PSS Zrenjanin: Voćke traže sunce i adekvatan prostor. Jabuka je najmanje zahtevna za uzgoj

Zrenjanin - Poljoprivredna stručna služba

Sve voćke su heliofiti, tj. za rast, razvoj i plodonošenje zahtevaju svetlost. Zato se i kaže da su različiti sistemi gajenja u stvari postupci upravljanja biljaka prema svetlosti i dovođenja u ravnotežu težnje za maksimalnom rodnošću i minimalno potrebnom svetlosti za postizanje cilja. Brojne voćke po jedinici površine donose po pravilu veliki rod, ali samo do donje granice dostupne svetlosti za datu vrstu.

Veoma retko voćari obraćaju pažnju na to. Pojedini, kada zasnivaju voćnjak imaju previše sadnica po jedinici površine, ne razmišljajući o tome da stablima za rast i razvoj treba prostor i svetlost. 

To, uglavnom, ima za posledicu nerodnost, nemogućnost ulaska mehanizacije u zasad, te je potrebno krčenje dela sadnica…

Ovaj problem je naročito izražen kod bujnijih vrsta kao što su šljiva, kajsija, orah i leska. Najmanje svetlosti zahteva jabuka, ali postoji velika razlika u sortama. Vrsta „greni smit” ne podnosi jaku i direktnu sunčevu svetlost. Zbog toga se ona uspešno gaji na Novom Zelandu, u veoma gustim zasadima, gde ima malo direktne, a mnogo difuzne sunčeve svetlosti. Stare sorte jabuka traže više svetlosti, a manje one standardne kao što su „zlatni delišes”, „gala”, „ajdared”, „crveni delišes” ili „fudži”…

Kruška u odnosu na jabuku zahteva više svetla, manji je broj listova po biljci, po pravilu su deblji i otporniji prema visokim temperaturama. I tu postoji razlika između sorti. Kod kruške je veoma izražena uska valenca gajenja, što predstavlja osobinu da određena sorta može spešno da se gaji samo u strogo određenom geografskom području ili lokaciji. Postoje vrste koje uspevaju samo u Italiji i one koje su prilagođene samo uslovima severne Evrope, kao na primer Holandije.

Izvor i opširnije: psszr.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px