Gradonačelnik posetio Lukino Selo – mala zajednica vrednih domaćina, koji poštuju svoj rad, ali i ono što za njih čini grad

Lukino Selo - Da nam sela budu bliža

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, juče je treći put posetio Lukino Selo, u okviru radne aktivnosti “Da nam sela budu bliža”. Sastanku u mesnoj zajednici prisustvovali su, ispred Grada Zrenjanina, i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, članovi Gradskog veća Marinel Mendrea i Jožef Stojko, načelnica Odeljenja privrede u Gradskoj upravi Jelena Travar Miljević, kao i rukovodioci javnih komunalnih preduzeća. Nakon sastanka, upriličena je poseta poljoprivrednom gazdinstvu Edit Bakoš, u kom se složno bavi proizvodnjom 12 članova iz dve porodice.

Gradonačelnik je istakao da je Lukino Selo osmo naseljeno mesto koje posećuje u okviru trećeg godišnjeg ciklusa aktivnosti “Da nam sela budu bliža”. Lukino Selo je najmanje naselje na gradskoj teritoriji, ali sa puno signala da je odliv stanovništva zaustavljen i da selo polako oživljava.

– U pitanju je mala zajednica, ali zajednica jako vrednih ljudi, koji poštuju i ono što za njih čini grad, ali pre svega, poštuju sopstveni rad i poštuju se međusobno. Ono što je i ovde neka tendencija, jeste dolazak ljudi sa strane, koji kupuju placeve, tako da se nametnula potreba za dodatnim infrastrukturnim radovima. Nakon revitalizacije kolovoza u glavnoj ulici, moramo nastaviti radove prema Ečki i rasteretiti teretni saobraćaj koji je ovde prisutan na način koji nije baš u skladu sa saobraćajnim propisima – istakao je gradonačelnik i pomenuo i druge, manje infrastrukturne projekte o kojima se razgovaralo.

– Ima potrebe za “ležećim policajcima”, popravkom objekata u javnoj svojini, što ćemo svakako rešiti u toku ove godine. Takođe, kao odličan primer uspešne proizvodnje u Lukinom Selu, posetili smo poljoprivredno gazdinstvo Bakoš. Pored toga što obrađuju velike površine pod povrćem, imaju i decu koja se bave sportom, članovi su našeg rvačkog kluba “Proleter”, sa preko 100 osvojenih medalja na takmičenjima. Drago mi je da mogu da vidim da oni istovremeno cene i rad njihove porodice, poljoprivrednu delatnost, a takođe se i uspešno bave sportom – rekao je još gradonačelnik.

Poljoprivredno gazdinstvo Bakoš se, između ostalog, bavi i proizvodnjom kuvanog paradajza i od početnih 30 litara, prošle godine su tržištu isporučili 6.000 litara, sa potražnjom koja i dalje raste. To je, po rečima gradonačelnika, još jedan pokazatelj da poljoprivredna proizvodnja i porodica u seoskim mesnim zajednicama imaju perspektivu.

Nosilac domaćinstva, Edita Bakoš, istakla je da je u Lukinom Selu i rođena i da je nastavila da se bavi proizvodnjom koju je zasnovala njena porodica. Obrađuju oko 50 hektara zemlje, proizvode kupus, paradajz, papriku, i cveće, u otvorenoj i plasteničkoj proizvodnji.

– Svake godine povećavamo proizvodnju kuvanog paradajza, jer način na koji ga spremamo, ispostavilo se, odgovara tržištu i potražnja raste. Za ovu sezonu planiramo količine veće od 6.000 litara – kaže ona i dodaje da njena i bratova porodica, zajedno s roditeljima i sa po troje dece, broje 12 članova.

– Svako doprinosi proizvodnji na svoj način i svi učestvujemo, i kada smo složni i svako radi svoj posao, od njega može da se živi. Često to izgleda kao da smo tri različita sveta, ali svako od nas tačno zna šta treba da radi. Proizvode plasiramo uglavnom u Zrenjaninu, sarađujemo sa dobrom veleprodajom, a imamo i tezgu i lokal na Centralnoj pijaci – ističe Edita Bakoš.

Predsednik Saveta mesne zajednice Lukino Selo Jožef Bakoš rekao je da česte posete gradonačelnika, kroz akciju “Da nam sela budu bliža”, doprinose da se rešavaju određeni problemi u selu.

– Asfaltirali smo i proširili put, očistili deponiju na koju se otpad bacao pedeset godina, zahvaljujemo se gradu Zrenjaninu na saradnji, zajednički ćemo raditi dalje ono što možemo. Imamo potrebe za vodom i gasom, to nas najviše pitaju oni koji se doseljavaju. Obećana nam je izgradnja eko-česme, a gas za domaćinstva ćemo rešavati sa preduzećem “Srbijagas”, nadamo se da ćemo ga dobiti zajedno sa ostalim selima koja to očekuju, a gde je prošla gasna mreža – objašnjava Bakoš i dodaje da interesovanje za kupovinu kuća i placeva pokazuju Beograđani, da se doselio jedan meštanin iz Holandije, da ima i zainteresovanih Kineza…   

Izvor i opširnije: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px