Zrenjaninac i gajdaš Vanja Ilijev učestvovao u projektu „European Bagpipe Educational Forum” u Španiji

Graus/Španija - Vanja Ilijev

Sve ono što karakteriše jedan narod kroz svoju istoriju može se podeliti u dve glavne grupe,  a to je  materijalno i nematerijano kulturno nasleđe.

Deo nematerijalnog kulturnog nasleđa, koji je možda i važniji ali daleko teži i za definisanje ali i za očuvanje jeste i muzika, igra i pesma. Sve ove elemente povezuju tradicionalni muzički instrumenti. A jedan od najrasprostranjenijih tradicionalnih muzičkih instrumenata u celoj Evropi jesu i gajde. Kako svaka evropska država ima barem jedan tip ovog instrumenta, Evropska unija i najveći deo evropskih država jeste shvatio značaj očuvanja i prezentovanja ovog instrumenta.

Kroz Erazmus projekat „EUROPEAN BAGPIPE EDUCATIONAL FORUM” zajednički je nastupilo šest zemalja: Letonija, Hrvatska, Italija, Španija i Slovačka. Projekat je počeo da se realizuje 2022. godine  u Letoniji, i zemlje odmaćini su do sada bile još i Gruzija, Italija, Hrvatska i pre nekoliko dana i Španija.

Opšti cilj projekta je zaštita i promovisanje gajdaške prakse, a specifični ciljevi su: publikovanje i predstavljanje kroz različite medije, organizacija seminara, prezentacija i koncerata kao i saradnja sa različitim kulturnim i obrazovnim institucijama na lokalnom i nacionalnom nivou, a sve u cilju kvalitetnije saradnje nacionalnih zajednica gajdaša i jačem delovanju na nivou Evrope. Podižući na taj način svest o zajedničkom kulturnom nasleđu Evrope

Iako Srbija nije uključena u startu u ovaj projekat, dugogodišnjom saradnjom Vanja Ilijev, kao gajdaš i predavač u okviru ove zajednice Evropskih gajdaša, dobio je specijalnu pozivnicu, da ispred Srbije, uzme aktivno učešće.

Projekat koji je od 5. do 10. juna bio realizovan u gradu Graus na severu Španije, okupio je 6 zemalja saradnika i Srbiju i Belorusiju koje su dobile ovog puta specijalnu pozivnicu. Kroz seriju predavanja, radionica I nastupa svo učesnici su imali mogućnosti da se upoznaju sa problemima, rešenjima I konačnim rezultatima rada gajdaške zajednice u ovom delu Španije a na očuvanju specifičnog tipa gajdi “Gajda de boto”.

Kroz njihova iskustva, sam video da su oni, praktično, nekoliko decenije bili u potpunosti bez gajdi, ali su uz svesrdnu pomoć lokalne zajednice, institucija kulture i obrazovanja posebno, uspeli da za vrlo kratko vreme, ne samo revitalizuju nego i omasove gajdaše. Rezultati koji su prekazani daju nadu za gajde koje su obeležje cele Vojvodine vekovima u nazad. Ali bez ozbiljne podrške u lokalu, jedan čovek, pojedinac, ne može puno da učini.

Osim prezentovanja gajdaške prakse, domaćini su se svesrdno potrudili da nas upoznaju i sa istorijom i kulturnim znamenitostima. Naravno da sve predstavljeno jeste i turistički potencijal ovog dela Španije.

Moram istaći da se organizator ovog projekta, gajdaš i profesor gajdi u nekoliko muzičkih škola, Sergi Liena, posebno potrudio da me dočeka i ugosti. Sergi je prošle godine bio po prvi put u Srbiji i Zrenjaninu gde je uzeo učešće na festivalu „Rog Banata“ koji ima zadatak da promoviše tradicionalne muzičke instrumente, a posebno gajde. Na samom festivalu je pobrao najviše simpatija i tradicionalnu srpsku gostoljubivost je osetio.

Iz tog razloga, Srbiju smatra za divnu zemlju a mene ne samo za kolegu nego i velikog prijatelja. Za ovogodišnji festival, se nadam da će nam se priljučiti ne samo Sergi, nego bi trebalo iz Španije da dođe o njegova supruga koja takođe svira gajde.“, rekao je Vanja Ilijev.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px