Regionalna privredna komora Zrenjanin dodelila nagrade najuspešnijim privrednim društvima

Zrenjanin – Regionalna privredna komora Zrenjanin

Podelite vest

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura učestvovao je danas u radu 5. sednice Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Srednjobanatskog okruga u Zrenjaninu. Obraćajući se učesnicima sednice i gostima, gradonačelnik je još jednom ukazao na važnost zajedničkog kreiranja privrednog ambijenta u gradu, privrednih subjekata i lokalne samouprave, u okvirima svojih ingerencija.

“Kada je Zrenjanin u pitanju, s jedne strane imamo intenzivan privredni razvoj, o čemu svedoče investicije u našim industrijskim zonama, najveći obim stanogradnje u poslednje tri decenije, rekordna ulaganja u putnu infrastrukturu koja iznose ove godine 1,4 milijarde dinara.

To je istorijski maksimum, ali se nadamo da će ga biti još, jer smo svedoci da to nije dovoljno. S druge strane, imamo turbulentnu situaciju s energentima i cenama, uslovljenim ratom između Rusije i Ukrajine, na šta ne možemo da utičemo, već samo da prebrodimo zajedničkim snagama države, privrede i lokalne samouprave”, rekao je gradonačelnik i predočio prisutnima aktuelne informacije o tri teme od značaja za grad Zrenjanin – vodi za piće, “Linglongu” i zaštiti životne sredine.

Naglasio je učešće Vlade Republike Srbije i solventnog investitora u rešavanju problema pijaće vode, kao i nov pristup toj tematici, s akcentom na unapređenje celokupnog sistema vodosnabdevanja grada. 

“Za nas je nabitnije da je ovaj projekat proglašen za projekat od posebnog značaja za Republiku Srbiju, a ono što je takođe važno, jeste i učešće u njemu konsultanata iz najreferentnije ustanove u Srbiji kada je u pitanju voda, Instituta “Jaroslav Černi”. Očekujemo da, kao međufazu projekta, već na proleće naredne godine dobijemo tzv “belu vodu”, s parametrima veoma bliskim onima za zdravu pijaću vodu, a 2024. godine apsolutno čistu vodu i konačno rešavanje ovog problema”, kazao je.

Gradnja “Linglonga”, investicije koja treba da u ekonomskom smislu promeni ceo region, po rečima gradonačelnika, usporena je, takođe delom zbog krize uslovljene ratom, delom usled pandemije, a zamenjen je i jedan podizvođač radova, koji se uvodi u nastavak posla na gradilištu.

“Ta investicija donosi dalji razvoj Zrenjanina, uz gradnju autoputa, uslovljenog prioritetima države u ovom momentu, a to je energetska stabilnost Srbije. Autoput je visoko u agendi državnih projekata, autoputa će biti, gradnja je malo odložena, za razliku od nekih drugih projekata koji su suspendovani”, objasnio je Salapura.

Ekologija i zaštita životne sredine takođe su teme koja izazivaju veliko interesovanje, i od strane građana i od strane investitora.

“Grad preduzima preventivne mere, pošto se tendenciozno i zlonamerno priča da će “Linglong” biti zagađivač, obezbedili smo još tri merne stanice za kontrolu kvaliteta vazduha u okolini naših industrijskih zona, jednu ćemo dobiti od Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, a posebno radimo i na projektu prekogranične saradnje za dobijanje jedne mobilne stanice za merenje kvaliteta vazduha.

Zelena agenda je među prioritetima u našim ciljevima i planovima i ukupan obim sredstava koja je Grad Zrenjanin uložio u prethodne dve i ulagaće u narednim godinama iznosi preko 10 milijardi dinara.

O tome moramo da pričamo i učinimo takve investicije vidljivijim”, poručio je gradonačelnik učesnicima u radu sednice Parlamenta RPK Zrenjanin i uputio posebne čestitke nagrađenim pojedincima i kolektivima.

Tokom sednice prezentovan je i Izveštaj o pokrenutim i realizovanim zakonodavnim inicijativama na nivou Republike Srbije, od strane predstavnice Privredne komore Srbije Bojane Todorović, dok je direktor RPK Zrenjanin Predrag Stankov predstavio plan rada i aktivnosti komore za narednu godinu.

U svečanom delu, dodeljene su tradicionalne godišnje nagrade za najbolje poslovne i preduzetničke rezultate, kao i jubilarne nagrade članicama komore za 20 i svakih narednih 10 godina poslovanja. 

Za poseban doprinos razvoju privrede regiona, nagrade su dodeljene privrednim društvima “Aquaplan” Zrenjanin (sektor industrije), “Vinex Etil” Lukićevo (sektor poljoprivrede) i “Agrorit” Melenci (sektor usluga). Regionalni privredni lideri za 2022. godinu su Steva Kočalka, direktor preduzeća „Valor“ Zrenjanin i Vidak Milošević, direktor “Ribnjaka Sutjeska“ Sutjeska.

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „За град који волимо“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px