Kućni ljubimci i penzioneri. Zašto je dobro imati ih i koji su sve benefiti?

Zrenjanin – Saveti veterinara

Već je odavno poznato da kućni ljubimci igraju veliku ulogu u životu  vlasnika. Ljubimci pružaju ogromne zdravstvene benefite. Jedan od njih je što ljubimci pomažu starijim osobama da prevladaju usamljenost, ali i pružaju osećaj sigurnosti.

Razne studije su pokazale da posedovanje kućnog ljubimca može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, održavanju nivoa holesterola, umanjenju stresa i anksioznosti. Gledano i sa druge tačke,  svakodnevne šetnje sa psima povećavaju mobilnost starijih osoba i održavaju ih vitalnim. Ljudi koji imaju životinje lakše se povezuju i to ne samo sa ljubimcima nego i sa drugim ljudima, jer kako kažu, ljubimci su ih upravo i povezali.

Jedna studija otkrila je da su terapijski psi obezbedili „značajno smanjenje bola i emocionalnog stresa kod pacijenata sa hroničnim bolom“.

Usamljenost može biti teška i jedan je od osećaja koji se najteže prevazilazi. Kućni ljubimac je idealno rešenje za ovu problematiku.

penzioneri i kucni ljubimci 4
foto: Unsplash .

Nisu sve odrasle osobe jednake. Neki penzioneri radije će želeti da svoje vreme posvete putovanjima, upoznaju se sa novim lepim mestima. Drugi će pre želeti mirniji život u svom domu i poželeti da imaju malog krznenog prijatelja sa kojim će provoditi I upotpuniti svoje vreme. Životinje koje su temperamentom mirnije obično su idealni ljubimci za penzionere i lakše prilagođavaju načinu života koji vode penzioneri.

Pri odabiru ljubimca za stariju osobu potrebno je razmotriti nekoliko stavki: zdravstveno stanje osobe, koliko je pokretljiva, finansijsku situaciju osobe itd.

penzioneri i kucni ljubimci 3
foto: Unsplash .

Kog psa odabrati?

Manji psi sa blažom naravi savršeni su prijatelji za starije osobe. Oni su mirni, većinom im odgovara život u kući, lako se nauče da lagano hodaju na povocu. Ovakvi psi uživaju u šetnjama ali se rado izležavaju na krevetu sa svojim vlasnikom.

penzioneri i kucni ljubimci 2
foto: Unsplash .

Ptica kao izbor

Ptice, a posebno papagaji, odličan su izbor za starije osobe. Ne zahtevaju mnogo čišćenja i preterano održavanje, ali zato pružaju odlično društvo. Papagaji naročito, to su inteligentne ptice koje obožavaju interakciju sa čovekom.

Zec kao izbor

Zečevi imaju dosta prednosti kada su u pitanju kao izbor za kućnog ljubimca. Mali su i tihi, izuzetno su društveni i vole da se maze. Mogu se naučiti na korišćenje toaleta posebno napravljen za glodare i nije teško brinuti se o njima jer im je potrebna minimalna nega.

Dovoljni su, hrana  voda, prostirka i toalet. Veoma vole da se maze i četkaju, što doprinosi da se starije osobe opuste i uživaju sa ovim malenim krznenim “lopticama”.

Piše za portal volimzrenjanin.com dr vet.med. Mirjana Antonijević

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022