Stručni saveti veterinara: Da li je potrebno šišati psa preko leta?

Zrenjanin - Saveti veterinara

Stiglo je leto, sa njim i vrućine i visoke temperature tako da često možemo čuti od vlasnika pasa da su u dilemi da li psa treba da odvedu na šišanje kako bi lakše podneo vruće leto.

Odgovor na ovu dilemu nije jednostavan i dosta zavisi od same rase psa. Na ovo je potrebno obratiti pažnju jer u suprotnom se može dogoditi da poremetite prirodnu termoregulaciju vašeg psa.

Psima krzno služi kao termoizolator, štiti ih od štetnog UV zračenja i odlično im služi tokom zime ali može imati suprotan efekat leti jer će zadržavati telesnu temperaturu, dakle teže će se rashladjivati.

KOJIM RASAMA JE POTREBNO ŠIŠANJE?

Rase kojima je neophodno letnje šišanje su one sa gustim krznom (npr. šarplaninac, haski, bernandinac). Rasama sa krznom srednje dužine (pudla, retriver, labrador, jorkširski terijer) letnje šišanje bi takodje prijalo ali nije neophodno. Psima sa kratkom dlakom šišanje nije potrebno (bokseri, bostonski terijer i sl).

sisanje pasa 1
foto: Unsplash .

KOLIKO KRATKO OŠIŠATI PSA?

Nije poželjno potpuno ošišati psa jer krzno ima svoju ulogu a njegovo potpuno uklanjanje može dovesti do zdravstvenih problema. Šišanje pasa sa veoma gustim krznom može pomoći u njihovom rashladjivanju, takodje može smanjiti linjanje kod pasa sa poddlakom.  Letnje šišanje pasa sa poddlakom kao što su haskiji i retriveri treba izvesti tako da se poddlaka ne skraćuje.

sisanje pasa 2
foto: Unsplash .

TRIMOVANJE

Trimovanjem se uglavnom izbacuje mrtva dlaka i to je metoda kojom se postiže kompromis izmedju zaštite od spoljašjih uticaja i termoizolacije psa. Na taj način ostaje dovoljno žive poddlake koja služi kao izolator.

SAVET

Krzno štiti psa i zimi i leti tako da bi bilo poželjno da se u odredjenom trenutku konsultujete sa grumerom oko dužine dlake.

Piše za portal volimzrenjanin.com dr vet.med. Mirjana Antonijević

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022