Saveti i stručni tekstovi veterinara: Teranje (estrus) kod mačaka!

Zrenjanin – Saveti veterinara

Kod mačaka se prvi estrus javlja u uzrastu od 6 do 8 meseci, ali može i ranije. Neke rase poput sijamskih mačaka, mogu postati polno zrele već u periodu od 4 do 5 meseci starosti.

Mačke su poliestrične životinje, što znači da se njihov polni ciklus odvija dva ili tri puta godišnje. Mada pravila nema jer se kod mačaka mogu javiti razni poremećaj gde se mačka može ulaziti u estrus u toku cele godine. Mace imaju polni nagon za vreme teranja (estrusa) i samo u tom periodu privlače mužjake kada i dozvoljavaju parenje. Za razliku od kuja mace u toku teranja nemaju krvarenje.

Ono što je interesantno jeste da mačke imaju indukovanu ovulaciju.To znači da ne ovuliraju tj.ne oslobađaju jajnu ćeliju dok ne dođe do samog čina parenja. Na taj način se uvećava šansa za začeće.

U ovom periodu ponašanje mačke se menja. Mačka se umiljava, valjanjem se prebacuje na leđa, zatim sa jedne na drugu stranu, uvija leđa, trlja glavom, vratom o predmete i zauzima karakterističan stav. Podiže rep i pomera ga u stranu, a zadnji deo tela podiže kako bi omogućila lakše parenje.

Mačke u estrusu se oglašavaju učestalo i glasno čime dozivaju mužjake. Mjaukanje je veoma prodorno i neugodno za slušanje. Takođe gube apetit. Može se primetiti učestalo mokrenje i pojačano lizanje genitalija.

teranje kod macaka 1
foto: Unsplash .

U periodu februar – mart kada je sezona parenja mačaka one ulaze u teranje. Ukoliko nije došlo do oplodnje ciklus će se ponavljati na 14-21 dan i redovno se nastavljati. Mačka prestaje da ulazi u novi estrus kada dođe do parenja i oplodnje.

Ovo se pogotovo može primetiti ukoliko se maca nalazi u okruženju gde ima mačora.

Ovakvu nelagodnu situaciju možete rešiti sterilizacijom mačke. Preporuka je da se mačke sterilišu u uzrastu od 6 meseci. Macu možete sterilisati 10 dana nakon poslednjeg estrusa. Ukoliko imate dodatna pitanja u vezi estrusa mačaka ili same sterilizacije možete se posavetovati sa Vašim veterinarom koji će Vas detaljnije informisati.

Piše za portal volimzrenjanin.com dr vet.med. Mirjana Antonijević

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px