Milutin Mićić predstavio svoju izložbu „Strahovanja – Moja zemlja – Moj narod – Naš identitet“ u Kulturnom centru

Zrenjanin - Kulturni centar Zrenjanina

Izložba akademskog slikara mr Milutina Mićića „Strahovanja – Moja zemlja – Moj narod – Naš identitet“  svečano je otvorena sinoć u Kulturnom centru Zrenjanina. U okviru programa otvaranja nastupile su violinistkinje Marija Kali i Marija Janković. Ova izložbu će svi zainteresovani posetioci moći da pogledaju do 14. maja u izložbenom salonu Kulturnog centra.

Autor navodi da je izložba posvećena narodu kome pripada, pokreće promišljanja o načinima otkrivanja identiteta, potrazi za njim i  vrednostima koje trebaju da doprinose kako individualnoj tako i kolektivnoj slobodi. Ovom izložbom autor otvara i novi ciklus slika posvećen srpskim žrtvama u Drugom svetskom ratu. Postavka će sadržati oko 30 slika i jednu skulpturu.

“Ova izložba posvećena je mom narodu. Njom želim da pokrenem promišljanje o otkrivanju našeg identiteta. Potraga za identitetom i poštovanjem vrednosti jednog naroda pokreće na uspešna i kreativna rešenja i putovanje kroz istoriju. Narod bez svesti o sebi i bez dostojanstva opasno je oružje u rukama svetskih i lokalnih moćnika. Samootkrivanje omogućava autentičan put ka istini. A istinom i kvalitetom narod može da se zaštiti i sačuva svoj identitet.

Nije dovoljno reći: “Pripadam tom narodu” ! Potrebno je otkriti sve parnje, vrednosti i lepote tog naroda, ali i slabosti kako bi se one prevazišle. Potrebno je u kontinuitetu doprinositi svojoj zajednici. Potrebno je voleti svoj narod i pratiti njegove uspone i padove, raditi sve da bi napredovao. Put ka smislenoj sreći zajednice je prostor koji ti nudi mogućnost da budeš i sam srećan i slobodan. Radovi koji su izloženi su nastali kao posledica pitanja koja postavljam sebi i koja želim da otvorim i u vama.

Da li smo stvoreni da budemo dobri ili zli? Šta treba da uradimo da bismo prevazišli svoje slabosti? Kako živeti u apokaliptičnom odnosu naroda i država, ljudskog i neljudskog? Da li je ovo vreme demona, vreme poniženja i pokornosti? Možemo li povratiti dostojanstvo? Da li je ovo doba odumiranja ljudskosti? Živimo li već u posthumanom vremenu? Vidimo li da smo na putu samouništenja? ”, rekao je autor Milutin Mićić.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px