Izložba Stuart Reid „WITHIN CONSTRAINTS/UNUTAR OGRANIČENJA” u Savremenoj galeriji Zrenjanina

Zrenjanin - Savremena galerija Zrenjanin

Izložba Stuart Reid „WITHIN CONSTRAINTS/UNUTAR OGRANIČENJA” biće otvorena u Savremenoj galeriji Zrenjanina (Trg slobode 7) u ponedeljak 3. jula u 19 časova. Kustoskinja i autorka izložbe je Svetlana Mladenov, a kustoskinja saradnica je Slavica Žarković. Posetioci će moći da pogledaju izložbu do 2. avgusta.

Istražujući u proširenom polju umetnost Stuart Reid je uspeo da ukrsti tri svoja interesovanja: vizuelnu umetnost, arhitekturu i primenjenu umetnost i nađe tačke njihovog dodira.

Razmišljajući interdisciplinarno proširio je prostor svoga delovanja i na taj način obezbedio različite i mnogobrojne mogućnosti umetničkog postupka, procese rada i veoma složene i izazovne plastičke koncepte.

Njegov projekat WITHIN CONSTRAINS realizovan je u metrou Toronta (stanica Union) u vidu dugačkog staklenog zida ispunjenog crtežima figura i portreta putnika. Započeo ga je takođe u metrou gde je umetnik posmatrao putnike i prolaznike i skicirao svoja zapažanje i prve utiske u skicen-blokovima i sveskama, te sa njih kasnije prenosio na veliki format hartije.

Njegova autentična serija monumentalnih cteža sa puno iskrenosti i empatije ali i sa dovoljno distance govori o karakterima i stanjima putnika-građana Toronta, o suživotu u multinacionalnoj sredini, o toleranciji i razumevanju, o njihovim strepnjama i nadanjima.

Komplikovanim i višeslojnim postupkom crteži su preneti na velike staklene površine koje su spajanjem u dugački niz obrazovale privlačni, dekorativni zid.

Kako je staklo krhko i lomljivo moralo se raditi veoma pažljivo i sa puno strpljenja. Takođe, svetlo ima veoma značajnu ulogu, te sa promišljeno realizovalo osvetljavanje ovih površina koje već po svojoj strukturi imaju poseban odnos sa svetlom igrajući se odsjajima i njihovim relacijama.

Na izložbi u zrenjaninskoj Savremenoj galeriji umetnik se predstavlja monumentalnim crtežima i kratkim dokumentarno-umetničkim filmom koji govori o umetniku i nastanku staklenog zida u metrou Toronta.

S.M.

Stuart Reid je interdisciplinarni umetnik i dizajner koji radi u mediju crteža, slikarstva, u staklu i arhitekturi. Rođen je u Londonu, Ontario, a studirao je na Univerzitetu Guelph (BFA 1974). Reid svoj rad bazira na ličnom i iskustvenom pristupu koji je bio deo londonskog etosa stvaranja umetnosti njegovih profesora / mentora Grega Curnoeja i Paterson Even-a. Studirao je u Edinburghu kod Taddeus-a Kantor-a i Josepha Beuys-a, a u Engleskoj kod Patrick-a Reintiens-a. Godine 1985. završio je master studije arhitekture (UCLA). Reid je profesor dizajna zaštite životne sredine na Univerzitetu OCAD u Torontu. Dobitnik je nagrade Senior Canada Council, a pobedio je i na brojnim međunarodnim takmičenjima. Njegova glavna javna umetnička dela obuhvataju „uranjajuće zone”, stakleni mural od 150 metara na Union stanci u Torontu iz 2015; stakleno umetničko delo u više priča za kongres Salzburg, Austrija 2001; stakleni zidovi / ekrani u Interkontinentalnom centru u Torontu i Centru Living Arts Mississauga 1998; i radovi u katedrali St. James (Toronto) 1997. i Marilake Augustinian Monasteri (King Citi) 2018.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px