Održana promocija knjige ing. Milana Božića „Pupinovi patenti i njegova filozofija“ u Kulturnom centru Zrenjanina

Zrenjanin - Kulturni centar Zrenjanina

Promocija knjige ing. Milana Božića „Pupinovi patenti i njegova filozofija“ održana je sinoć u Kulturnom centru Zrenjanina, u organizaciji Fondacije „Mladen Selak“ iz Beograda i udruženja „Godina Pupina Zrenjanin“. Nekoliko dana nakon promocije u Kapetan Mišinom zdanju u Beogradu, održana je i promocija u našem gradu.

U knjizi se opisuje Pupinov životni i naučni put, odnosno njegova karijera kao naučnika, pronalazača, profesora, publiciste, dobrotvora, akademika…Pupin je bio počasni konzul Srbije u SAD, dobitnik mnogih naučnih nagrada i medalja, počasni doktor 18 svetskih univerziteta. Ove godine se obeležava i stogodišnjica od kako je Mihajlo Pupin dobio Pulicerovu nagradu za svoju autobiografiju „Sa pašnjaka do naučenjaka“.

Na promociji su govorili ing Milan Božić, autor knjige i predsednik fondacije „Mladen Selak“, dr Ivan Bošnjak, državni sekretar u MLJMPDD, Čarna Milenković, član UO fondacije „Mladen Selak, dr Dragoljub Cucić, direktor Centra za talente Pančevo i Svetislav Zakić, direktor Doma kulture „Mihajlo Pupin“ Idvor.

“Ceo moj život je zapravo posvećen Mihajlu Pupinu. Ja sam 1971. godine radio kao mladi inženjer u upravi za patente, i sa svih strana sam dobijao informacije zašto se samo govori o Nikoli Tesli, kad imamo još jednog svetskog genija koji je daleko odavde. Tada sam ja počeo da se interesujem za to.

Tada je Nikola Tesla je proglašen za pronalazača Jugoslavije, a Mihajla Pupina razmišljaju da on bude njegov način života i rada, kako je od seljačkog deteta sa pašnjaka dogurao do čoveka sveta, i da taj njegov život uzmemo kao sistem vrednosti inovatorskog pokreta Jugoslavije. Fomiran je odbor za Pupina, ja sam bio pozvan i stavljen kao član odbora.”, rekao je autor Milan Božić.

“Ja sam večeras ovde u ulozi počasnog građanina Idvora, Pupinovog rodnog sela. Naime, u 2024. godini proslavljamo 170 godina od rođenja možda najvećeg sina Banata, Mihajla Idvorskog Pupina, profesora Kolumbija univerziteta, naučnika, izumitelja, uspešnog poslovnog čoveka, diplomate i velikog humaniste. To je čovek koji je ostavio neizbrisiv trag prvo u istoriji Srpskog naroda a zatim i posle u istoriji Banata. Nesumnjiva je njegova uloga u pregovorima koji su vođeni posle Prvog svetskog rata.

Mi smo večeras ovde pripremili da od autora Milana Božića, patentnog inženjera i predsednika Fondacije „Mladen Selak“ koji je 5 decenija svog stvaralaštva posvetio upravo negovanju uspomene na velikana Mihajla Pupina, predstavimo u punom sjaju njegove patente i njegovu filozofiju, odnosno njegov odnos prema stvaralaštvu i budućnosti sveta, i kako je on to video na kraju 19. i na početku 20. veka. ”, rekao je dr Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu za ljudsko manjinska prava i društveni dijalog.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px