INTERVJU: Vanja Ilijev, edukator, čuvar tradicije i virtuoz na 10 instrumenata!

Zrenjanin – Vanja Ilijev

Podelite vest

Vanja Ilijev je naš sugrađanin koji se bavi očuvanjem nematerijalno kulturnog nasleđa Srbije.

Mahom se reč „ folklor“ povezuje sa tradicionalnom igrom, ali ono ima mnogo šire značenje i zapravo definiše folk – narodno, i lore- znanje. Jedan od segmenata tog znanja jeste i tradicionalna igra i muzika, a ona ne može bez tradicionalnih instrumenata.

Uz nastupe, veoma bitan deo njegovog rada jesu i radionice i edukovanje mladih, za koje kaže da je bitnija nego tri minuta izvođenja na sceni.

vanaj ilijev 001
Vanja Ilijev

„Rođen sam u Zrenjaninu, i svi moji preci su iz „ ravnog“ Banata. Nakon završene osnovne i srednje škole, krenuo sam da studiram ekonomiju, ali aktuelna situacija 90 – tih godina je uticala na to da je ne završim.

Otvaranje smera na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi : Strukovni vaspitač za tradicionalne igre, stvorila se mogućnost da već stečeno praktično znanje upotpunim i teoretskim. Te i diplomom sav moj rad i u budućnosti dobije veću težinu i priznanje, predstavio je portalu volimzrenjanin.com, Vanja Ilijev.

Harmonika je u Vanjinoj porodici tradicija, i veliki broj članova njegove šire familije svira upravo ovaj instrument. Te su i prvi muzički koraci, logično, bili sa harmonikom.

vanaj ilijev 002
Vanja Ilijev

Sa tradicionalnom igrom se prvi put upoznao u tadašnjoj školi „Dragica Pravica“, a zatim nastavio u KUD-u „Proleter“. Uz folklor je puno proputovao. A folklornu karijeru je nastavio u KUD-u „Pioniru“, gde je igrao, svirao, i obučavao mlađe igrače.

vanaj ilijev 004
Vanja Ilijev

U jednom kratkom periodu sam prestao da se bavim folklorom, ali u vreme kada se rodila ćerka dobijam poziv da radim u KUD-u „Kolo“ iz Melenaca, i od tada počinjem sa ozbilnijim radom…

Uporedo, u Klubu za stara i odrasla lica u Zrenjaninu, počinjem da vodim folklornu sekciju. Posle nešto manje od dve godine, primetio sam da se nekoliko članica sekcije posebno ističe stilom pevanja koji sa tako dobro zapamtio kao dete slušajući starije ljude dok su  pevali. Veliku pažnju sam u startu pridavao izvornom „ napevu“ karakteritičnom za Banat, i to su tada već članice pevačke grupe, kasnije nazvane „ Seferini“, sa lakoćom uspevale da iznesu, naglasio je Vanja Ilijev.

vanaj ilijev 006
Vanja Ilijev

Već prve godine rada „Seferini“ odlaze na Opštinsku smotru izvornog stvaralaštva. Na smotri su se kvalifikovali i za Pokrajinsku, a zatim su delegirani i za Republičku.  Mi smo prva izvorna grupa iz  Opštine Zrenjanin, koja je stigla na tu smotru. Napravili smo veliki uspeh u smislu ponovnog revitalizovanja izvorne pesme Srba starosedelaca Banata. Ova pevačka grupa je snimila i CD sa izvornim pesmama Banata, i kao takav je ušao u izbor najboljih Cd izdanja World Music Asocijacija Srbije za tu godinu.

vanaj ilijev 009
Vanja Ilijev
vanaj ilijev 007
Vanja Ilijev

Te pesme su lagane i nežnije i prepune emocija. Ali mladi danas preferiraju temperamentne pesme brzog ritma, te je jako teško privući ih I motivisati za rad. Grupa „Seferini” uvek ima oko 7 članica. Pevanje izvornih pesama se mora učiti “ živim” prenošenjem, slušanjem I upijanjem od starijih I iskusnijih. Jedino takav način rada se pokazao kao uspešan, naglasio je Ilijev.

Potvrda kvaliteta ove grupe je I činjenica da profesori, etnomuzikolozi, često dolaze sa svojim sudentima do Zrenjanina kada se obrađuju pesme sa područja Banata. Tako da I na svojim nastupima studenti etnomuzikološkog smera koriste napeve Izvorne pevačke grupe Seferini.

Odlaskom na tu prvu Republičku smotru, imao sam prilike da čujem I nekoliko tipova gajdi, I starijih gajdaša. A već do kraja te godine, zahvaljujući Danici Đorđević, rukovodiocu Kluba, u ruke mi stižu I prve gajde.

„Pre gajdi sam već svirao frulu I harmoniku, a sada imam već 6 gajdi, od kojih sam jedne I sam napravio. Nakon troglasnih, oprobao sam se i u sviranju dvoglasnih, juzno-moravskih gajdi, a zatim i drombulje, okarina, tambura samica sa četiri žice. Uglavnom mi je fokus na aerofonm instrumente.

vanaj ilijev 011
Vanja Ilijev
vanaj ilijev 012
Vanja Ilijev

Sviram i didžeridu, instrument Aborodžina iz Australije, a sledeći na redu je kaval, navodi Vanja.

Pomoć dolazi od grada, Turističke organizacije, Kulturnog centra i Narodnog Muzeja.  Institucije kulture izlaze u susret, i Vanja im je beskrajno zahvalan.  I upravo iz njihovu pomoć Festival tradicionalnih instrumenata „ Rog Banata“ koji je prošle godine organizovan po treći put, dobio je status međunarodnog.

Vanja naglašava da je veoma bitno uz kvalitetno izvođenje na tradicionalnom instrumentu, i kompletno predstavljanje na sceni. Što naravno znači i nastup u originalnoj nošnji ili kvalitetno urađenoj rekonstrukciji.

Kao jedan od bitnih faktora prema Vanjinim rečima je i pojava i odeća osobe koja propagira tradiciju. Vanja uvek oblači nošnju koja je karakteristična za instrument koji svira. Najčešće nosi čobansku nošnju.

Naravno da je bitno da publika bude zadovoljna vašim nastupom. Ali ono što uvek pričam jeste da je naš osnovni zadatak, bilo tradicionalnom igrom, pesmom ili muzikom, da edukujemo i informišemo. Iz tog razloga je i veliki deo mog rada fokusiran na rad sa mladima kroz različite radionice i programe, i to još od predškolskog uzrasta.

vanaj ilijev 013
Vanja Ilijev

Kako sam naveo, kaval je sledeći instrumet kojem ću se posvetiti, ali spisak još nije završen.

„Ne treba se stideti tradicije, ona je oblikovana kroz vekove i izbrušena je usmenim prenošenjem sa kolena na koleno. I kao takva je reprezent jednog naroda“, istakao je Vanja Ilijev.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px