Promocija drugog izdanja knjige “Izgubljeni u ravnici”

Zrenjanin – Kulturni centar

Promocija drugog dopunjenog izdanja knjige „Izgubljeni u ravnici“ Žikice Miloševića i Milana Kuzmanovića biće održana u četvrtak, 27. aprila u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina

Pored autora Žikice Miloševića učesnici programa su: Edi Daruši, profesor filozofije Zrenjaninske gimnazije, Robert Sabo, član nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine, Dalibor Bubnjević, glavni i odgovorni urednik nedeljnika „Zrenjanin“, Ivan V. Bošnjak, državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Slavko Matić ispred nazarenske zajednice, Miroslav Hočak, potpredsednik Evropskog kongresa Ukrajinaca i Ervin Gazdag, ispred slovenačke zajednice.

Promocija počinje u 19 časova.

O knjizi

Nakon velikog uspeha prvog izdanja knjige popularne istorije “Izgubljeni u ravnici“, koju je krajem 2017. napisao Žikica Milošević, pred nama se pojavilo i drugo, dopunjeno izdanje. Ovaj put reč je o koautorskom radu sa mladim Milanom Kuzmanovićem, koji se vratio sa – postdiplomskih studija u Šangaju.

Tema je  istorija vojvođanskih naroda, od kojih su neki došli da zauvek ostanu u vojvođanskoj ravnici (i brdima, malobrojnim, ruku na srce!), a neki nisu bili te sreće, te su se odselili ili se utopili u druge i potpuno nestali.

„Knjiga piše o zanimljivim nacijama za koje mnogi nisu ni znali da su živeli u Vojvodini: Špancima, Italijanima, Francuzima, Grcima, Jermenima, Poljacima… kao i onim dobro poznatim iz naše istorije: Cincarima kao što su bili Kir Janja, pa njegov autor Sterija, Mihajlo Pupin, ili Kosta Hadži. Tu su i Albanci katolici koji su postali Hrvati, Albanci pravoslavci i Bugari koji su postali Srbi, zatim Česi koji imaju celo jedno svoje selo na jugu Banata gde govore samo češki, Bugari katolici koji pišu latinicom, ali i kajkavski hrvatski plemići centralnog Banata, Kalmici, kosooki budisti koji su došli i otišli sa carskom ruskom vojskom i plemstvom, Beli Rusi, ljudi koji su obogatili kulturnu scenu Balkana po svom dolasku, i naravno, svi oni koji su još uvek tu. Slovenački naftaši, srpski pirati sa Dunava, rumunski drumski razbojnici sa Karpata, pa čak i muslimani naseljavani posle Drugog svetskog rata, svi se oni nalaze na stranicama ove knjige, koja obrađuje i dva najtužnija poglavlja vojvođanske istorije: holokaust nad Jevrejima i progon i logore za Podunavske Švabe neporedno posle toga.“

Nova knjiga ima 33 priče, umesto 21 koliko ima prvo izdanje, i 260 umesto 132 stranice. 12 priča su nove, a ostale su sve dopunjene novim saznanjima.

Izdavač knjige: Color media communications

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px