PSS Zrenjanin: Uticaj medonosne pčele na oprašivanje voćaka

Zrenjanin – PSS Zrenjanin

Podelite vest

Sigurnost za oplodnju biljaka

Značaj medonosne pčele u voćarskoj proizvodnji je nemerljiv. Od svih vrsta insekata, medonosnoj pčeli (Apis mellifera L.) pripada najvažnija uloga u oprašivanju poljoprivrednih kultura. Pčela učestvuje u polinaciji sa 80-85 odsto, dok na sve ostale posrednike u oprašivanju (bumbare, solitarne pčele, leptire itd.) otpada svega 15-20%. Rasprostranjenost medonosne pčele u prirodi je velika. Raširena je od severne Evrope, preko Srednjeg Istoka, sve do Afričkog kontinenta. Evropski kolonisti su početkom 17. veka aktivno započeli širenje areala ove vrste insekta na ostatak sveta. Vremenom, medonosna pčela se pokazala kao visoko prilagodljiva na širi opseg klimatskih uslova.

Naučno je dokazano da ovaj insekt obezbeđuje najbolju sigurnost za oplodnju biljaka ukrštenim oprašivanjem tj. smešom cvetnog praha. Iz tog razloga u uslovima savremene agrotehnike prilikom podizanja voćnih plantaža posebna pažnja posvećuje se rasporedu sortimenta tj. Uz glavnu sortu voća sadi se i određen broj pratećih sorti oprašivača. Pored dobijanja većih prinosa voća, plodovi su lepšeg izgleda, pravilnijeg oblika, transportabilniji, sadrže više šećera, vitamina, mikiroelemenata, belančevina, mineralnih materija i postižu bolju cenu na tržištu.

pss zrenjanin pcele2

Prinos nekih voćnih vrsta sa oprašivanjem pčela može se povećati za čak 30-50 odsto. Ta činjenica dovodi do zaključka da se pčele i biljke međusobno dopunjuju u zajedničkom životu što je od velikog značaja ne samo za proizvođače voća nego i uopšte za poboljšanje kvaliteta ljudske ishrane.

Košnice u celom voćnjaku

U cilju postizanja najboljih rezultata oprašivanja, postavljanje pčelinjaka na parcelama vrši se tako da zona leta pčela sa jednog pokriva zonu leta sa drugog pčelinjaka. Za to su potrebna dva do tri pčelinja društva po jednom hektaru površine, a pčelinjaci treba da su smešteni na međusobnoj udaljenosti od 400-500 metara, neposredno uz parcelu. Košnice je potrebno rasporediti po celom voćnjaku. Najbolje je da se unose u voćnjak tek kada je otvoreno 10-15 odsto cvetova kako bi se pčele orijentisale isključivo na cvetove voćaka a izbegle cvetove korova i drugih biljaka travnog pokrivača. Košnice treba postaviti na sunčanim i od vetra zaštićenim mestima. Prednju stranu košnice treba okrenuti prema jugu tako da bude izložena suncu tokom čitavog dana.

Aktivnost pčela u oprašivanju najviše zavisi od meteoroloških činilaca. One najradije izleću i posećuju cvetove voćaka po tihom, toplom, sunčanom i vedrom vremenu pri temperaturi od najmanje 8-9 stepeni. Pri takvim uslovima pčele lete na pašu udaljenu čak 3-4 kilometra, i to 12-15 puta dnevno. Po lošem vremenu, vetru, kiši, niskoj temperaturi, pčele lete od košnice svega 200-300 metara.

Maja Martinov, master voćarstva, PSS

Opširnije na sajtu psszr.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022