Projekat „Staklena vitrina meseca“ – tema: Banjske čaše

Zrenjanin – Narodni muzej

Podelite vest

stalna postavka Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin

Postavku posvećenu Banjskim čašama, realizovanu u okviru projekta “Staklena vitrina meseca”, posetioci Narodnog muzeja Zrenjanin moći će da pogledaju od 15. juna do 14. jula 2022. godine u stalnoj postavci Zbirke primenjene umetnosti.

Kolevka ovog tipa stakla nalazi se u češkom mestu Teplice, i njegov uspon bio je u direktnoj vezi sa razvojem banjskog lečilišta početkom XIX veka. Tokom banjske sezone, odnosno od maja do septembra, Teplice su pulsirale kulturnim i privrednim životom. Sezonski trgovci iz Praga, zanatlije (graveri) i prodavci stakla iz oblasti Novog Bora i Kameničkog Šenova dolazili su u Teplice da prodaju svoju staklenu robu gostima banje. Tepličke čaše bile su tražene među bogatom aristokratijom, ali ih je kupovao i građanski stalež. Pored suvenirskog karaktera čaše nose snažan umetničko-zanatski pečat majstora koji su ih radili, a imale su i praktičnu namenu kao čaša za piće sa lekovitih izvora. Najčešći motiv za gravure bile su zgrade banje, prirodni fenomeni, kulturno-istorijski spomenici i različiti simboli.

banjska casa

U zbirkama Tepličkog muzeja danas se čuva više od 400 komada banjskog suvenirskog stakla sa ugraviranim motivima, a najstariji sačuvani primerak banjske čaše potiče iz 1810. godine i čuva se u Muzeju stakla i bižuterije u Jablonecu.

Poseban podtip banjske čaše ima plјosnatu formu prilagođenu nošenju u džepu, usled čega se često nazivaju i džepne čaše. Banjsko staklo se retko proizvodilo u drugim formama, ali se ipak može naći u obliku vaza, doza, pehara i sl.

Na kamernoj postavci „Banjske čaše“, koji se realizuje u okviru projekta „Staklena vitrina meseca“ biće predstavlјeni primerci koji potiču iz Tepličke banje, Rogaške Slatine, Herkulove banje (Mehadia), ali i iz onih sa područja današnje Srbije, kao što su Vrnjačka i Sokobanja. U pitanju su mesta koja su Banaćanima u prošlosti bila najdostupnije. Vremenski predmeti pripadaju periodu od sredine 19. veka, pa sve do Drugog svetskog rata.

Autor projekta je Dejan Vorgić, kustos Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin i jedan od članova stručne grupe Nacionalnog komiteta ICOM-a Srbije za saradnju stručnjaka raznih profila u zemlji i inostranstvu.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022