Pregled programskih aktivnosti Kulturnog centra do 19. januara 2023.

Zrenjanin – Kulturni centar

Podelite vest

Izložba „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1970-1979.“

U okviru programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra od 12. do 24. januara zrenjaninskoj publici predstavlja se izložba  Filmskog centra Srbije „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat  1970-1979.“

Na izložbi će biti prikazana 43 plakata filmskih ostvarenja nastalih u tom periodu.  Tadašnji filmski plakati, započinju komunikaciju sa publikom  nalazeći se na tragu savremenosti u duhu  popularne kulture,  holivudskog spektakla tzv. partizanskog vesterna i fenomena prvih selebritija na jugoslovenskom prostoru, prateći postojeće trendove u grafičkim, fotografskim rešenjima ili crtačkim pristupima u obrazlaganju i približavanju filmske priče.

Više o izložbi – analizi filmskih plakata nastalih u tom periodu pročitajte u tekstu Jovana Čekića „Sedamdesete i logistika pažnje“ na www.kczr.org

Izložba će biti postavljena u Velikom salonu Kulturnog centra svakog dana od 8 do 20 časova.

Francuski filmski karavan – Ciklus animiranih filmova „Dani zanimacije“

U saradnji Francuskog instituta u Srbiji i Kulturnog centra u toku januara organizuje se Francuski filmski karavan u okviru kojeg  će se  emitovati ciklus pod nazivom „Dani zanimacije“. U četvrtak, 12. januara prikazuje se „Veliki zli lisac“.

Projekcija počinje u 20 časova. Ulaz  je besplatan.

Film: „Veliki zli lisac“ (2017, 80’)

Režija: Benžamen Rener i Patrik Imber

Sinopsis:

«Oni koji misle da je selo mirno i bezbrižno mesto se varaju. Tamo ima veoma nestašnih životinja: lisac koji se pravi da je kokoška a zec roda, dok patka želi da bude Deda Mraz. Ukoliko ste se tamo namerili da idete na odmor, slobodno produžite…»

Trejler na linku.

Dečji program Kulturnog centra Zrenjanina

Tokom januara nastavljamo sa onlajn radionicama Kulturnog centra, svake subote pratioci naše Fejsbuk strane mogu da očekuju nova znanja, veštine, praktične savete, edukativne i zabavne sadržaje namenjene najmlađima. U subotu, 14. januara na programu je kreativna radionica ateljea „Luča“ koju će voditi Sanela Dunđerski.

 Radionica se prikazuje na Fejsbuk stranici Kulturnog centra sa početkom u 10 časova.

Pokrovitelji programa su: Grad Zrenjanin, „Persu marketi“ i prodavnica sportske opreme i rekvizita „Ajron“ (Iron.)

Berza gramofonskih ploča

U nedelju, 15. januara od 10 do 14 časova u Kulturnom  centru Zrenjanina biće održana BERZA GRAMOFONSKIH PLOČA (prodaja, zamena, kupovina). Informacije: 061/2952592.

Filmski matine – Dečji animirani film „Najbolji rođendan ikad“

U okviru filmskog matinea u nedelju, 15. januara u Kulturnom centru prikazuje se dečji animirani film, film za celu porodicu – „Najbolji rođendan ikad“ koji je sinhronizovan na srpski jezik. Početak projekcije je u 11 časova a karte se prodaju po ceni od 250 dinara na biletarnici Kulturnog centra radnim danima od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka projekcije.

Sadržaj: „Od prethodnog Čarlijevog rođendana prošlo je čak godinu dana! On se unapred radovao velikoj zabavi, ali iznenada niko nema vremena za slavlje, jer mu se na njegov divan dan mlađa sestra razbolela. Iz protesta, Čarli odlučuje da krišom od svih pobegne kod bake, ali baka živi čak na drugom kraju šume.“

Tribina „Doprinos Ludvika Kube istraživanju tradicionalne muzike slovenskih naroda“

U okviru tribinskog programa Kulturnog centra Zrenjanina u utorak, 17. januara biće održana tribina pod nazivom „Doprinos Ludvika Kube istraživanju tradicionalne muzike slovenskih naroda“.  Uvodničar je prof. dr Nice Fracile etnomuzikolog, redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu. Moderator je Đorđo Prstojević, urednik programa.

Tribina počinje u 18 časova.

O tribini:

Predavanje o Ludviku Kubi pejzažnom slikaru, muzičaru, folkloristi i etnologu, profesoru na Umetničkoj akademiji u Pragu, održaće prof. dr Nice Fracile redovni profesor Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, jedan od naših najboljih etnomuzikologa i poznavaoca umetničkog i istraživačkog rada Ludvika Kube. Predavanje će biti ilustrovano video snimcima tradicionalnih višeglasnih pesama, kao i pojedinim slikama Ludvika Kube urađenih u raznim tehnikama.

Veče poezije „Omaž Žiletu Kočiševiću“

U Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina u utorak, 17. januara biće održano poetsko veče – „Poetski Balkan ekspres“ pod nazivom „Omaž Žiletu Kočiševiću“.

Učesnici programa su: Ervin Gazdag, narator, prof. Milan Bojanić, muzička pratnja, a poeziju govore Zdenka Trifunjagić, Ivana Majkić, Sanja Nadlački i Milan Kočalović.

Program počinje u 19 časova.

Francuski filmski karavan – Ciklus animiranih filmova „Dani zanimacije“

U saradnji Francuskog instituta u Srbiji i Kulturnog centra u toku januara organizuje se Francuski filmski karavan u okviru kojeg će se  emitovati ciklus pod nazivom „Dani zanimacije“. U četvrtak, 19. januara prikazuje se animirani dečji film „Kalamiti“.

Projekcija počinje u 20 časova. Ulaz  je besplatan.

Film: „Kalamiti“ (2020, 82’)

Režija: Remi Šaje. Sinopsis: „Godina 1863. u Sjedinjenim Američkim Državama. Otac Marte Džejn strada u konvoju kojim su se uputili na Daleki zapad u nadi za boljim životom. Ona je prinuđena da upravlja zaprežnim kolima i brine o konjima. Nije joj lako, ali joj nova situacija pruža do tada nepoznati osećaj slobode. Da bi joj bilo lakše, počela je da nosi pantalone kako bi joj bilo udobnije da jaše, što je vođa konvoja, Abraham, smatrao veoma drskim. Optužena za krađu, Marta je primorana da pobegne. Kreće u istragu kako bi dokazala svoju nevinost i tokom procesa otkriva jedan potpuno novi svet i gradi svoju ličnost.“

Trejler na linku.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px