Tribina Jelene Veselinov: „Davali su svome otačestvu: zadužbine Matice srpske sa područja Banata“

Zrenjanin – Kulturni centar Zrenjanina

Juče je u Kulturnom centru Zrenjanin održano predavanje na temu „Davali su svome otačestvu: zadužbine Matice srpske sa područja Banata“, predavač je bila Jelena Veselinov, upravnik poslova Matice Srpske a moderator je bio Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra.

Jelena Veselinov, master pravnih nauka, rukovodilac naučno –  istraživačkog projekta „Pravni položaj zadužbina Matice srpske od njihovog osnivanja do aktuelnog zakona o zadužbinama i fondacijama“ predstavila nam je zadužbine i zadužbinare Matice srpske u Banatu, ciljeve njihovih zadužbina i ukazala na značajne ličnosti čije je školovanje potpomognuto zadužbinskim sredstvima, kao i da osvetli kakva je bila sudbina ovih zadužbina.

Jelena Veselinov se na samom početku predavanja zahvalila Kulturnom centru na pozivu i nastavila: “Matica Srpska je stvarana na principima zadužbinarstva, ulaganjem sopstvenih sredstava po opšte korisnom cilju što su njeni osnivači formulisali u osnovnom pismu, nastala je Matica Srpska i evo traje već skoro  200 godina.

Za Maticu srpsku su zaduzbine bile veoma značajne, prvo što su one same ostvarivale ciljeve koji su podudarni sa ciljevima Matice Srpske ali i zato što se i sama Matica Srpska u kriznim vremenima oslanjala na svoje zadužbine i svoje zadužbinare kako bi osigurala svoj opstanak.”

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px