Prvi međunarodni festival Čuvari tradicije Đeram u Elemiru

Elemir – Čuvari tradicije Đeram

U Elemiru je održan prvi međunarodni festival čuvari tradicije Đeram. Ovo udruženje postoji od 2007. godine. Pored očuvanja narodne tradicije, cilj manifestacija je da se deca i odrasli druže, kroz igru i pesmu, i upoznaju različita geografska područja svih učesnika. Za sada su u Đeram uključena kulturno umetničika društva iz: Srbije, Republike Srpske, Rumunije i Hrvatske.

Kulturno umetničko društvo „Mladost“ osnovano 1992. godine od strane bivših igrača i zaljubljenika u folklor, sa ciljem da mladim ljudima pruži druženje i zabavu, kao i da ih usmeri na put ispunjen pesmom i igrom.

Želja je bila da se ukrade od zaborava nasleđe naših predaka. KUD „Mladost“ je nastalo sa puno truda i ljubavi, koju su pružila deca iz Elemira, njihovi roditelji, stručno rukovodstvo i ljubitelji folklora. Ove godine je 31 godina postojanja društva, a danas broje oko 50 članova. Postoje 3 grupe: mlađa dečija grupa, pripremni ansambl i izvođački ansambl.

Prvi put su imali čast da učestvuju i organizuju koncert u okviru folklorne manifestacije Čuvari tradicije-Đeram. Učesnici tj.gosti Đerama u Elemiru su bili:

  1. KUD „Jedinstvo“ Maradik
  2. KUD „Krnjin“ Grabovica – DobojRepublika Srpska
  3. Kulturni Centar Kuzmin
  4. KUD „Dušan Stanković“ Čečava Republika Srpska

„KUD „Mladost“ iz Elemira , Kulturni Centar „Svetozar Marković“ iz Zrenjanina, KUD „Petar Kočić“ iz Česterega, kao i folklorna sekcija Doma učenika srednjih škola „Angelina Kojić – Gina“ iz Zrenjanina, zahvaljujući Bošku Šerbula direktoru kulturnog centra Svetozar Marković i Aleksi Šerbula umetničkim rukovodiocem, zajedničkim snagama radimo projekte na koje smo posebno ponosni, kao i na to da smo svi deo jedne velike porodice koja zajedno veoma uspešno funkcioniše, nastupamo zajedno, putujemo i održavamo zajedničke probe.”, rekla je Danica Popov Tapavički , predsednik Kulturno umetnickog drustva Mladost.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px