Slava Lukinog sela i takmičenje i kuvanju riblje čorbe

Redakcija portala volimzrenjanin.com danas je posetila takmičenje u kuvanju riblje čorbe, koje se održava u Lukinom selu u sklopu proslave slave sela, koje je oformljeno pre 240 godina.

Kao počasni gosti ove slave bile su mnoge zvanice iz sveta kulinarstva iz Mađarske, koji su pričali o povrtarstvu, ribi, kao i o tradicionalnim jelima koja vode poreklo sa naših prostora.

Lukino Selo se nalazi 12 kilometra od Zrenjanina ka Beogradu, u blizini sela Ečka a na Belom jezeru koji je ulaz u Carsku baru – zaštićenu zonu u kojoj žive sive i bele čaplje.

U naselju Lukino Selo živi 477 punoletnih stanovnika što ovo selo čini jedno od najmanjih u okruženju.

slava lukino selo 030
LUKINO SELO 2021

Kako smo saznali od organizatora ovog takmičenja, Greguša Jožefa, inače duplog viteza kulinarstva, danas,5 septembra, se obeležava slava sela kao i takmičenje u kuvanju riblje čorbe, koje je takođe povezano sa danima paradajza koji se održavaju svega nekoliko dana pre, a oba se održavaju već dugi niz godina.

Prijavljenih takmičara je bilo 23, koji su se takmičili u kuvanju riblje čorbe od čistog šarana.

slava lukino selo 018
LUKINO SELO 2021
slava lukino selo 011
LUKINO SELO 2021
slava lukino selo 016
LUKINO SELO 2021
slava lukino selo 022
LUKINO SELO 2021

Nakon 2 sata kuvanja čorbe, sudije su probale riblje čorbe,ocenile ih i odabrale pobednika, kao i ostalih 5 mesta. Prva tri mesta su osvojila pehar, a ostala tri osvajaju medalju.

Žiri koji je izabrao pobednike se sastoji od tri člana, od kojih je predsednik Greguš Jožef, zatim Ember Valerija i Budai Zoltan, koji su takođe vitezi kulinarstva.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *