NAJAVA: Predavanje u okviru izložbe „Tanka linija – između leka i otrova”

Zrenjanin – Predavanje u Narodnom muzeju

IZMEĐU NADE I ZLOČINA: O ambivalentnom dejstvu narodnih lekova u tradicionalnoj kulturi Srba

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u sredu, 29. marta 2023, sa početkom u 19 časova, biće održano predavanje “Između nade i zločina: O ambivalentnom dejstvu narodnih lekova u tradicionalnoj kulturi Srba” u okviru izložbe „Tanka linija – Između leka i otrova“.

Lek i otrov nisu uvek bili suprotstavljeni i oba su se u narodu podvodila pod isti naziv – lek. Lek je bio i kada su se lečili neplodnost, kostobolja, kožne i mnoge druge bolesti ali vrlo često taj lek je sadržao i opasne sastojke koji su dovodili do suprotnog dejstva, kada bi umesto ozdravljenja nastupila smrt.

O ambivalentnom dejstvu narodnih lekova i otrova u tradicionalnoj kulturi Srba govoriće nam etnolog dr Vesna Marjanović.

Predavanje je organizovno povodom izložbe “Tanka linija – Između leka i otrova” koju je realizovao Muzej nauke i tehnike u saradnji sa Muzejem za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, a koja je trenutno dostupna zrenjaninskoj publici u Malom salonu NMZ. Pozivamo Vas da posetite izložbu, a potom i da nam se pridružite na prvom pratećem programu tokom trajanja izložbe o tankoj liniji između leka i otrova.

Da podsetimo: Izložbu “Tanka linija – Između leka i otrova” su osmislili kustosi Ivan Stanić iz Muzeja nauke i tehnike, Jelena Manojlović iz Muzeja za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta i Svetlana Mitrović iz Etnografskog muzeja u Beogradu sa idejom da se kontekstualizuje deo dinamične granice između leka i otrova kao i da se ukaže na važnost saznanja, prenošenja iskustva i savremenih naučnih dostignuća. Fenomen granice između leka i otrova sagledavan je kroz prizmu istorije nauke i nasleđa: farmacije, medicine, etnologije, biologije, arheologije, pravne regulative, medija, kao i u širem društveno-istorijsko-prirodnjačkom kontekstu, sa teritorijalnim fokusom na područje Srbije.

Na izložbi je prikazana istorijska perspektiva i pojedinačni fenomeni tanke linije koja je delila život i smrt tokom razvoja lјudske civilizacije. Mnoge tanke linije su danas utvrđene zahvalјujući saznanju kroz praksu, ali prvenstveno razvoju nauke. Autori ovom izložbom žele da podstaknu na razmišlјanje o fenomenu tanke linije između leka i otrova. Ova linija je često skliska, nekada nevidlјiva i kroz istoriju vrlo dinamična.

Izložba će biti otvorena do 29. aprila 2023. godine. Nadležni kustos je Branka Sikimić, etnolog Narodnog muzeja Zrenjanin.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px