Predstavljen Erasmus+ projekat pod nazivom „Train2Sustain“ u Narodnom muzeju Zrenjanina

Zrenjanin – Narodni muzej Zrenjanin

Predstavljanje Erasmus plus projekta pod nazivom „Train2Sustain“ održan je danas u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanina.

Radi se o prvom Erasmus plus projektu u kojem Muzej učestvuje, u saradnji sa partnerskim organizacijama:

„Art Mine“ (Austrija), „Gain&Sustain: Europe“ (Austrija), „Zveza Mink Tolmin“ (Slovenija) i „Solidarity tracks“ (Grčka). Menadžerka projekta je Jelena Gvozdenac Martinov, slikarka viši restaurator, finansijski saradnik za upravljenje projektom je Gordana Dukić, a saradnik Muzeja na ovom projektu bila je i Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, bibliotekari Vlada Tot i Tanja Graovac.

Projekat se bavi uticajem koji je pandemija virusa Covid-19 imala na institucije iz oblasti kulture i kulturnih industrija, kako na radnike u kulturi, tako i na umetnike i edukatore, i to iz ugla rada sa mladima.

Prema podacima UNESCO (2020), 60 % aktivnosti ustanova kulture moralo je biti otkazano ili izmenjeno, što je otvorilo pitanja digitalizacije umetnosti i premeštanja događaja u digitalni prostor, na koja je projekat „Train2Sustain“ ponudio odgovore.

„Hvala svima koji su došli na prezentaciju projekta koji je ujedno i prvi Evropski projekat Erasmus+ u kojem učestvuje muzej. Lider je jedna austrijska organizacija osnovana 2014. godine. Ono što jeste bitno je da je projekat započeo u vreme kovida, te nam je i tema negde bila aktuelna tada, Digitalizacija umetničkih kreativnih stvari, mladih umetnika koji su bili pogođeni kovidom, i na neki način smo im omogućili, učeći kroz raznorazne radionice kako da koriste alatke koje su im dostupne i besplatne ne bi li digitalizovali i prezentovali svoj rad.

Ono što jeste negde rezultat ovog projekta je, pod jedan umrežavanje naše ustanove sa drugim međunarodnim ustanovama, iz čega poizilazi i saradnja na nekim novim projektima.

Rezultat ovog projekta jeste jedan sajt „Train2Sustain“ na kojem ste dobili prezentaciju gde ćete videti sve ono što je rađeno do sada, u prethodne dve godine i sve ono što može da posluži mladim ljudima da prezentuju sebe i svoj rad, naravno koristeći kako manuelni tako digitalni.

Svi umetnici koje smo intervjuisali su rekli da su bili zatečeni sa kovidom. Međutim, to vreme koje su dobili tom  izolacijom im je i bilo potrebno da završe započete projekte ili umetničke radove na kojima su radili. Negde su se i okrenuli tom manuelnom radu, ali i digitalizovanom, jer su ih same izolacije naterale na to. Mislim da je u neku ruku i zahvalno sve ovo što nam se desilo, jer koriste sada i digitalizovane i manuelne radove.“, rekla je Jelena Gvozdenac Martinov, menadžer projekta i viši restaurator slikar Narodnog muzeja Zrenjanin.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px