Prvi međunarodni festival Čuvari tradicije Đeram u Elemiru

Elemir – Čuvari tradicije Đeram

U Elemiru je održan prvi međunarodni festival čuvari tradicije Đeram. Ovo udruženje postoji od 2007. godine. Pored očuvanja narodne tradicije, cilj manifestacija je da se deca i odrasli druže, kroz igru i pesmu, i upoznaju različita geografska područja svih učesnika. Za sada su u Đeram uključena kulturno umetničika društva iz: Srbije, Republike Srpske, Rumunije i Hrvatske.

Kulturno umetničko društvo „Mladost“ osnovano 1992. godine od strane bivših igrača i zaljubljenika u folklor, sa ciljem da mladim ljudima pruži druženje i zabavu, kao i da ih usmeri na put ispunjen pesmom i igrom.

Želja je bila da se ukrade od zaborava nasleđe naših predaka. KUD „Mladost“ je nastalo sa puno truda i ljubavi, koju su pružila deca iz Elemira, njihovi roditelji, stručno rukovodstvo i ljubitelji folklora. Ove godine je 31 godina postojanja društva, a danas broje oko 50 članova. Postoje 3 grupe: mlađa dečija grupa, pripremni ansambl i izvođački ansambl.

Prvi put su imali čast da učestvuju i organizuju koncert u okviru folklorne manifestacije Čuvari tradicije-Đeram. Učesnici tj.gosti Đerama u Elemiru su bili:

  1. KUD „Jedinstvo“ Maradik
  2. KUD „Krnjin“ Grabovica – DobojRepublika Srpska
  3. Kulturni Centar Kuzmin
  4. KUD „Dušan Stanković“ Čečava Republika Srpska

„KUD „Mladost“ iz Elemira , Kulturni Centar „Svetozar Marković“ iz Zrenjanina, KUD „Petar Kočić“ iz Česterega, kao i folklorna sekcija Doma učenika srednjih škola „Angelina Kojić – Gina“ iz Zrenjanina, zahvaljujući Bošku Šerbula direktoru kulturnog centra Svetozar Marković i Aleksi Šerbula umetničkim rukovodiocem, zajedničkim snagama radimo projekte na koje smo posebno ponosni, kao i na to da smo svi deo jedne velike porodice koja zajedno veoma uspešno funkcioniše, nastupamo zajedno, putujemo i održavamo zajedničke probe.”, rekla je Danica Popov Tapavički , predsednik Kulturno umetnickog drustva Mladost.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022