VATROGASCI APELUJU: Ne palite strnjiku! Požari na otvorenom velika pretnja za prirodu i čoveka!

Zrenjanin - Vatrogasno spasilački bataljon

Ovih dana, kao i svake godine u ovo vreme kada temperature vazduha dostižu 40. podeok na Celzijusovoj skali, uvek je aktuelna tema paljenja strnjike i požara na otvorenom. Koliko su ovakvi incidenti ili ljudski nemar opasni, novinar informativnog portala volimzrenjanin.com razgovarao je danas sa komadantom Vatrogasno spasilačkog bataljona u Zrenjaninu za ceo Srednjobanatski upravni okrug, Branislavom Milosavljevićem.

Na teritoriji Srednjobanatskog upravnog okruga, od 1. juna ove godine, pripadnici vatrogasno spasilačkog bataljona Zrenjanin intervenisali su na gašenju 28 požara na otvorenom, a najčešće je gorela suva trava, strnjika i biljni otpad.

„Ovu priliku koristim da podsetim građane da ne spaljuju suvu travu, nisko rastinje i ostatke strnih useva na otvorenom prostoru, jer na taj način mogu ugroziti svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima.“

branislav milosavljevic vatrogasci 001
Branislav Milosavljević

Takođe, sada kada je sve više izletnika u šumama skrećemo im pažnju da je zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim vidno obeleženim mestima.

branislav milosavljevic vatrogasci 002
Branislav Milosavljević sa kolegama

Za nepoštovanje odredbi Zakona o zaštiti od požara kojom se zabranjuje loženje vatre u šumi i na udaljenosti 200 metara od ruba šume, za fizička lica predviđene su kazne od 10.000 do 50.000 dinara, dok kazne za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća za fizička lica iznose 10.000 dinara, a za pravna od 300.000 do milion dinara.

Ukoliko dođe do požara potrebno je što pre obavestiti vatrogasnu službu na broj 193, a ukoliko je požar manjeg intenziteta građani mogu sami da pokušaju da ga ugase, ali nikako po cenu svoje bezbednosti.

Iako pripadnici Odeljenja za vanredne situacije sprovode stalni pojačani nadzor u cilju sprečavanja nastanka požara na otvorenom prostoru i sankcionišu odgovorne, najvažnije je da sami građani imaju svest o opasnostima i posledicama do kojih paljenje vatre može da dovede.

Požar na njivama pored Carske bare 2018. godine

Inspektori Odeljenja za vanredne situacije nastaviće sa pojačanim kontrolama sprovođenja mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i protiv osoba koje ne poštuju zabrane biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px