Da li znate šta je „Srčani crv“ i koliko je opasan za naše kućne ljubimce?

Srčani crv – Jedan od najopasnijh parazita

Podelite vest

Za portal volimzrenjanin.com Dr vet.med. Mirjana Antonijević

Šta je srčani crv i kako se prenosi?

Srčani crv je parazit koji izaziva ozbiljne zdravstvene probleme kod pasa koji žive u područjima umerene i tropske klime. Bolest se razvija kada ljubimca ubode zaraženi komarac i na taj način mu prenese parazita koji se zove dirofilaria immitis poznat još kao “srčani crv”. Mačke se zaraze na isti način, ali kod njih obično bude manji broj parazita jer nisu toliko dobri domaćini kao psi. Infekcija srčanim crvom često dovodi do ozbiljnih bolesti pluća i srca, a može oštetiti i druge organe u telu. Treba napomenuti da je izuzetno ozbiljna bolest koja se veoma teško i dugotrajno leči. A u najgorim slučajevima završava smrtnim ishodom.

Koji je životni ciklus srčanog crva?

Životni ciklus srčanog crva nije toliko jednostavan. Parazit zahteva komarca kao prelaznog domaćina da bi mogao da nastavi razvoj u telu psa i razvije se do adulta tj. odraslog oblika srčanog crva. Interesantno je napomenuti da svi komarci koji žive na teritoriji Srbije mogu preneti srčanog crva.

Da li se bolest prenosi sa jednog kućnog ljubimca na drugog?

Sam parazit se ne može direktno preneti sa jednog psa na drugog, bolest se prenosi isključivo preko prelaznog domaćina – komarca.

mirijana antonijevic
Dr vet.med. Mirjana Antonijević

Odrasle ženke srčanog crva žive u zaraženom psu ili nekom drugom domaćinu i izbacuju u krvotok svoje mlade, koji se zovu mikrofilarije. Komarci se zaraze mikrofilarijama dok se hrane krvlju zaraženih životinja. Tokom narednih 10 do 14 dana, mikrofilarija u komarcu sazreva u infektivni oblik. Kada komarac ubode psa, mačku ili neku drugu osetljivu životinju larva preko usta komarca izlazi na površinu kože životinje i kroz svežu ranu od uboda komarca aktivno ulazi u novog domaćina. Period preobražaja od infektivne larve do adultnog oblika traje u proseku 6 meseci. Ovo treba imati u vidu jer se i simptomi bolesti javljaju tek u tom periodu (sa 6 do 7 meseci), a tada je sama bolest veoma uznapredovala.

Da li su ugroženi i ljubimci koji žive u zatvorenom prostoru?

Ljubimci koji žive napolju su pod najvećim rizikom od infekcije, posebno u mestima sa velikom populacijom komaraca. Mada  i ljubimci koji žive u kući nisu zaštićeni od zaraženih komaraca, pa samim tim i od mogućnosti da se zaraze srčanim crvom.

Kolika je verovatnoća da se moj ljubimac zarazi srčanim crvom?

Ova bolest se svake godine sve više širi i zahvata nova područja. I smatra se da će se sve više širiti jer je klima dosta promenila I sve više pogoduje razvoju ovog parazita. Divlje životinje, kao što su vukovi i lisice mogu biti nosioci srčanog crva i često su rezervoar ove bolesti.

Komarci su svuda prisutni i velika je mogućnost prenošenja srčanog crva preko komarca koji je i prenosioc ovog parazita.

Koje simptome bolesti može da ima zaraženi ljubimac?

Broj srčanih crva može se povećavati postepeno, tokom godina ili brzo, u situacijama kada je ljubimac izložen velikom broju zaraženih komaraca. Znaci bolesti ne mogu se lako prepoznati kod ljubimaca koji su nedavno zaraženi ili kod onih sa malim brojem srčanih crva, zato što ti ljubimci još ne pokazuju nikakve simptome bolesti. Međutim nakon 6 do 7 meseci od zaražavanja pojavljuju se simptomi ove bolesti aoni su: blag, uporan kašalj, umor nakon umerene aktivnosti, smanjenje apetita i gubitak težine. Kako bolest napreduje, mogu se razviti problemi u radu srca, što najčešće dovodi do nakupljanja tečnosti u trbušnoj duplji, pa ljubimac izgleda kao da ima „otečen stomak.“

Da li postoji test koji dokazuje prisustvo srčanih crva kod pasa?

Postoji test za dijagnostikovanje infekcije srčanim crvom. Brzi test za dijagnostiku srčanog crva. Radi se u većini veterinarskih ambulanti.

Koliko vremena je potrebno da prođe od momenta inficiranja da bi iz krvi moglo da se utvrdi da je pas zaražen srčanim crvom?

Potrebno je da prođe pet do sedam meseci od trenutka uboda zaraženog komarca do trenutka kada se iz krvi psa može utvrditi prisustvo odraslih crva.

Da li postoje preparati koji se koriste kao mesečna preventiva?

Danas su dostupni veoma  efikasni mesečni preparat za preventivu srčanog crva. Preparati su najčešće u vidu tableta i laki su a aplikaciju. Mesečni preparati su zbog jednostavnog načina primene i efikasnosti postali veoma popularni kao prevencija srčanog crva. Preventiva srčanog crva odvija se na mesečnom nivou odgovarajućim preparatima . Kd zaštite od ovog parazita veoma je bitno naglasiti da ase preventivni preparat daje tačno u dan na mesečnom nivou. Velina preventivnih preparata daluju isključivo na infektivnu formi larve (L3 forma) dok na sledeću formu (L4) ne deluje, a sam prelazak iz jedne forme u drugu traje samo 72h. Zato je važno napomenuti važnost kontinuirane zaštite ljubimca od ovog parazita, jer u slučaju propusta davanja leka pas se čak i u ovom kratkom roku od 72h bez zaštite može zaraziti larvom srčanog crva.Poželjno je da se zaštita koristi dokle god se primećuje prisutnost komaraca (period od kraja marta do početka novembra).

Zašto psi moraju da budu testirani pre početka primene preventivnih preparata?

Pre početka preventivnog tretmana, svi psi bi trebali da budu testirani na prisustvo srčanog crv jer preparati koji se koriste preventivno ne ubijaju odrasle oblike srčanih crva. Što znači da će pas i dalje biti zaražen odraslim srčanim crvima a, sve dok je ljubimac zaražen, bolest će napredovati i dovesti do oštećenja srca i pluća, što može ugroziti život Vašeg ljubimca. Davanje preventivnih preparata psima koji su pozitivni na srčanog crva može dovesti vlasnika u zabludu, delovaće da je sve u redu, a bolest će se sve vreme razvijati.

Koliko često bi trebalo testirati psa na prisustvo srčanog crva?

Preporučuje se godišnje testiranje. Da bi ste bili sgurni da pas nije zarazen pre same aplikacije leka, jer ako već ima srčanog crva sam lek ne deluje protiv odraslih crva. Čak ako nikad ne propustite dozu ne postoji način da sprečite psa da pojede travu i da povrati lek koji ste mu upravo dali. Ako se to desi Vaš ljubimac će biti bez zaštite ceo mesec. Zatim ako se Vaš ljubimac slučajno zarazio sa srčanim crvom, važno je da veterinar to što pre otkrije, pre nego što nastanu veća oštećenja na srcu i plućima. Rano otkrivanje i lečenje su uvek najbolji. Godišnje ispitivanje omogućava Vam da budete sigurni da Vaš ljubimac nije zaražen, a ako je zaražen, omogućava ranu detekciju bolesti.

Da li su štenci kada se rode imuni na srčanog crva?

Ne, čak i za štence postoji rizik od infekcije srčanim crvom. Ako su štenci bilo kojeg uzrasta izloženi komarcima koji nose infektivne larve, mogu se zaraziti srčanim crvom i zato je važno sa preventivom početi što ranije. Štencima mogu da se daju ovi preparati već u uzrastu od četri do osam nedelja, u zavisnosti od toga kakva je preporuka proizvođača za određeni preparat.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px