Prijem povodom 3. decembra, Svetskog dana osoba sa invaliditetom

Zrenjanin – Svetski dan osoba sa invaliditetom

Podelite vest

Gradonačelnik Simo Salapura organizovao je, zajedno sa svojim saradnicima, prijem povodom 3. decembra, Svetskog dana osoba sa invaliditetom.

Prijemu su prisustvovali predstavnici udruženja i organizacija invalida koje deluju u našem gradu –  Udruženja paraplegičara Banata, Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih, Udruženja gluvih i nagluvih, Udruženja cerebralne i dečje paralize, Udruženja multiple skleroze Srednji Banat, Humanitarni centar „Duga“, Udruženje ratnih vojnih invalida, Saveza invalida rada iz Zrenjanina, Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama „Suncokret“ grada Zrenjanina, Udruženja distrofičara i Udruženja ratnih vojnih invalida.

Gradonačelnik je ukazao da Grad Zrenjanin, sada već tradicionalno, sa organizacijama i udruženjima osoba sa invaliditetom organizuje sastanak u susret 3. decembru, a  na kome razmenjuju ideje i dogovaraju planove.

– Ono što sada radimo po prvi put i čega smo se danas dotakli kao glavnih tema i smernica za naredni period jeste da razgovaramo o budžetu i konkursima za sledeću godinu na koje ove organizacije i udruženja mogu da apliciraju. Razgovarali smo i o aktiviranju gradskog Saveta za osobe sa invaliditetom u kome svaka organizacija ima svog predstavnika – rekao je gradonačelnik nakon prijema.

Ukazao je i da je važna tema bila, a što je zapravo novina, zakon koji je stupio na snagu, a tiče se socijalnog preduzetništva.

– Današnji susret bio je ujedno i prilika da vidimo na koji način Grad može da pomogne u pokretanju socijalnog preduzetništva kako bi njihovo funkcionisanje bilo održivije. 

Istakao bih i velike i značajne rezultate koje ostvaruju naši sportisti sa invaliditetom i što na taj način promovišu naš grad, ali bih želeo da pohvalim i naše organizacije i udruženja koja promovišu prava osoba sa invaliditetom, koja promovišu njihove potencijale – rekao je još gradonačelnik Salapura.

Poručio je da osobe sa invaliditetom u njemu i njegovim saradnicima mogu videti prave partnere i nekoga sa kim mogu da naprave „dobru priču“ u našem Zrenjaninu koja će biti dostupna, ravnopravna i za sve jednaka, a kada su u pitanju društvene aktivnosti na teritoriji našeg grada.

U ime svih udruženja i organizacija koja čiji su predstavnici bili na prijemu zahvalila se Marija Ćuk iz Saveza slepih i slabovidih Zrenjanin.

– Gradonačelnik nas je danas upoznao sa novinama i shvatili smo da je mnogo uradio za ovo kratko vreme u našem gradu, a mi kao Savez slepih i slabovidih posebno zahvaljujemo Gradu na saradnji, razumevanju i na tome što smo dobili personalnog asistenta za pratnju jedne naše devojčice koja ide u vrtić. 

Zahvalila bih se, takođe, i ostalim saradnicima – navela je ona.

Inače, tokom razgovora gradonačelnik ih je izvestio i o aktivnostima koje grad sprovodi, a koje će omogućiti kvalitetniji život svih građana, pa tako i osoba sa invaliditetom.

Rekao je i da će, ukoliko postoje dobre ideje i dobri primeri iz drugih sredina, Grad obezbediti sredstva za njihovu realizaciju.

Svetski dan za osobe sa invaliditetom obeležava se svake godine radi promovisanja ljudskih prava svih ljudi sa invaliditetom. Ovaj se dan obeležava u svetu od 1993. godine, kada je Komisija UN za ljudska prava pozvala, u rezoluciji od marta iste godine, sve svoje članice da toga datuma „istaknu cilj postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudelovanja osoba s invaliditetom u društvu“.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom je ove godine posvećen temi „Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u stvaranju pristupačnijeg i pravednijeg sveta“.

Izvor: zrenjanin.rs

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „За град који волимо“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px