Izložba Stuart Reid „WITHIN CONSTRAINTS/UNUTAR OGRANIČENJA” u Savremenoj galeriji Zrenjanina

Zrenjanin - Savremena galerija Zrenjanin

Izložba Stuart Reid „WITHIN CONSTRAINTS/UNUTAR OGRANIČENJA” biće otvorena u Savremenoj galeriji Zrenjanina (Trg slobode 7) u ponedeljak 3. jula u 19 časova. Kustoskinja i autorka izložbe je Svetlana Mladenov, a kustoskinja saradnica je Slavica Žarković. Posetioci će moći da pogledaju izložbu do 2. avgusta.

Istražujući u proširenom polju umetnost Stuart Reid je uspeo da ukrsti tri svoja interesovanja: vizuelnu umetnost, arhitekturu i primenjenu umetnost i nađe tačke njihovog dodira.

Razmišljajući interdisciplinarno proširio je prostor svoga delovanja i na taj način obezbedio različite i mnogobrojne mogućnosti umetničkog postupka, procese rada i veoma složene i izazovne plastičke koncepte.

Njegov projekat WITHIN CONSTRAINS realizovan je u metrou Toronta (stanica Union) u vidu dugačkog staklenog zida ispunjenog crtežima figura i portreta putnika. Započeo ga je takođe u metrou gde je umetnik posmatrao putnike i prolaznike i skicirao svoja zapažanje i prve utiske u skicen-blokovima i sveskama, te sa njih kasnije prenosio na veliki format hartije.

Njegova autentična serija monumentalnih cteža sa puno iskrenosti i empatije ali i sa dovoljno distance govori o karakterima i stanjima putnika-građana Toronta, o suživotu u multinacionalnoj sredini, o toleranciji i razumevanju, o njihovim strepnjama i nadanjima.

Komplikovanim i višeslojnim postupkom crteži su preneti na velike staklene površine koje su spajanjem u dugački niz obrazovale privlačni, dekorativni zid.

Kako je staklo krhko i lomljivo moralo se raditi veoma pažljivo i sa puno strpljenja. Takođe, svetlo ima veoma značajnu ulogu, te sa promišljeno realizovalo osvetljavanje ovih površina koje već po svojoj strukturi imaju poseban odnos sa svetlom igrajući se odsjajima i njihovim relacijama.

Na izložbi u zrenjaninskoj Savremenoj galeriji umetnik se predstavlja monumentalnim crtežima i kratkim dokumentarno-umetničkim filmom koji govori o umetniku i nastanku staklenog zida u metrou Toronta.

S.M.

Stuart Reid je interdisciplinarni umetnik i dizajner koji radi u mediju crteža, slikarstva, u staklu i arhitekturi. Rođen je u Londonu, Ontario, a studirao je na Univerzitetu Guelph (BFA 1974). Reid svoj rad bazira na ličnom i iskustvenom pristupu koji je bio deo londonskog etosa stvaranja umetnosti njegovih profesora / mentora Grega Curnoeja i Paterson Even-a. Studirao je u Edinburghu kod Taddeus-a Kantor-a i Josepha Beuys-a, a u Engleskoj kod Patrick-a Reintiens-a. Godine 1985. završio je master studije arhitekture (UCLA). Reid je profesor dizajna zaštite životne sredine na Univerzitetu OCAD u Torontu. Dobitnik je nagrade Senior Canada Council, a pobedio je i na brojnim međunarodnim takmičenjima. Njegova glavna javna umetnička dela obuhvataju „uranjajuće zone”, stakleni mural od 150 metara na Union stanci u Torontu iz 2015; stakleno umetničko delo u više priča za kongres Salzburg, Austrija 2001; stakleni zidovi / ekrani u Interkontinentalnom centru u Torontu i Centru Living Arts Mississauga 1998; i radovi u katedrali St. James (Toronto) 1997. i Marilake Augustinian Monasteri (King Citi) 2018.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022