinja i Sabornog hrama Sv. Preobraženja svečano otvorena izložba iz fonda Narodnog muzeja Zrenjanin pod nazivom „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“.

Izložba je premijerno bila postavljena u Narodnom muzeju Zrenjanin od decembra 2017. do februara 2018. godine, a nakon toga je gostovala u Beogradu, Kraljevu, Kikindi i Herceg-Novom.

Posetioci će u Trebinju moći da pogledaju 29 slika i crteža Uroša Predića koji se čuvaju u Narodnom muzeju Zrenjanin, a slikarev život i stvaralaštvo prikazani su u vidu tematskih celina. Narodni muzej Zrenjanin je jedina ustanova u Srbiji koja čuva vredan Legat Uroša Predića. Samo godinu dana nakon slikareve smrti, 1954. u zrenjaninski Muzej dospeo je gotovo celokupan inventar Predićevog beogradskog ateljea, što je poslužilo kao osnov za ovu izložbu. 

Autor izložbe je Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti zrenjaninskog Muzeja, a izložba će u Muzeju Hercegovine u Trebinju biti otvorena do 28. septembra 2022.

Na otvaranju su govorili: Ivana Grujić, direktorka Muzeja Hercegovine, Siniša Onjin, direktor Narodnog muzeja Zrenjanin, Olivera Skoko, autorka izložbe, Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske i Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja koji je otvorio izložbu.

#narodnimuzejzrenjanin #muzejzrenjanin #gradzrenjanin #banat #vojvodina #zrenjanin #muzej #Srbija #ICOMSerbia #umetnost #izlozba #exhibition #slikarstvo #kulturnabastina #urospredic #art #culturalheritage #ministarstvokulturesrbije #urospredic #muzejhercegovinetrebinje #trebinje

Izvor: Muzej Hercegovine Trebinje

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022