Tribina Jelene Veselinov: „Davali su svome otačestvu: zadužbine Matice srpske sa područja Banata“

Zrenjanin – Kulturni centar Zrenjanina

Juče je u Kulturnom centru Zrenjanin održano predavanje na temu „Davali su svome otačestvu: zadužbine Matice srpske sa područja Banata“, predavač je bila Jelena Veselinov, upravnik poslova Matice Srpske a moderator je bio Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra.

Jelena Veselinov, master pravnih nauka, rukovodilac naučno –  istraživačkog projekta „Pravni položaj zadužbina Matice srpske od njihovog osnivanja do aktuelnog zakona o zadužbinama i fondacijama“ predstavila nam je zadužbine i zadužbinare Matice srpske u Banatu, ciljeve njihovih zadužbina i ukazala na značajne ličnosti čije je školovanje potpomognuto zadužbinskim sredstvima, kao i da osvetli kakva je bila sudbina ovih zadužbina.

Jelena Veselinov se na samom početku predavanja zahvalila Kulturnom centru na pozivu i nastavila: “Matica Srpska je stvarana na principima zadužbinarstva, ulaganjem sopstvenih sredstava po opšte korisnom cilju što su njeni osnivači formulisali u osnovnom pismu, nastala je Matica Srpska i evo traje već skoro  200 godina.

Za Maticu srpsku su zaduzbine bile veoma značajne, prvo što su one same ostvarivale ciljeve koji su podudarni sa ciljevima Matice Srpske ali i zato što se i sama Matica Srpska u kriznim vremenima oslanjala na svoje zadužbine i svoje zadužbinare kako bi osigurala svoj opstanak.”

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022