Regionalna privredna komora Zrenjanin dodelila nagrade najuspešnijim privrednim društvima

Zrenjanin – Regionalna privredna komora Zrenjanin

Podelite vest

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura učestvovao je danas u radu 5. sednice Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Srednjobanatskog okruga u Zrenjaninu. Obraćajući se učesnicima sednice i gostima, gradonačelnik je još jednom ukazao na važnost zajedničkog kreiranja privrednog ambijenta u gradu, privrednih subjekata i lokalne samouprave, u okvirima svojih ingerencija.

“Kada je Zrenjanin u pitanju, s jedne strane imamo intenzivan privredni razvoj, o čemu svedoče investicije u našim industrijskim zonama, najveći obim stanogradnje u poslednje tri decenije, rekordna ulaganja u putnu infrastrukturu koja iznose ove godine 1,4 milijarde dinara.

To je istorijski maksimum, ali se nadamo da će ga biti još, jer smo svedoci da to nije dovoljno. S druge strane, imamo turbulentnu situaciju s energentima i cenama, uslovljenim ratom između Rusije i Ukrajine, na šta ne možemo da utičemo, već samo da prebrodimo zajedničkim snagama države, privrede i lokalne samouprave”, rekao je gradonačelnik i predočio prisutnima aktuelne informacije o tri teme od značaja za grad Zrenjanin – vodi za piće, “Linglongu” i zaštiti životne sredine.

Naglasio je učešće Vlade Republike Srbije i solventnog investitora u rešavanju problema pijaće vode, kao i nov pristup toj tematici, s akcentom na unapređenje celokupnog sistema vodosnabdevanja grada. 

“Za nas je nabitnije da je ovaj projekat proglašen za projekat od posebnog značaja za Republiku Srbiju, a ono što je takođe važno, jeste i učešće u njemu konsultanata iz najreferentnije ustanove u Srbiji kada je u pitanju voda, Instituta “Jaroslav Černi”. Očekujemo da, kao međufazu projekta, već na proleće naredne godine dobijemo tzv “belu vodu”, s parametrima veoma bliskim onima za zdravu pijaću vodu, a 2024. godine apsolutno čistu vodu i konačno rešavanje ovog problema”, kazao je.

Gradnja “Linglonga”, investicije koja treba da u ekonomskom smislu promeni ceo region, po rečima gradonačelnika, usporena je, takođe delom zbog krize uslovljene ratom, delom usled pandemije, a zamenjen je i jedan podizvođač radova, koji se uvodi u nastavak posla na gradilištu.

“Ta investicija donosi dalji razvoj Zrenjanina, uz gradnju autoputa, uslovljenog prioritetima države u ovom momentu, a to je energetska stabilnost Srbije. Autoput je visoko u agendi državnih projekata, autoputa će biti, gradnja je malo odložena, za razliku od nekih drugih projekata koji su suspendovani”, objasnio je Salapura.

Ekologija i zaštita životne sredine takođe su teme koja izazivaju veliko interesovanje, i od strane građana i od strane investitora.

“Grad preduzima preventivne mere, pošto se tendenciozno i zlonamerno priča da će “Linglong” biti zagađivač, obezbedili smo još tri merne stanice za kontrolu kvaliteta vazduha u okolini naših industrijskih zona, jednu ćemo dobiti od Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, a posebno radimo i na projektu prekogranične saradnje za dobijanje jedne mobilne stanice za merenje kvaliteta vazduha.

Zelena agenda je među prioritetima u našim ciljevima i planovima i ukupan obim sredstava koja je Grad Zrenjanin uložio u prethodne dve i ulagaće u narednim godinama iznosi preko 10 milijardi dinara.

O tome moramo da pričamo i učinimo takve investicije vidljivijim”, poručio je gradonačelnik učesnicima u radu sednice Parlamenta RPK Zrenjanin i uputio posebne čestitke nagrađenim pojedincima i kolektivima.

Tokom sednice prezentovan je i Izveštaj o pokrenutim i realizovanim zakonodavnim inicijativama na nivou Republike Srbije, od strane predstavnice Privredne komore Srbije Bojane Todorović, dok je direktor RPK Zrenjanin Predrag Stankov predstavio plan rada i aktivnosti komore za narednu godinu.

U svečanom delu, dodeljene su tradicionalne godišnje nagrade za najbolje poslovne i preduzetničke rezultate, kao i jubilarne nagrade članicama komore za 20 i svakih narednih 10 godina poslovanja. 

Za poseban doprinos razvoju privrede regiona, nagrade su dodeljene privrednim društvima “Aquaplan” Zrenjanin (sektor industrije), “Vinex Etil” Lukićevo (sektor poljoprivrede) i “Agrorit” Melenci (sektor usluga). Regionalni privredni lideri za 2022. godinu su Steva Kočalka, direktor preduzeća „Valor“ Zrenjanin i Vidak Milošević, direktor “Ribnjaka Sutjeska“ Sutjeska.

Grad Zrenjanin je sufinansirao projekat „Za grad koji volimo“ a stavovi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina.

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022