Program Kulturnog centra Zrenjanina do 6. jula 2023.

Zrenjanin - Kulturni centar Zrenjanina

Prijave za Zrok fest

Kulturni centar Zrenjanina poziva sve zrenjaninske bendove da se prijave za učešće na manifestaciji Zrok fest  koja će biti održana tokom jula. Bendovi mogu da se prijave putem mejla na adresu: kczr@kczr.org do 5. jula 2023. Uz prijavu sa osnovnim podacima o bendu treba poslati i fotografiju u visokoj rezoluciji.

Izložba Four seasons (Četiri godišnja doba) Milene Popov – Nene

Izložba „Četiri godišnja doba“ (For Seasons) multimedijalne umetnice Milene Popov – Nene biće otvorena u Velikom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u četvrtak, 6. jula u 19 časova. Izložbena celina je nastala tokom 2021. godine  kao video instalacija koja prati promene godišnjih doba posmatrene kroz sezonske  promene biljnog sveta. Celina ne samo da sibolizuje životni ciklus i druge ciklične sisteme univerzuma, nego i vrednosti prirodnog sveta koje mogu da kultivišu ljudski um koji je otvoren za učenje.

popov four seasons ii video still
Milena Popov - Nena, Cetiri sezone II, 2020, fotografija iz video rada

Rad je inspirisan istočno-azijskim slikama godišnjih doba. Autorka navodi da svaki video rad u ovoj instalaciji počinje haiku pesmom Matsua Basoa te poput ovog japanskog pesnika-slikara, koji u svom čuvenom ‘putovanju na Zapad’ prati znakove prirode i spoznaje životne vrednosti, tako i ona na svom putovanju od Zrenjanina do Njujorka neprestano uči…

Kraći biografski zapis

Milena Popov – Nena je multimedijalna umetnica, rođena u Zrenjaninu, koji živi i radi u Njujorku. Doktorat iz teorije umetnosti i medija je stekla na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, a master i osnovne studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Letnju akademiju je završila na Amsterdamskom univerzitetu u Holandiji, a feldenkrajs master klas na Akademiji za Performativne studije na Novom Bugarskom univerzitetu u Sofiji.  Popov predaje na Njujorskom univerzitetu (NYU) i na Univerzitetu grada Njujorka (CUNY). Objavila je nekolicinu tekstova o umetnosti, kulturi, društvu i medijima u poglavljima knjiga, naučnim žurnalima i izložbenim katalozima. Ona je osnivač, organizator i moderator Intelektualnog salona u Njujorku, ko-osnivač i član nekolicine umetničkih udruženja. Njeni umetnički radovi su prestavljani na brojim izložbama, konferencijama i umetičkim prezentacijama i kolonijama širom sveta, a nalaze se kako u nekim privatnim, tako i javnim kolekcijama (na pr. u kolekcijama Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Muzeja Vojvodine). Popov je dobitnik nekoliko umetničkih i predavačkih nagrada.

Nakon svečanog otvaranja, šest video radova u okviru ove izložene celine predstaviće se publici do 18. jula svakog dana od 8 do 20 časova.

Manifestacija – Banatska bajka- leto u Gradskoj bašti 2023.

Manifestacija „Banatska bajka – leto u Gradskoj bašti“, sedma po redu,  ove godine se održava od subote,  10. juna do nedelje, 27.avgusta. Svakog dana posetioci će već po tradiciji imati priliku da uživaju u raznovrsnom programu koji će se održavati   u Gradskoj bašti.  Predviđena je organizacija  70 programa.  Ponedeljak, petak i subota rezervisani su za  muzičke večeri, utorkom su vinske i pivske priče i degustacije uz muziku, sredom su zakazani multimedijalni programi, četvrtkom programi za decu koji se završavaju projekcijom dečjih  filmova a filmovi za najmlađe organizvaće se i nedeljom u večernjem terminu. Programi su besplatni, većina počinje  u 20 časova osim dečijih koji su od 18 č.  i filmske projekcije, nedeljom  od 21 sat. Organizatori su Kulturni centar Zrenjanina, IP Media 023 i Turistička organizacija a pokrovitelj je Grad Zrenjanin.  

Program manifestacije – U narednom periodu:

26.06. (ponedeljak) – 20 č. – Kocert Miroslav Mile Dojkov, violinista, popularna umetnička muzika, evergrin, starogradska romansa, džez.

27.06. (utorak) – 20 č. – Vinske priče Vinarija “ Gnezdo“ iz Bečeja uz muziku trio „Hand Made“
28.06. (sreda) – 20 č. – Promocija Zbornika književnog stvaralaštva sa konkursa „Slobodna tema“, novog izdanja Kulturnog centra Zrenjanina.
29.06. (četvrtak) – 18 č. – Kreativna radionica „Sovice mudrice“ sa Otilijom Buheker Ilić.
19 č. – Radionica centra “ Todorović“ sa dečijim psihologom Tanjom Todorović.
21 č. – Crtani film “ Kikoriki i već viđeno“.

30.06. (petak) – 19 časova – Veče francuskog filma – početak degustacije sireva kompanije „Mlekoprodukt“ koja je i pokrovitelj večeri i Petog festivala francuskog filma, degustacija vina „Taraških vinograda“ i koncert vokalne solistkinje Milice Dosković. Od 21 sat projekcija filma „Pod zvezdama“.
01.07. (subota) – Koncert “Bid Bend” – Gagić i prijatelji (20 časova)
02.07. – Film “Kešelj – kradljivac nevesti” (sinhronizovani, animirani) (21 sat)
03.07. Kocert Miroslav Mile Dojkov, violinista – popularna umetnička muzika, evergrin, starogradska romanse, džez i Dramska radionica “Kočalović”, poezija (20 časova)
04.07. Vinske priče – Vinarija “Filipovski” (Jabuka) i Trio “ Hand Made ” (20 č.)
05.07. Zabavni umetnički program “Daleko daleko” Margit Kucora (20 časova)
06.07. “Cekom” – tematske animacije dece (18 č.); “Drugarstvo” – radionica sa dečjim psihologom Tanjom Brcan (19 č.); Film “Faraon, princeza i divljak” (sinhronizovani, animirani) (21 sat)

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px