PSS Zrenjanin održala završnu prezentaciju Ministarstva poljoprivrede Srbije

Zrenjanin – PSS Zrenjanin

PROJEKAT: Unapređenje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta na području dva upravna okruga na teritoriji Republike Srbije, kroz određivanje i praćenje osnovnih parametra plodnosti zemljišta

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, tokom 2022.g.  raspisalo je konkurs za unapređenje sistema prenosa znanja kroz razvoj tehničko-tehnoloških, razvojnih i inovativnih projekata u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Poslovno partnerske organizacije Poljoprivredna Stručna Služba Zrenjanin i Poljoprivredna stručna služba Kikinda, u okviru oblasti predviđenih Pravilnikom realizovale su projekat na temu: „ Unapređenje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta na području dva upravna okruga na teritoriji Republike Srbije, kroz određivanje i praćenje osnovnih parametra plodnosti zemljišta “.

Cilj projekta je utvrđivanje i praćenje kontrole plodnosti zemljišta. Za utvrđivanje plodnosti poljoprivrednog zemljišta obaviće se nulto uzorkovanje i određivanje agrohemijskih parametara na parcelama pre upotrebe mineralnih đubriva. Na osnovu rezultata ispitivanja može se utvrditi klasifikasija zemljišta, kao i potreba za mineralnim đubrivima.

Od aktivnosti je spovedeno : detaljna izrada plana uzorkovanja uz kontakt poljoprivrednih proizvođača i dogovor o uzorkovanju sa njihovih parcela, i to 50 uzoraka.

Uzorkovanje je obuhvatilo dva upravna okruga , Srednjebanatski ( tri KO ) i Severnobanatski ( dve KO ). Nakon uzorkovanja urađene su analize i izrađena je mapa po parametrima za oba upravna okruga

Tokom  trajanja projekta vršena je edukacija poljoprivrednih proizvođača , kroz predavanja, radionice, distribuciju brošura .

Radi unapređenja kvaliteta poljoprivrednog zemljišta neophodno je obuhvatiti što veći broj parcela, tj. obradivu površinu, na kojima će se odrediti agrohemijski parametri i kasnije pratiti nakon određenog vremenskog perioda.

Takođe, je neophodno je pratiti plodnost zemljišta u cilju održavanja ovog prirodnog dobra.

Unapređenje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta se postiže praćenjem njegovog kvaliteta i primenom potrebne količine i odgovarajućih formulacija mineralnog đubriva.

Takođe, na osnovu rezultata ispitivanja, može se zaključiti da je proizvođačima neophodna obuka radi podsticanja đubrenja koje se zasniva isključivo na analizama zemljišta

Projektni tim PSS Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px