Obeležena Hramovna slava 100 godina stare Crkve Svetog Arhangela Mihaila (Ruska crkva) [FOTO]

Zrenjanin/Ruska crkva - Aranđelovdan

Hramovna slava Crkve Svetog Arhangela Mihaila u Zrenjaninu, poznatija pod imenom Ruska crkva, obeležena je danas u prisustvu velikog broja vernika a kao i predhodnih godina, iako je radni dan, dobar deo građana ostao je ispred hrama.

Fotoreporter portala volimzrenjanin.com je i ove godine zabeležio divne trenutke sa obeležavanja Hramovne slave a kao prethodnih godina dobili smo i blagoslov da uđemo iza oltara i fotografišemo delove verskih rituala.

Kum na ovogodišnjoj slavi Sveti Arhangel Mihailo bio je Igor Obradović a kumstvo je primio Srđan Mojsin.

Crkva Svetog Arhangela Mihaila, poznata i kao Ruska crkva u Zrenjaninu, podignuta je 1922. godine, angažovanjem i radom ruskih emigranata koji su izbegli iz Rusije, posle Oktobarske revolucije, 1919. godine. Prva bogosluženja, pošto nije bilo drugog prostora, održana su u „Krigerovoj kafani”. Tu je subotom uveče postavljan ikonostas za nedeljnu svetu liturgiju.

Pošto su se obredi obavljali u neadekvatnim i teškim uslovima ruska kolonija je 1922. godine zatražila od gradskih vlasti prostoriju za bogomolju. Dobili su podrum bivše tamnice „Munkač”, koja se nalazila na istom placu kao i Županijska palata, danas Gradska kuća i unutar kompleksa Županijskog parka. Ulaz u hram je iz ulice Miroslava Tirše i nekadašnje stare pijace.

Sve je u ovoj crkvi urađeno rukama pripadnika ruske zajednice, koji su radom svojih članova preuredili i stvorili sebi bogoslužbeni prostor. Zemljani pod stolari su prekrili daskama, napravili vrata, prozore i konstrukciju za ikonostas. Šest velikih ikona na ikonostasu naslikao je Šelomunov, polijelej je izradio Šeremetinski. Tajnu večeru naslikao je general Sergej Šestakov.

Jula 1997. godine dograđen je crkveni toranj sa kupolom a na kupolu je postavljen i pozlaćeni krst. Ovako obnovljena, Ruska crkva je umnogome promenila i ulepšala izgled ovog dela centra Zrenjanina.

Srećnu slavu svima koji slave Aranđelovdan želi redakcija informativnog portala volimzrenjanin.com

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. prelepi snimci proslave svetog arhangeje gavrils u ruskoj crkvi to može samo portal volim zrenjanin najbolji ste portal u gradu pratim vas i uživam u svemu što nam prikažete i pokažete bravo

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px