Program Kulturnog centra Zrenjanina do 27. aprila 2023.

Zrenjanin – Kulturni centar

Dečji kviz – “Sveznalice”

U saradnji Predškolske ustanove Zrenjanin i Kulturnog centra Zrenjanina, od 18. do 24. aprila u Kulturnom centru  realizovaće se veliki dečji kviz “Sveznalice”.

Kviz je edukativnog i zabavnog karaktera i namenjen je deci predškolskog uzrasta. Osmišljen je sa ciljem da se na veseo i zabavan način, kroz igru, prezentuju projektne i druge aktivnosti kojim su se deca bavila u prethodnom periodu u svojim vrtićima.

“Sveznalice” će se održavati svakog radnog dana od utorka, 18. aprila do ponedeljka, 24. aprila (18, 19, 20, 21 i 24. aprila) sa početkom u 9.30č u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina.

Kviz se organizuje pod sloganom: „Znati, misliti, maštati.To je sve!“

U Zrenjaninu 18. i 19. aprila manifestacija  „Kultura sećanja“

Pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, Kulturni centar Zrenjanina, Narodni muzej u Zrenjaninu i Muzej žrtava genocida  organizuju manifestaciju „Kultura sećanja“ u znak sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu. U dva dana organizuju se tri programa – izložba, tribina i predavanje.

Manifestacijom je predviđeno da se u Kulturnom centru Zrenjanina 18. aprila u 17 časova otvori izložba „Sećanje koje traje, Prebilovci“ autorke Jasmine Tutunović Trifunov, više kustoskinje Muzeja žrtava genocida.

Izložba je posvećena sećanju na strašan zločin nad srpskim narodom u hercegovačkom selu Prebilovci od strane ustaša u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Izložba traje od 18. aprila do 2. maja 2023. godine.

U Kulturnom centru Zrenjanina 18. aprila u 19 časova biće održana tribina „Prebilovci, tamo i kamen ima ožiljak“. Govornici na tribini su: Sanja Dragićević Babić, novinarka, autorka dokumentarnog filma RTS o stradanju srpskog stanovništva  u Prebilovcima i Bojan Arbutina istoričar Muzeja žrtava genocida. Moderator tribine je Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa.

U sklopu manifestacije u Narodnom muzeju Zrenjanina 19. aprila u 19 časova biće upriličeno predavanje na temu „Stradanje kozaračke dece i akcija spašavanja Dijane Budisavljević“, više kustoskinje u Muzeju žrtava genocida Jasmine Tutunović Trifunov.

Koncert Rastka Marinkovića

Koncert Rastka Marinkovića na gitari biće održan u sredu, 19. aprila u 19 časova u koncertnoj sali zrenjaninske Muzičke škole „Josif Marinković“.

Na programu su dela kompozitora Heitora Vilja Lobosa (Heitor Villa Lobos),  Astora Pjacole (Astor Piazzolla) i  Hoakina Rodriga (Joaquin Rodrigo).  Ulaz je slobodan.

Rastko Marinković završio je zrenjaninsku muzičku školu a svoje školovanje nastavio je na jednom od najprestižnijih austrijskih univerziteta (Universität für Musik und dastellende Kunst, Wien) u klasi profesorke Margarite Garcia Escarpa.

Biografiju muzičara i program koncerta pogledajte na www.kczr.org

Izložba fotografija „Najlepša zemlja“ ruskog geografskog društva

Izložba fotografija „Najlepša zemlja“ biće otvorena u četvrtak, 20. aprila u Malom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u 19 časova. Na izložbi se predstavljaju radovi finalista i pobednika istoimenog III i IV Sveruskog foto konkursa Ruskog geografskog društva. Fotografije od strane žirija ocenjivane su u 14  kategorija a zrenjaninskoj publici se predstavljaju kroz objedinjenu celinu. Izložba je otvorena do 3. maja svakog dana od 8 do 20 časova a organizuje se u saradnji zrenjaninskog Kulturnog centra i Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji.

Više o foto konkursu, Ruskom geografskom društvu i Centru Ruskog geografskog društva u Srbiji pogledajte na sajtu Kulturnog centra www.kczr.org

U okviru programa otvaranja publici će se obratiti predstavnici organizatora izložbe, nastupiće  zrenjaninski crkveni hor „Žene Mironosice“, recitatori, pevači i Kulturno umetničko društvo „GIK Banat-Pionir“.

Dečji program Kulturnog centra Zrenjanina

U okviru dečjeg onlajn programa na Fejsbuk strani Kulturnog centra u subotu, 22. aprila sa početkom u 10 časova biće održana radionica «Pametno korišćenje Interneta», škole računara «Nimiko».

Berza gramofonskih ploča

U nedelju, 23. aprila od 10 do 14 časova na Platou Kulturnog centra Zrenjanina biće održana BERZA GRAMOFONSKIH PLOČA (prodaja, zamena, kupovina). Informacije: 061/2952592.

Bioskop KCZR – „Mačke u muzeju“

U okviru filmskog matinea u bioskopu Kulturnog centra Zrenjanina u nedelju, 23. aprila u 11 časova prikazuje  se dečja animirana  avantura «Mačke u muzeju». Film je sinhronizovan na srpski jezik.

O filmu: „Dok pokušava da pobegne od nadolazeće poplave mladi mačak Vinsent i njegov novi prijatelj miš Moris sakrivaju se u starom klaviru.

Kada instrument iznenada završi u muzeju Vinsent upoznaje elitni tim mačaka koji godinama čuva remek-dela od glodara i drugih štetočina. Iako godinama sanja da pronađe pravu mačiju porodicu i žudi za osećanjem pripadnosti, on ne želi da izgubi svog prijatelja koji mu je spasao život, te je Vinsent primoran da sakriva Morisa. Međutim, mišić ima jednu slabost, a to je da voli da grize najpoznatija muzejska remek-dela.“

Film: David Bowie/Moonage Daydream

Povodom 51 godišnjice ( 28. 4. 1972. ) – dana kada je objavljen singl STARMAN (Fall of Ziggy Stardust and Spiders From Mars), biće prikazan film David Bowie/Moonage Daydream u nedelju, 23. aprila sa početkom u 20 časova.

Smatran jednim od najvećih umetnika našeg vremena, Dejvid Bouvi je ostavio značajan trag u kulturi preko 50 godina. MOONAGE DAYDREAM  je prvi film koji je podržalo David Bowie Estate , koje je Morgenu omogućilo pristup njihovoj kolekciji bez presedana.

Ispričan kroz uzvišene, kaleidoskopske slike, lične arhivirane snimke, neviđene performanse, a usidren sopstvenom muzikom i rečima Dejvida Bouvija, MOONAGE DAYDREAM  poziva publiku da uroni u jedinstveni “Bouvi” svet…

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina, radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka projekcije po ceni od 250 dinara.

Promocija zbirke priča Jovane Kešanski

U ponedeljak 24. aprila u 19 časova u zrenjaninskom Kulturnom centru svoju zbirku priča “109 pletenica” predstaviće autorka Jovana Kešanski koja je javnosti poznata kao dugogodišnja kolumnistkinja portala “Luftika” i “Lola”. Prvu zbirku priča “109 pletenica” objavila je oktobra 2020. godine uz pomoć kompanije “Dijamant” za čiji je blog “Dobro jutro” pisala dve godine. Knjiga je trenutno u šestom izdanju. Potpisala je i ugovor sa švedskom izdavačkom kućom “Storytel”, koja je uradila audio-izdanje knjige.

O knjizi autorka navodi sledeće:

“Knjiga je rezultat sopstvenog preispitivanja, ljudi oko mene, ovih blizu i onih daleko, nekih odluka koje su možda mogle da budu drugačije, nekih odluka za koje nisam imala petlju, nekih snova koje sam bacila u ćošak da čekaju. Sve to sam stavila u jedan deo knjige”, kaže Kešanski, otkrivajući posle dužeg vremena zašto knjiga nosi naziv “109 pletenica”.

“Zato što se ja stalno upetljavam, ponekad je to do zaustavljanja krvi. Ponekad se upetljavam zbog drugih, ponekad zbog sebe. Svi se mi upetljavamo očekivanjima, strahovima, nadama, brigama, analizama i svima nam treba raspetljavanje, ako ne skroz onda bar da olabavimo te pletenice i pustimo krv da normalno cirkuliše da ne bismo umrli. Ova knjiga su moje (a mahom i tuđe) pletenice i pokušaj da ih olabavim na 109 načina.”

Kraći zapis o autorki

Jovana Kešanski rođena je 30. avgusta 1980. godine u Bačkoj Palanci gde je završila Gimnaziju, a potom u Beogradu Fakultet političkih nauka. Udata je i majka je sedmogodišnje Srne. Živi u Čelarevu. Hrabri se rečenicom iz svoje knjige: “Život je film i ovo je odlična uloga”.

Promocija istorijskog i edukativnog stripa „Sjaj i senka nemanjića“

Promocija srpskog istorijskog i edukativnog stripa „Sjaj i senka Nemanjića“ Dragana Tomovića, autora teksta i Gorana Milutinovića –  ilustratora, biće održana u Kulturnom centru Zrenjanina u utorak, 25. aprila u 19 časova.  U stripu o Nemanjićima predstavlja se vladavina čuvene srpske srednjovekovne dinastije  koja je bila prisutna na  istorijskoj sceni u periodu od 200 godina. Strip se bazira na istinitim događajima,  verodostojno je prikazana  arhitektura, nošnja i oružje toga doba. Kako su autori najavili reč je o serijalu od 30 stripova koji su u planu za objavljivanje a zrenjaninsku publiku očekuje promocija 1, 2. i 8. stripa pod nazivom:  „Nemanja“,  „Carigrad“ i „Dolina jorgovana“.

Na promociji govore Dragan Tomović i Goran Milutinović.

Uskoro – U Kulturnom centru Zrenjanina koncert sarajevskog sastava „Divanhana“

Koncert poznatog sarajevskog sevdah sastava „Divanhana“ zakazan je u Kulturnom centru Zrenjanina u subotu, 13. maja. Na koncertu će se predstaviti najnoviji peti album „Zavrzlama“ koji je objavljen krajem prošle godine. Autorske numere i novi aranžmani tradicionalnih pesama privlače pažnju publike kao i muzičke kritike a poznato je i da albumi grupe osvajaju visoke pozicije na mnogim top listama.  „Divanhana“ beleži brojne nastupe na festivalima kako u regionu tako i širom Evrope.

Svojim nastupom  publici se pruža klasični sevdah i kako se navodi,  neosevdah, izvrsna svirka, dinamičan koncertni tok i  muzičke numere koje uz upečatljive vokale stvaraju jaku emociju kako kod izvođača tako i kod publike.

Koncert počinje u 20 časova. Karte se prodaju od 20. aprila na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 1500 dinara.

Dodatne informacije o prodaji karata: 023/566-712, 063/562-783

17. Turneja filmskog festivala „Slobodna zona“

U okviru ovogodišnje sedamnaeste turneje filmskog festivala „Slobodna zona”  u Kulturnom centru Zrenjanina u toku aprila prikazuju se tri igrana i jedan dokumentarni film. Turneja donosi najnovije  filmove koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni. Pažljivom selekcijom tima festivala prikazuju se filmovi koji su osvajali najveće nagrade i/ili pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike od Berlina do Kana i drugih velikih svetskih filmskih manifestacija.

U četvrtak, 20. aprila na programu je igrani film: „Ljubav, nemačke marke i smrt“ a u četvrtak, 27. aprila  igrani film: „Časna sestra fudbalski trener„.  Projekcije počinju u 20 časova. Ulaz je slobodan.

Više o filmovima:

Četvrtak, 20. april – Igrani flim: „Ljubav, nemačke marke i smrt“

Režija: Džem Kaja (Nemačka). Film u trajanju od 96’.

Sporazum Nemačke i Turske iz 1961. godine nije doveo samo „gastarbajtere” u Nemačku,  s njima je došla i njihova muzika. Ovaj dokumentarni filmski esej predstavlja tutorijal iz turske i nemačke novije istorije i priča priču o poslovima turskih emigranata na montažnoj traci, nostalgiji i spajanju porodice, bazaru na železničkoj stanici u Bilovštrase u Berlinu, ksenofobiji i rasizmu, setnim pesmama ranih godina i hip-hop periodu nakon ujedinjenja Nemačke.

Ovo je svet Radija Jilmaz, raznih muzičkih pravaca, svadbenih bendova koji pevaju i na kurdskom i arapskom jeziku kako bi zadovoljili zahteve tržišta. Filmom “Ljubav, nemačke marke i smrt”, Džem Kaja stvorio je ritmičnu i živo ispričanu filmsku enciklopediju turske muzike u Nemačkoj.

LJUBAV, NEMAČKE MARKE I SMRT

Četvrtak, 27. april – Igrani film: „Časna sestra fudbalski trener„

Režija: Roberto Bueso (Španija). Film u trajanju od 109’.

Sestra Marina, veoma neortodoksna monahinja, poslata je tokom leta 1994. u El Paral, internat za dečake kom preti zatvaranje u bliskoj budućnosti. Iako dečaci Marinu dočekuju uz razne podvale, oni će, malo-pomalo, postati nešto veoma nalik porodici koju nikada nisu imali.

Osim svog humora, ono što film čini zaista posebnim su lukavstvo i hrabrost potrebni ovoj ženi da inspiriše decu i nauči ih pravim vrednostima. Zato film govori o istinskom učenju, onom koje je istrajno i koje razume da dete uvek zaslužuje drugu šansu. Ovo je takođe priča koja govori o pojmu „doma“ i potrebi da se zasnuje prava porodica.

ČASNA SESTRA FUDBALSKI TRENER

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px