Saveti Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin: Najezda glodara i dodatni troškovi

Zrenjanin - Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin

Poljski miševi, voluharice i hrčkovi mogu da nanesu značajnu štetu, čak i da dovedu do potrebe da se parcele presejavaju. Tokom jeseni, a naročito ove godine, različite vrste glodara hrane se posejanim semenom kao i tek niklim strnim žitima, detelinom, uljanom repicom.

U ovom periodu zapažena je migracija glodara sa neobrađenih površina, kukuruzišta, na mlade ponikle useve. Neki od poljoprivrednika su već presejali pšenicu. 

U povoljnim godinama kao što je ova, sa višim jesenjim temperaturama i nedostatkom padavina, štetočine se brzo razmnožavaju i njihova brojnost može postati velika.

Da bi se to držalo pod kontrolom, potrebno je obilaziti njive pod usevima i na vreme primetiti njihovo prisustvo. Aktivnost svih ovih vrsta glodara se ogleda u tome što useve oštećuju pregrizanjem mladog lišća oko svojih rupa (jazbina) stvarajući lako uočljive oaze u parcelama.

Ukoliko na jednom hektaru ima više od 20 aktivnih rupa, pristupa se suzbijanju glodara. Ove jeseni je primećeno i više od 50 aktivnih rupa po hektaru. Za suzbijanje štetočina hemijskim sredstvima na našem tržištu postoje mamci na bazi registrovanih preparata.

Hemijske mere borbe podrazumevaju primenu rodenticida na bazi cinkfosfida. Postavljanje mamaka se obavlja u više ponavljanja, u jesen i proleće, ako za to ima potrebe. Savet je da se ove jeseni tretman ponovi u više navrata.

Izvor i opširnije: psszr.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px