Program Kulturnog centra Zrenjanina do 11. maja 2023.

Zrenjanin – Kulturni centar Zrenjanin

Izložba “Daske koje znače više od života”

Udruženje  Petrovaradin Media uz medijsku podršku kompanije Color Media Communications i institucijalnu podršku Ministarstva kulture Republike Srbije realizuje projekat “Daske koje znače više od života”. U okviru projekta organizuje se istoimena izložba koja će se zrenjaninskoj publici predstaviti u okviru programa vizuelnih umetnosti  Kulturnog centra od 5. do 16. maja u Velikom salonu.

Projekat se realizuje uz saradnju i podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji  je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu. Uz pažljivo odabran tekst i uz pratnju slika, predstaviće se istorijat pozorišta u Srbiji i njegov značaj za stvaranje nacionalnog identiteta.

Ova izložbena priča, putujući kroz vreme, izdvaja najznačajnije trenutke formiranja i ustanovljenja srpskog teatra počevši od Knjaževsko-serpskog teatra osnovanog od strane Joakima Vujića, beogradskog Tetra na Đumruku pokrenutom od strane Jovana Sterije Popovića i Atanasija Nikolića  kao prvog  profesionalnog,  državnog  pozorišta sa stalnim repertoarom do osnivanja  Narodnog pozorišta  i njegovog prvog ansambla, podseća nas i na pozorišne priče vezane za Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu.

Govori o putujućim pozorišnim družinama, o osnivanju ansambla Opere i Baleta u Narodnom pozorištu i o početku rada mnogih drugih pozorišta kako u Beogradu tako i u drugim gradovima…

Mesec Matice srpske u Zrenjaninu

Pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, Kulturni centar Zrenjanina i Matica srpska organizuju manifestaciju „Mesec Matice srpske u Zrenjaninu“. Manifestacijom je predviđeno da se u Kulturnom centru od 9.  do 30. maja održe četiri predavanja članova i saradnika Matice srpske eminentnih stručnjaka, profesora univerziteta i akademika na temu očuvanja identiteta srpskog naroda u Vojvodini sa posebnim osvrtom na Banat, očuvanja srpskog jezika i pisma, kao i značaju zadužbinarstva kod Srba na čijim temeljima je i nastala Matica srpska.  Zasebno predavanje biće posvećeno Milošu Crnjanskom.

Otvaranje manifestacije je u utorak,  9. maja u 19 časova u Kulturnom centru Zrenjanina. Posetiocima će se  obratiti Generalni sekretar Matice srpske dr Milan Micić, Goran Marinković, direktor Kulturnog centra i Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa.

Nakon otvaranja prvo predavanje će održati prof. dr Goran Vasin na temu „Srpska Vojvodina -175 godina Majske skupštine“.

U nastavku pogledajte detaljan raspored predavanja koja će se održati u toku trajanja manifestacije:

Utorak, 9. maj – 19.15 č.
Predavanje na temu «Srpska Vojvodina – 175 godina Majske skupštine»
Predavač je prof. dr Goran Vasin, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu a moderator je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra.
Prof. dr Goran Vasin govoriće o značaju Majske skupštine za srpski narod u Vojvodini,  istorijske okolnosti koje su predhodile odlukama skupštine, kao i posledice koje su donete odluke na  Majskoj skupštini imale u  turbulentnim vremenima za Austrougarsku monarhiju i narode koji su živeli pod njom.

Utorak, 16. maj – 19 časova
Predavanje: „ Davali su svome otačestvu: zadužbine Matice srpske sa područja Banata“
Predavač: Jelena Veselinov,  upravnik poslova Matice srpske.
Moderator: Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa Kulturnog centra.
Jelena Veselinov master pravnih nauka, rukovodilac naučno –  istraživačkog projekta „Pravni položaj zadužbina Matice srpske od njihovog osnivanja do aktuelnog zakona o zadužbinama i fondacijama“ predstaviće nam zadužbine i zadužbinare Matice srpske u Banatu, ciljeve njihovih zadužbina i ukazaće na značajne ličnosti čije je školovanje potpomognuto zadužbinskim sredstvima, kao i da osvetli kakva je bila sudbina ovih zadužbina.

Utorak, 23. maj – 19 časova
Predavanje:  „Srpska jezička slika Banata u prošlosti i danas“
Predavač: Prof. dr Isidora Bjelaković redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.
Moderator: Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa Kulturnog centra.
Prof. dr Isidora Bjelaković šef Odseka za srpski jezik i lingvistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održaće predavanje o istorijskoj upotrebi srpskog jezika u Banatu, njegovoj standardizaciji u prošlosti, do danas.

Utorak, 30. maj – 19 časova
Tema: „ Miloš Crnjanski kao lirski pesnik“
Predavač: Akademik Jovan Delić.
Moderator: Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa Kulturnog centra.
U sklopu manifestacije „ Mesec Matice srpske u Zrenjaninu“ poslednje predavanje će imati akademik Jovan Delić redovni profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Profesor Delić kao jedan od naših najboljih pozanavalaca dela Miloša Crnjanskog govoriće o njegovim  poemama Stražilovo, Serbia i Lament nad Beogradom koje potvrđuju da je Crnjanski uzdigao poemu na sam vrh srpskog pesništva.

Dečja radionica

U subotu, 6. maja sa početkom u 10 časova na Fejsbuk strani Kulturnog centra održaće se Zanatska radionica OSŠ «9. maj».

Podsetnik

U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR, ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na elektronsku adresu: nikoleta@kczr.org

U Kulturnom centru Zrenjanina koncert sarajevskog sastava „Divanhana“

Koncert poznatog sarajevskog sevdah sastava „Divanhana“ zakazan je u Kulturnom centru Zrenjanina u subotu, 13. maja. Na koncertu će se predstaviti najnoviji peti album „Zavrzlama“ koji je objavljen krajem prošle godine. Autorske numere i novi aranžmani tradicionalnih pesama privlače pažnju publike kao i muzičke kritike a poznato je i da albumi grupe osvajaju visoke pozicije na mnogim top listama.  „Divanhana“ beleži brojne nastupe na festivalima kako u regionu tako i širom Evrope. Svojim nastupom  publici se pruža klasični sevdah i kako se navodi,  neosevdah, izvrsna svirka, dinamičan koncertni tok i  muzičke numere koje uz upečatljive vokale stvaraju jaku emociju kako kod izvođača tako i kod publike.

Koncert počinje u 20 časova.

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 1500 dinara.

Dodatne informacije o prodaji karata: 023/566-712 i 063/562-783

Hit predstava “Đurologija”

Autorska hit predstava “Đurologija”, Branka Đurića – Đure,  biće izvedena u ponedeljak, 15. maja u Kulturnom centru Zrenjanina. Sa svojim prepoznatljivim bosanskim šarmom i dugogodišnjim glumačkim iskustvom koje se posebno ogleda u kultnim projektima “Top lista nadrealista“ i “Audicija“, “Đurologija“ donosi jednog novog, drugačijeg, a opet prepoznatljivog Đuru koji kroz 90 minuta trajanja šoua izvlači ono najbolje iz svakog gledaoca i izaziva salve osmeha na licima.

Ovaj svojevrsni (anti) stendap šou, kako ga i sam Đuro voli nazivati, u stvari je zbirka Đurinih razmišljanja koja na zabavan način predstavljaju sve ono što ga nasmejava, ali i nervira u današnjem životu.

“Na svakoj predstavi svi se prepoznaju u situacijama o kojima govorim. Bilo da se dotaknem jutarnjeg tuširanja ili vožnje tramvajem… na sceni demistifikujem i sebe samog pa ljudima iskreno govorim kakve osećaje imam, o čemu razmišljam, šta me dekoncentriše, itd“, kaže Đuro.

Predstava počinje u 20 časova. Karte se prodaju  na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 1200 i 1400 dinara (u zavisnosti od mesta sedenja). Informacije o prodaji karata:023/566-712

Predstava „Frenki i Džoni“

Romantična komedija “Frenki i Džoni” u kojoj igraju Sloboda Mićalović i Igor Đorđević biće izvedena na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u sredu, 31. maja sa početkom u 20.30 časova. Predstava je urađena je po tekstu Terensa Mek Nelija, rediteljka je Tea Puharić a dramaturg, Jelena Paligorić. 

O predstavi – Reč reditelja:

“Frenki i Džoni je aktuelan i neophodan komad, jer se svi ponašamo kao da smo samim rođenjem toliko emotivno povređeni da bi do kraja života trebalo od nečeg da se branimo sopstvenim iluzijama iza svojih štitova nedodirljivosti, a to neminovno vodi ka praznini. Ovaj komad govori o skidanju oklopa i gardova. O dozvoljavanju mogućnosti da budemo voljeni. O dozvoljavanju mogućnosti da budemo povređeni. Svi tražimo ljubav, ali da li smo sposobni da volimo? Ova partija šaha dvoje inteligentnih i atraktivnih, ali emocionalno osakaćenih ljudi, ipak je dirljiva jer oni pristaju da daju šansu vezi koja od starta izgleda osuđena na propast i osvajaju nas idejom da i „autsajderi“ mogu jednostavno uploviti u luku ljubavi. Jer, kao što Džoni kaže: Nikada ne biraš ljubav. Ona bira tebe.”

Karte se prodaju  od 4. maja na biletarnici Kulturnog centra radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 1200 dinara.

Dodatne informacije o prodaji karata: 023/566-71 i 063/562-783

Bioskopske projekcije

U okviru matinea u nedelju, 7. maja u 11 časova prikazuje se dečji animirani film „Princeza Late“ a u večernjem terminu od 20 časova ruski igrani film „Izazov“ koji je ujedno i prvi svetski film koji je delimično sniman i u svemiru na jednoj od Međunarodnih svemirskih stanica. Karte se prodaju na biletaranici Kulturnog centra radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka projekcije po ceni od 250 dinara.

Nedelja, 7. maj – Film „Princeza Late“

O filmu:

„Nedavna suša primorala je šumsku družinu da čuva vodu pažljivije nego inače. Jedini način da šuma ponovo dobije vodu jeste da se vrati magični vodeni kamen koji je ukrao Kralj medveda. Princeza Late, naš glavni lik, preuzima na sebe tu odgovornost. Uprkos preprekama, princeza Late odbija da se vrati nazad bez onoga po šta je došla, a ta upornost i hrabrost Princezu Late dovodi do raznih dogodovština.“

Trejler na linku

Nedelja, 7. maj – Film: „Izazov“ – 20 časova

O filmu:

„Torakalni hirurg Evgenija Beljajeva ima mesec dana da se pripremi za let do Međunarodne svemirske stanice, gde mora da operiše člana posade. Hoće li biti spremna za izazov? Može li ona prevazići svoje strahove i nesigurnosti? Da li će uspeti da izvede komplikovanu operaciju u nultoj gravitaciji i da kosmonautu pruži šansu da se živ vrati na Zemlju?“

Režija: Klim Šipenko

Glumci: Julija Peresiljd, Miloš Biković, Vladimir Maškov, Oleg Novickij, Anton Škaplerov, Pjotr Dubrov, Jelena Valjuškina…

Trejler na linku

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px