U Zrenjaninu održan Stručni sastanak Udruženja patronažnih sestara sa testom „Škola dojenja“

Zrenjanin – Udruženje patronažnih sestara

U Baroknoj sali u Gradskoj kući u Zrenjaninu održan je Stručni sastanak sa testom „Škola dojenja“ u organizaciji Udruženja patronažnih sestara. Sastanaku je prethodio prijem u kabinetu gradonačelnika Zrenjanina, koji je ugostio učesnice ovog stručnog skupa, Kristinu Nedeljković, predsednicu Udruženja patronažnih sestara, Slađanu Stanić, glavnu sestru polivalentne patronaže Doma Zdravlja Zrenjanin, Slađanu Pejović, glavnu sestru doma zdravlja “ Dr Boško Vrebalov” i Gordanu Pantoš i Sandru Jankov, patronažne sestre DZ Zrenjanin.

2018. godine naša država donela je Nacionalni plan, odnosno Nacionalni program podrške dojenju i porodičnoj razvojnoj nezi u kom je definisano koji su to koraci koji su potrebni da se sprovedu, kroz zdravstveni sistem i kao društvo uopšte, kako bi se unapredila stopa dojenja koja je bila na izuzetno niskom nivou, 2013. godine je bilo manje od 13% isključivo dojene dece do 6 meseci starosti.

Stručni sastanak pozdravio je i doktor Milan Miljuš, vršilac dužnosti direktora zrenjaninskog Doma zdravlja.

– Mi sprovodimo korake i obučavamo zdravstveni sistem, odnosno zdravstvene radnike koji direktno rade sa babinjarama i malom decom, koji mogu da utiču bar nekih 30% na to da svaka majka dobije adekvatne informacije, da podržimo žene da istraju u odluci da doje svoje dete.

Ono što nam nedostaje je umrežavanje zdravstvenog sistema sa nevladinim organizacijama i da čitavo društvo u potpunosti, civilna društva kao i lokalne samouprave, a Grad Zrenjanin je itekako posvećen promovisanju dojenja kao najboljeg načina ishrane, da se svi potrudimo da ostvarimo maksimalne rezultate u  promoociji dojenja a današnji skup je samo jedan mali korak ka tome da napravimo pomak i podržimo sve žene – rekla je Kristina Nedeljković, predsednica Udruženja patronažnih sestara Srbije.

Slađana Stanić, glavna sestra polivalentne patronaže Doma Zdravlja “Dr Boško Vrebalov” je istakla dobru saradnju sa lokalnom samoupravom i gradnačelnikom Zrenjanina, koji je, kako je naglasila, svojim ličnim učešćem podržao više akcija podrške ženama koje će tek postati majke i onih koje već doje.

Patronažna služba Doma zdravlja Zrenjanin obeležava Međunarodni i Nacionalni dan dojenja u Gradskoj bašti kao i tradicionalnom šetnjom majki sa svojim bebama. Grad Zrenjanin je u znak podrške majkama u pogledu dojenja, pored mera populacione politike, obezbedio, uz podršku “Rosa vode”, i dve klupe za dojenje koje su postavljene u Gradskoj bašti.

JKP “Čistoća i zelenilo” Zrenjanin, takođe je na nekoliko lokacija u gradu postavila klupe na kojima majke mogu da doje i presvlače bebe.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px